Antena Căutare

Mesele din lemn românesc, locul unde se iau marile decizii ale planetei! Cine este românul care a mutat sediul NATO

Când spui NATO, spui securitate, zeci de naţiuni care iau decizii politice şi militare. Pentru Bogdan Lăzăroae, un american de origine română, NATO a fost timp de 11 ani un război logistic pe care l-a câştigat. Echipa Observator l-a întâlnit chiar în noul sediu al alianţei, o construcţie unică în lume, în realizarea căreia românul a avut un rol decisiv.

În 1999, când alianţa nord-atlantică a sărbătorit 50 de ani de la înfiinţare, a apărut ideea unui sediu nou pentru NATO, un sediu demn de secolul XXI. Câţiva ani mai târziu, românul a primit misiunea de a muta minioraşul aliaţilor, fără sincope şi în deplină siguranţă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

La summitul NATO de la Bucureşti din anul 2008 a fost făcută publică prima machetă cu designul noii clădiri. O inovaţie arhitecturală din fier beton şi sticlă sub forma a două palme care protejează asemenea unor aripi.

Mutarea propriu-zisă a peste 7000 de metri liniari de arhivă, a mobilei şi obiectelor de artă a durat 12 săptămâni. Timp în care Bogdan se ruga să nu fie nicio criză pe plan internaţional. Dar. s-a întâmplat: un atac în Siria a prins jumătate din delegaţi în sediul vechi al NATO şi cealaltă jumătate - în noul sediu.

Pentru a nu perturba consiliul alianţei, convocat de urgenţă, Bogdan a demarat misiunea "Magic carpet" sau covorul fermecat - un flux continuu de transport de oameni şi documente între cele două sedii.

LEMN ROMÂNESC, LA CAFENEAUA DIN SEDIUL NATO

Tot aici există și o cafenea cu mese realizate din lemn de fag, provenit din România!

În iunie 2020, Bogdan Lăzăroae va putea spune: misiune încheiată cu succes. Uneori, îi vine şi lui greu să creadă că îşi va trece în CV acest proiect grandios care a costat peste un miliard de euro. Ca să îşi amintească de unde a plecat şi unde a ajuns, priveşte din când în când macheta pe care el a transformat-o din vis în realitate.

Galerie foto: Pastila de râs împotriva coronavirusului. Modalități ingenioase prin care oamenii se protejează de COVID-1... Alertă cu bombă, într-un mall din București! Echipale SRI au intervenit imediat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x