Antena Căutare

Ce vei putea comanda gratuit în toate restaurantele și barurile din România. Nu vor mai avea voie să îți ceară niciun ban

Restaurantele, barurile și cantinele vor fi obligate, prin lege, să le ofere apă potabilă clienților care vor cere asta.

Ce vei putea comanda gratuit în toate restaurantele și barurile din România. Nu vor mai avea voie să îți ceară niciun ban Galerie
Ce vei putea comanda gratuit în toate restaurantele și barurile din România. Nu vor mai avea voie să îți ceară niciun ban | Shutterstock

Clienții restaurantelor și barurilor care vor cere apă potabilă ar putea să o primească gratuit, fără să achite niciun leu, potrivit noului proiect de lege. În vizor întră și companiile de catering, care vor fi nevoite să ofere apă tuturor celor care ajung în unitățile respective pentru a-și ridica comanda.

Citește și: Cel mai cunoscut și vechi restaurant chinezesc din București, închis de ANPC. S-au găsit gândaci pe carne și alte nereguli

Ce vor fi obligați să facă proprietarii de baruri, restaurante și cafenele

Proiectul de lege a primit vot favorabil în Camera Deputaților, iar acum urmează ca legea să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. Ulterior, ea va intra în vigoare, potrivit evz.ro.

Inițiativa legislativă vine în contextul în care mai multe state din UE au implementat deja această măsură, dar și ca un răspuns la necesitatea creșterii accesibilității la apa potabilă și la combaterea consumului excesiv de băuturi ambalate, care au un impact negativ asupra mediului.

De asemenea, legea are potențialul de a reduce costurile pentru consumatori și de a promova un stil de viață mai sănătos.

Imediat după ce legea va intra în vigoare, autorităţile publice, proprietarii de baruri, restaurante și cafenele, vor fi obligați să afișeze un mesaj vizibil pentru public.

„Această unitate oferă, la cerere şi, în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”, arată proiectul de lege, potrivit sursei citate mai sus.

Citește și: O influenceriță celebră aștepta un festin gratuit la un restaurant. A fost uimită de replica primită

Cât costă o apă în restaurantele din România

În momentul de față, românii plătesc un preț exagerat pentru o banală apă plată la un restaurant. De cele mai multe ori, clienții cer apă fie la cafea, fie lângă un cocktail sau lângă mâncare.

Însă, pentru această nevoie, ei sunt nevoiți să scoată din buzunar până la 20 lei. Potrivit playtech.ro, o apă plată la 750 ml într-un restaurant din Bragadiru a ajuns să coste 21 lei, în 2024. Un preț semnificativ, comparativ cu o sticlă de apă plată de 750 ml din supermarket, unde prețul nu depășește 3-3,5 lei.

„Gândiți-vă de două-trei ori înainte” Un român stabilit în Canada spune de câți bani ai nevoie lunar pentru a trăi decen... Locul de muncă plătit regește, cu până la 3.000 de euro pe lună. Angajatorii caută români muncitori...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x