În Codul Muncii, printre zilele de sărbătoare legală se numără și 1 mai. Cu toate acestea, există domenii în care nu se acordă ziua liberă, astfel angajații sunt nevoiți să se prezinte la serviciu.
Sigur, legea spune că munca prestată în zilele de sărbătoare legală se compensează. Află din rândurile următoare ce spune Legislația Muncii despre câți bani trebuie să primească angajații care lucrează pe 1 mai 2023 sau în orice altă zi care este considerată sărbătoare legală.
Cu cât trebuie să fii plătit dacă lucrezi pe 1 mai 2023. Ce spune legea despre munca în zi de sărbătoare legală
Legea nu interzice ca angajatorul să-și cheme angajații la muncă în zilele libere legale, însă pune câteva condiții. Dacă activitatea nu poate fi întreruptă, se poate lucra doar dacă salariații primesc o zi liberă sau sunt plătiți dublu.
Există mai multe variante care sunt valabile în cazul românilor care muncesc în liberele legale de la stat. Lucrul prestat în zilele de sărbătoare legală se compensează conform art. 142 din Codul Muncii.
Potrivit legii, salariații care lucrează în unități, în care activitatea nu poate fi întreruptă, beneficiază de timp liber corespunzător orelor lucrate în următoarele 30 de zile. Dacă din motive justificate, angajatorul nu acordă zile libere, acesta trebuie să ofere un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Asta înseamnă că, dacă pentru o zi normală de muncă sunteți plătit/ă cu 100 de lei, pentru activitatea prestată pe 1 mai 2023, sau în orice altă zi considerată sărbătoare legală, veți primi cel puțin dublu, adică 200 lei.
Important de știut este că angajatorul nu este obligat să ofere atât zi liberă compensatorie, cât și sporul de minim 100%. Salariatul trebuie să aleagă una dintre variante sau să se supună deciziei colective.
Un alt aspect pe care trebuie să-l cunoașteți este că puteți sesiza Inspecția Muncii sau chiar instanța competentă dacă angajatorul nu vă acordă zilele libere prevăzute de Codul muncii, compensarea timpului lucrat (în următoarele 30 zile), sporul la salariu prevăzut ori dacă acesta nu a fost de cel puțin 100%.
În cazul în care angajatorul refuză să ofere una dintre variantele compensatorii, el este pasibil de o amendă uriașă. Sancțiunea pentru nerespectarea Art. 142 este cuprinsă între 5.000 și 20.000 lei.
Ce sărbători legale mai sunt în 2023
În următoarele luni, românii vor beneficia de mai multe zilele libere de la stat. Următoarea este pe 1 iunie, de Ziua Copilului, și imediat este urmată de Rusalii.
- 1 iunie — Ziua Copilului
- 4 iunie (duminică) - Rusalii, 5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
- 15 august — Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie — Sfântul Andrei
- 1 decembrie — Ziua Națională a României
- 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul.