Pntru prima dată de când a început restaurarea Cazinoului din Constanța au fost îndepărtate schelele care acopereau clădirea. Faleza din Constanța s-a înfrumusețat instantaneu odată cu îndepărtarea schelelor ce acopereau monumentul.
Muncitorii au luat schelele din fața clădirii chiar înainte de Ziua Marinei, unde cel mai mare spectacol naval din ţară va fi prezentat în zona falezei din Constanţa, în data de 15 august. Totuși, clădirea nu este reabilitată complet, iar finalizarea lucrărilor este estimată pentru martie 2024, potrivit info-sud-est.ro.
Cum arată fațada Cazinoului din Constanța fără schele. Turiștii care se plimbă pe faleză pot admira monumentul în toată splendoarea, pentru prima dată de la începutul lucrărilor de restaurare
Cazinoul din Constanța a intrat în renovări de la începutul anului 2020 și este gata într-un procent de 70%, conform Companiei Naționale de Investiții. Valoarea totală a lucrărilor a ajuns la peste 236 de milioane de lei. Firma care a câștigat licitația pentru a se ocupa de restaurare a declarat, potrivit sursei menționate mai sus, că, în urma decopertării s-a tras concluzia că structura Cazinoului a fost mult mai afectată decât se credea inițial. Restaurarea a început după 30 de ani în care monumentul a fost lăsat în paragină.
În imaginile publicate pe site-ul www.cazinoconstanta.ro se pot vedea imagini în timp real cu Cazinoul din Constanța.
De asemenea, camerele de supraveghere au surprins momentul în care muncitorii au ăndepărtat schelele care acopereau fațada Cazinoului din Constanța. Schelele din lateralele monumentului încă au rămas.
În videoclipul d emai jos se poate vedea cum arată fațada Cazinoului din Constanța, fără schele.
Cazinoul din Constanța a fost ridicat la începutul sezonului al XX-lea, în anii: 1904-1910, la iniţiativa regelui Carol I. Inaugurarea din 1910 a fost făctă în prezența lui Ferdinand. A fost cel mai mare cazino de pe tritoriul României, potrivit historia.ro.
Clădirea grandioasă a avut nevoie de reparații ca urmare a Primului Război Mondial.
„O reamenajare importantă a fost realizată în 1934 sub conducerea autorului proiectului – arhitect Daniel Renard. Şi în Al Doilea Război Mondial Cazinoul a fost bombardat, de data aceasta de către ruşi. Au urmat reparaţii majore în anii 1951-1952, făcute cu deţinuţi politici. Despre aceste reparaţii nu s-a aflat decât după anul 1990, deoarece în perioada comunistă nu s-a scris şi nu s-a suflat nicio vorbă despre asta”, pa povestit arhitectul Radu Cornescu.
O altă reparație importantă a edificiului a fost făcută între anii 1986 – 1988, prin Proiectul „Amenajare unitate de alimentaţie publică Cazino Constanţa“.
Cazinoul este cel mai cunoscut monument istoric de categoria A (interes național și internațional) de pe litoralul românesc.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro
Rezultate Loto 13 august 2023. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Program magazine de Sfânta Maria 2023. Ce orar de funcționare vor avea supermarketurile și hipermarketurile pe 15 august...