Antena Căutare

Cu cât trebuie să fii plătit dacă lucrezi pe 1 mai 2023. Ce spune legea despre munca în zi de sărbătoare legală

Deși 1 mai 2023 este sărbătoare legală și angajații ar trebui să fie liberi, mulți români merg la serviciu de Ziua Muncii. Iată ce spune Codul Muncii despre remunerația pe care aceștia trebuie să o primească dacă lucrează în zi de sărbătoare legală.

colaj de imagini cu bani si angajati la supermaket, fabrica si spital Galerie
Deși 1 mai 2023 este sărbătoare legală și angajații ar trebui să fie liberi, mulți români merg la serviciu de Ziua Muncii. Iată ce spune Codul Muncii despre remunerația pe care aceștia trebuie să o primească dacă lucrează în zi de sărbătoare legală. | Shutterstock.com

În Codul Muncii, printre zilele de sărbătoare legală se numără și 1 mai. Cu toate acestea, există domenii în care nu se acordă ziua liberă, astfel angajații sunt nevoiți să se prezinte la serviciu.

Sigur, legea spune că munca prestată în zilele de sărbătoare legală se compensează. Află din rândurile următoare ce spune Legislația Muncii despre câți bani trebuie să primească angajații care lucrează pe 1 mai 2023 sau în orice altă zi care este considerată sărbătoare legală.

Citește și: Program magazine de 1 mai 2023. Când e deschis la Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi și restul supermarketurilor

Cu cât trebuie să fii plătit dacă lucrezi pe 1 mai 2023. Ce spune legea despre munca în zi de sărbătoare legală

Legea nu interzice ca angajatorul să-și cheme angajații la muncă în zilele libere legale, însă pune câteva condiții. Dacă activitatea nu poate fi întreruptă, se poate lucra doar dacă salariații primesc o zi liberă sau sunt plătiți dublu.

Există mai multe variante care sunt valabile în cazul românilor care muncesc în liberele legale de la stat. Lucrul prestat în zilele de sărbătoare legală se compensează conform art. 142 din Codul Muncii.

Potrivit legii, salariații care lucrează în unități, în care activitatea nu poate fi întreruptă, beneficiază de timp liber corespunzător orelor lucrate în următoarele 30 de zile. Dacă din motive justificate, angajatorul nu acordă zile libere, acesta trebuie să ofere un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Citește și: Care sunt prețurile la mare de 1 mai 2023. Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru a petrece de Ziua Muncii pe litoral

Asta înseamnă că, dacă pentru o zi normală de muncă sunteți plătit/ă cu 100 de lei, pentru activitatea prestată pe 1 mai 2023, sau în orice altă zi considerată sărbătoare legală, veți primi cel puțin dublu, adică 200 lei.

Important de știut este că angajatorul nu este obligat să ofere atât zi liberă compensatorie, cât și sporul de minim 100%. Salariatul trebuie să aleagă una dintre variante sau să se supună deciziei colective.

Un alt aspect pe care trebuie să-l cunoașteți este că puteți sesiza Inspecția Muncii sau chiar instanța competentă dacă angajatorul nu vă acordă zilele libere prevăzute de Codul muncii, compensarea timpului lucrat (în următoarele 30 zile), sporul la salariu prevăzut ori dacă acesta nu a fost de cel puțin 100%.

În cazul în care angajatorul refuză să ofere una dintre variantele compensatorii, el este pasibil de o amendă uriașă. Sancțiunea pentru nerespectarea Art. 142 este cuprinsă între 5.000 și 20.000 lei.

Citește și: Rețetă de mici delicioși pe grătar. Trucul lui chef Sorin Bontea pentru cei mai suculenți mititei de 1 mai 2023

Ce sărbători legale mai sunt în 2023

În următoarele luni, românii vor beneficia de mai multe zilele libere de la stat. Următoarea este pe 1 iunie, de Ziua Copilului, și imediat este urmată de Rusalii.

  • 1 iunie — Ziua Copilului
  • 4 iunie (duminică) - Rusalii, 5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul.
Rezultate Loto 30 aprilie 2023. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Program STB și Metrorex 1 mai 2023. Cum circulă autobuzele și metroul luni, de Ziua Muncii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x