Antena Căutare

Cine a fost prima sotie a lui Mihai Șora. Mariana a murit in 2011

Mihai Șora s-a stins din viață la 106 ani pe 25 februarie 2023. Cu 12 ani în urmă, el și-a pierdut prima soție, Mariana. Cei doi erau căsătoriți de 72 de ani.

mihai sora langa sotia luiza palanciuc si o femeie in varsta Galerie
Mihai Șora s-a stins din viață la 106 ani pe 25 februarie 2023. Cu 12 ani în urmă, el și-a pierdut prima soție, Mariana. Cei doi erau căsătoriți de 72 de ani. | Profimediaimages.ro

În seara zilei de 25 februarie 2023, Luiza Palanciuc Șora a anunțat decesul soțului ei, Mihai Șora. Filosoful avea 106 ani.

În urmă cu 12 ani, Mihai Șora o pierdea pe prima soție, Mariana. Căsătoriți din 1939, cei doi au avut un mariaj ce s-a întins pe șapte decenii. Iată cu ce se ocupa Mariana Șora, femeia care i-a dăruit filosofului trei copii.

Cine este prima soția a lui Mihai Șora

Mariana Șora, născută Marianne Klein, a venit pe lume pe 26 mai 1917, la Budapesta. Părinții săi erau originari din Timișoara și se refugiaseră la Budapesta în timpul războiului.

În 1919, familia Klein a revenit la Timișoara, iar Marianne a început să învețe limba română. Școala primară a făcut-o în limba germană, la Insitutul catolic ”Notre Dame” din Timișoara și ulterior a mers la Liceul ”Carmen Sylva”. Pentru studiile universitare, a venit la București.

Citește și: Povestea de dragoste dintre Mihai Șora și soția Luiza Palanciuc Șora. Imagini rare cu cei doi

A urmat cursurile Universității din București și a obținut două licențe, în filosofie și filologie. În anul 1939, Mariana s-a căsătorit cu filosoful și eseistul Mihai Șora, cu care a avut trei copii: Andrei, Sanda și Tom Șora. La scurt timp după nuntă, Mariana și Mihai Șora au plecat în Franța, ca bursieri ai statului francez.

La Universitatea Sorbona, prima soție a lui Mihai Șora a obținut o diplomă în limba și literatura franceză, după care a urmat studiile de anglistică la Universitatea din Grenoble.

Citește și: Cine sunt copiii lui Mihai Șora. Filosoful și-a pierdut fiul cel mare în urmă cu câteva luni, dar nu a vorbit public despre asta

În anul 1945, cei doi s-au întors la Paris și după 1948, au revenit în România. Mariana Șora a lucrat ca asistentă la Catedra de germană a Facultății de Litere și Filozofie din București, apoi a fost lexicograf. În 1964, aceasta a debutat ca publicist în Gazeta literară.

În 1977, Mariana Șora s-a stabilit în Germania și a început colaborarea cu BBC și ziarul Curentul. Ea s-a stins din viață în 2011, la Munchen.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Rezultate Loto 26 februarie 2023. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Pl... S-a câștigat marele premiu la Loto, la categoria Joker. Despre ce sumă este vorba și cât a costat biletul norocos...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x