Antena Căutare

Cum arată în interior Cazinoul din Constanța, după începerea recondiționării. Luxul și opulența de altădată prind din nou viață

Luxul si opulența de altădată prind din nou viață în sălile Cazinoului din Constanța. Lucrările de reabilitare sunt în plină desfășurare, iar inaugurarea este estimată pentru jumătatea verii anului 2024.

Colaj cu cazinoul din Constanța Galerie
Luxul si opulența de altădată prind din nou viață în sălile Cazinoului din Constanța | Observator

Cazinoul de la Constanţa se pregăteşte de marea inaugurarea estimată pentru luna iulie. Cazionul va avea muzeu, săli de spectacole și o cafenea. Până acum, toate sălile au fost pardosite cu marmură. Ultimul pas înainte de deschidere este refacerea faţadei dinspre portul Tomis. Subsolul cazinoului va fi sală de muzeu, potrivit observatornews.ro.

Holul de la intrare, unde este sala oglinzilor, a fost pavat cu marmură elegantă adusă din Turcia, iar restauratorii se pregătesc să readucă la viaţă decoraţiunile de la începutul anilor 1900.

Cum arată în interior Cazinoul din Constanța

„Pereţii sunt din piatră naturală. Când i-am decopertat pentru a investiga, au ieşit la iveală aceste minunăţii, această frumuseţe de ziduri care iniţial au fost fundaţia casei. Fundaţia e şi sub formă de cruce. Când avea 32 de ani, arhitecul Daniel Renard - a murit logodnica lui, şi a făcut această cruce în memoria ei. Drept pentru care şi acoperişul se zice că este sub forma unui dric, cu cele patru turnuri”, a declarat pentru Observator Gabriel Puchiu, şef de şantier.

Toată tâmplăria metalică pusă în vremea comunismului o să fie înlocuită cu una din lemn de stejar, similară cu cea din anul inaugurării, 1910.

Pe pagina de Facebook a Cazinoului au fost publicate imagini din interior, realizate în timpul desfășurării lucrărilor de reabilitare.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și: Cum arată fațada Cazinoului din Constanța fără schele. Turiștii îl pot admira în toată splendoarea, după lucrările de restaurare

Cazinoul din Constanța a intrat în renovări de la începutul anului 2020 și este gata într-un procent de 70%, conform Companiei Naționale de Investiții. Valoarea totală a lucrărilor a ajuns la peste 236 de milioane de lei. Firma care a câștigat licitația pentru a se ocupa de restaurare a declarat, potrivit sursei menționate mai sus, că, în urma decopertării s-a tras concluzia că structura Cazinoului a fost mult mai afectată decât se credea inițial. Restaurarea a început după 30 de ani în care monumentul a fost lăsat în paragină.

În imaginile publicate pe site-ul www.cazinoconstanta.ro se pot vedea imagini în timp real cu Cazinoul din Constanța.

Cazinoul din Constanța a fost ridicat la începutul sezonului al XX-lea, în anii: 1904-1910, la iniţiativa regelui Carol I. Inaugurarea din 1910 a fost făctă în prezența lui Ferdinand. A fost cel mai mare cazino de pe tritoriul României, potrivit historia.ro.

Clădirea grandioasă a avut nevoie de reparații ca urmare a Primului Război Mondial.

„O reamenajare importantă a fost realizată în 1934 sub conducerea autorului proiectului – arhitect Daniel Renard. Şi în Al Doilea Război Mondial Cazinoul a fost bombardat, de data aceasta de către ruşi. Au urmat reparaţii majore în anii 1951-1952, făcute cu deţinuţi politici. Despre aceste reparaţii nu s-a aflat decât după anul 1990, deoarece în perioada comunistă nu s-a scris şi nu s-a suflat nicio vorbă despre asta”, pa povestit arhitectul Radu Cornescu.

O altă reparație importantă a edificiului a fost făcută între anii 1986 – 1988, prin Proiectul „Amenajare unitate de alimentaţie publică Cazino Constanţa“.

Cazinoul este cel mai cunoscut monument istoric de categoria A (interes național și internațional) de pe litoralul românesc.

Citește și: Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței. Răducu Mazăre a împlinit recent 30 de ani

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Rezultate Loto 18 februarie 2024. Report în valoare de peste peste 6,84 milioane de euro la Loto 6/49 după extragerile d... Rezultate Loto azi, 18 februarie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x