Antena Căutare

Ce pensie primește un român în funcție de salariul din prezent. Cu acești bani trebuie să se descurce la bătrânețe

Pensia de care ne vom bucura la bătrânețe depinde de salariul pe care îl avem pe cartea de muncă. În rândurile de mai jos puteți afla ce sumă veți primi în funcție de sumele pentru care munciți zi de zi.

colaj foto cu bani ron salariu pensie Galerie
Pensia de care ne vom bucura la bătrânețe depinde de salariul pe care îl avem pe cartea de muncă. În rândurile de mai jos puteți afla ce sumă veți primi în funcție de sumele pentru care munciți zi de zi. | Shutterstock.com

Începând cu data înscrierii la pensie cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.

Când vorbim despre pensii, avem posibilitatea să solicităm de la Casele Județene un buletin de calcul asta ca să vedem exact câți bani vom încasa atunci când ne retragem din câmpul muncii. Ei bine, dacă alegem să nu solicităm un buletin de calcul, avem posibilitatea de a afla online ce pensie vom avea pe lună în funcție de salariul brut.

Ce pensie va primi un român la retragerea din câmpul muncii care are salariul net de 8.000, 6.500 și 4.000 RONI. Cum calculezi singur

Calculele de față sunt realizate pe principiul contributivității. La calculele de mai jos, nu este luată în calcul cotizarea la pilonul II. Oricum, în cazul în care angajatul cotizează la acest pilon, contribuția pentru pensia de bază va fi mai mică.

Articolul continuă după reclamă

La un salariu brut de 6.500 de lei, pensia de stat va fi de 1.817 lei, potrivit calculelor care pot fi realizate online aici.

Acest simulator îți arată efectele schimbărilor legislative cu privire la actualizarea punctului de pensie. Valoarea punctului de pensie se va modifica de la 1 000 lei în prezent la 1 011 lei în anul 2033, când vei ieși la pensie. Toate sumele sunt exprimate în puterea de cumpărare a banilor actuali. Pentru persoanele care contribuție la fondurile de pensii private obligatorii, legea impune corectarea punctajelor acumulate, pentru a tine cont de faptul că se plătesc contribuții mai mici la sistemul public de pensii. Din acest motiv, pensia de stat de care vei beneficia vă fi redusa cu 10%, conform ipotezelor utilizate de acest calculator.

Citește și: Ce pensie are Maria Dragomiroiu. Care este suma de bani pe care o primește artista lunar de la stat

La un salariu brut de 4.000 RON, din care salariatul primește net (în mână) aproximativ 2.400 RON, când va ieșit la pensie, să zicem peste 10 ani, va avea o pensie medie de 1.250 RON. Asta dacă nu a cotizat deloc la pensiile private obligatori, potrivit Antena3 CNN.

Pentru cineva care are salariu brut de 8000 de lei și primește în mână 4.700 de lei, pensia lui va fi peste 10 ani de 2.237 de lei.

Citește și: Monica Tatoiu a dezvăluit ce pensie are. Cum a reușit femeia de afaceri să ajungă la această cifră: „Muncesc de la 16 ani”

Ce români ies mai devreme la pensie

Pensia de invaliditate se acordă românilor care și-au pierdut parțial sau total calapcitatea de muncă. Află toate detaliile despre acordarea pensiei de invaliditate.

Pensia de invaliditate se acordă în funcţie de stagiul de cotizare efectiv realizat de persoana asigurată, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 cu modificările şi completările ulterioare. În cazul în care invaliditatea a intervenit ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA sau în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare, asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate indiferent de stagiul de cotizare.

Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de către medicul expert al asigurărilor sociale.

După examinarea bolnavului şi analizarea documentaţiei medicale, medicul expert completează raportul de expertiză medicală şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă. Decizia medicală poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Medicală de Contestaţii.

Citește și: Suma ireală pe care o primește Florin Piersic de la stat după 66 de ani de muncă. Ce pensie încasează lunar actorul

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Cu cât a ajuns să se vândă 1 kg de cartofi noi în postul Paștelui. Prețurile sunt uluitoare în piețe... Românii urmează să primească bani din partea statului, înainte de Paște. Ce sume se vor oferi și cine va putea beneficia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa Sezonul 9, 12 iulie 2024. Vlad și Iuliana, jurăminte emoționante înainte de a spune marele „Da” în fața ofițerului Stării Civile
Mireasa Sezonul 9, 12 iulie 2024. Vlad și Iuliana, jurăminte emoționante înainte de a spune marele „Da” în fața ofițerului Stării Civile Vineri, 12.07.2024, 16:49
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x