Antena Căutare

Cât vei primi la pensie dacă acum muncești pe 3.000 de lei, salariul minim pe economie

Ce pensie va primi un român la retragerea din câmpul muncii, care lucrează în prezent pe salariul minim pe economie de 3.000 de lei. Află cum poți calcula și singur dacă salariul tău este mai mare.

colaj foto cu oameni iesiti la pensie care au luat banii Galerie
Cotizăm în fiecare lună la stat 21,25% din salariu pentru pensie. | Shutterstock.com

Stagiul complet de cotizare pentru pensie este de 35 de ani, însă pentru românii care au lucrat toată viața pe salariul minim pe economie, pensia nu este una foarte mare ne arată calculele. Banii pe care statul îi oprește lunar pentru pensie ar trebui să ne satisfacă bătrânețea sau cel puțin o parte dintre nevoile pe care le vom avea atunci.

Cotizăm în fiecare lună la stat 21,25% din salariu pentru pensie. Pentru un salariu minim pe economie brut de 3.000 de lei, banii cu care rămâi după plata contribuțiilor sociale și a taxelor la stat și după aplicarea sporurilor este de 1.900 de lei net, adică suma pe care o primești “în mână” lunar.

Citește și: A început „Litoralul pentru toți 2023”. Cine poate beneficia de program, cum te poți înscrie și ce oferte au pregătit hotelierii

Ce pensie va primi un român la retragerea din câmpul muncii dacă acum are un salariu brut de 3.000 de lei, minimul pe economie

Potrivit calculelor realizat de Antena 3 CNN, dintr-un salariu minim, la sistemul public de pensii se duc undeva în jur de 595 de lei pe lună, iar după un stadiu complet de cotizare de 35 de ani de muncă, dacă salariul rămâne același, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei.

Când vorbim despre pensii, avem posibilitatea să solicităm de la Casele Județene un buletin de calcul asta ca să vedem exact câți bani vom încasa atunci când ne retragem din câmpul muncii. Ei bine, dacă alegem să nu solicităm un buletin de calcul, avem posibilitatea de a afla online ce pensie vom avea pe lună în funcție de salariul brut.

Dar avem posibilitatea să aflăm și singuri cu ajutorul internetului, dacă salariul nostru este mai mare. De exemplu, la un salariu brut de 6.500 de lei, pensia de stat va fi de 1.817 lei, potrivit calculelor care pot fi realizate online aici.

Citește și: Cu cât trebuie să fii plătit dacă lucrezi pe 1 mai 2023. Ce spune legea despre munca în zi de sărbătoare legală

Începând cu data înscrierii la pensie cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.

Când vorbim despre pensii, avem posibilitatea să solicităm de la Casele Județene un buletin de calcul asta ca să vedem exact câți bani vom încasa atunci când ne retragem din câmpul muncii. Ei bine, dacă alegem să nu solicităm un buletin de calcul, avem posibilitatea de a afla online ce pensie vom avea pe lună în funcție de salariul brut.

Citește și: Ce pensie primește un român în funcție de salariul din prezent. Cu acești bani trebuie să se descurce la bătrânețe

A început „Litoralul pentru toți 2023”. Cine poate beneficia de program, cum te poți înscrie și ce oferte au pregătit ho... Rezultate Loto 4 mai 2023. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x