Antena Căutare

Ce primesc donatorii de sânge în 2024 în România. Valoarea tichetelor a crescut față de anii trecuți

Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge a cunoscut o creștere spectaculoasă în anul 2024, ajungând de patru ori mai mare. Ce vor primi donatorii de sânge în 2024.

Ce primesc donatorii de sânge în 2024 în România. Valoarea tichetelor a crescut față de anii trecuți
Ce primesc donatorii de sânge în 2024 în România. Valoarea tichetelor a crescut față de anii trecuți | Shutterstock

De acum înainte, donarea de sânge se va desfășura exclusiv cu programare, un fapt generat de un record de cereri din partea centrelor de transfuzii, concomitent cu creșterea valorii tichetelor.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, numărul donatorilor de sânge a crescut de zece ori de la începutul anului și până în prezent. Această creștere substanțială a fost determinată de decizia Ministerului Sănătății de a majora valoarea tichetelor, încurajând astfel populația să doneze.

Donatorii de sânge primesc acum tichete în valoare de 280 lei.

Dincolo de criza acută din trecut, centrele de transfuzii au reușit să ajungă la un surplus, după ce Guvernul a decis să mărească răsplata pentru donatori de la 67 de lei la 280, oferindu-le în plus și alte facilități. Înainte de aceste beneficii, medicii se confruntau cu apeluri disperate. Însă după majorarea valorii tichetelor, donatorii primesc acum și o zi liberă de la serviciu, precum și o reducere de 50% la transportul în comun, potrivit observatornews.ro.

Unele centre de transfuzii nu au capacitatea sau personalul necesar pentru a stoca și gestiona sângele, motiv pentru care donarea se face acum doar cu programare în unele locații.

Citește și: Cât costă un preparat în restaurantul pe care Virgil Ianțu l-a deschis recent în Capitală. „Pizza Casei” ajunge la 82 de lei

Cine poate dona sânge și cine nu

Oricine în vârstă de între 18 și 60 de ani, cu o greutate de peste 50 de kilograme și în stare sănătoasă poate dona sânge. Este recomandat să contacteze centrul de transfuzii înainte pentru a afla dacă este necesară o programare sau nu.

Citește și: Câți bani ajunge să câștige un livrator de mâncare în România, în 2024: „Dacă lucrezi 10 ore pe zi, poți face 30 de livrări”

Donatorii interesați se pot programa la centrele de transfuzii. Începând cu data de 15 ianuarie, la Centrul de Transfuzie Sanguină București, donarea se va putea face doar pe baza programării, ce poate fi efectuată prin intermediul aplicațiilor online. Pentru locațiile unde donarea nu se face pe baza programării, medicii recomandă efectuarea unui apel în prealabil pentru a verifica disponibilitatea locurilor.

Imagini înduioșătoare de la înmormântarea lui Sorin Anghel, bărbatul ucis la Padina. Coroanele de flori au umplut zidul ... ANPC a închis mai multe săli de fitness din București. Neregulile au fost descoperite recent, iar amenzile sunt uriașe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x