Antena Căutare

De la 1 ianuarie 2024 românii vor primi un nou voucher. Care sunt condițiile și cine va beneficia de ele

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat implementarea unor noi tichete, începând cu 1 ianuarie 2024. Aceste vouchere vor avea rolul de a ajuta oamenii și de a reglementa anumite sisteme la nivelul statului.

bustul unei femei în costum care ține în mână un card
Un nou voucher pentru prestatorii de servicii | Shutterstock

Autoritățile au făcut de curând acest anunț-surpriză. Românii care prestează activități casnice în casa unor familii sau a unor persoane singure vor fi remunerați. Aceștia nu mai trebuie să lucreze la negru, iar serviciile prestate le sunt, în sfârșit, validate.

Aceste vouchere vin să susțină activitatea prestatorilor de servicii, astfel încât să nu mai fie plătiți la negru. Tichetele vor avea o valoare nominală de 15 lei, care va fi modificată anual în baza legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Citește și: Vești bune pentru români. Ce nouă categorie de persoane va primi vouchere de vacanță în 2023

Înstrăinarea acestor vouchere este interzisă. Ele pot fi utilizare doar de prestatorul de servicii ale cărui date personale sunt completate pe respectivele vouchere, și de nimeni altcineva. Doar prestatorul de servicii poate schimba tichetele în bani în termen de maximum 12 luni de la data primirii acestora.

De unde se pot achiziționa și la ce folosesc noile vouchere oferite de Stat românilor

Voucherele sunt oferite pentru activități care includ servicii de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei și de hrănire, servicii de îngrijire corporală, precum și de supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

De astfel de tichete pot beneficia, conform unei surse, și cei care exercită ocazional meseria de bonă, aceștia având sub supraveghere un minor sau mai mulți.

Citește și: Noi ajutoare de la stat. CIne sunt românii care pot beneficia de 2000 de lei din partea Guvernului

Prestarea serviciilor casnice nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru adolescenții cu vârste între 16 și 18 ani. Beneficiarul casnic și prestatorul de servicii trebuie să stabilească împreună numărul de ore și volumul de muncă conform nevoilor și experienței fiecăruia. Raportul trebuie să fie echitabil.

Prestatorul de servicii poate preschimba în bani voucherele primite la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau la furnizorul de servicii universal, ori, după caz, prin ordin de plată sau transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice.

Conform ANAF, plata în contul bancar indicat de către prestatorul casnic se face în nu mai mult de 5 zile de la data solicitării preschimbării acestora în bani.

Tichetele se pot achiziționa de la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și a Municipiului București, de la furnizorul de servicii universal privind serviciile poștale sau de pe platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice. Aceasta din urmă este accesibilă online sau prin intermediul unei aplicații mobile, de pe orice dispozitiv electronic.

Citește și: Ce se întâmplă cu voucherele la energie. Ce români au rămas fără ele și când se dau din nou

Oamenii sunt îndemnați să le utilizeze, fiind un sprijin suplimentar oferit de stat pentru o categorie care prestează servicii ce până acum au fost trecute cu vederea. Cererile pentru astfel de servicii au fost întotdeauna ridicate, iar în ultimul timp chiar au crescut dramatic. Mulți oameni beneficiază de un ajutor în plus în casă, iar de la 1 ianuarie 2024 îl pot remunera conform legii.

Vlăduța Lupău, martoră la un tragic accident rutier, unde au murit 4 tineri dansatori de folclor. Mesajul dureros al cân... Ce a declarat Cristian Cioacă la scurt timp după ce a fost eliberat din închisoare. Gestul sfidător făcut de fostul poli...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x