Antena Căutare

Mesajele de la curier, o nouă metodă de înșelăciune. Nu deschideți dacă primiți un astfel de SMS

Românii, ținta unei noi escrocherii prin SMS. Pare că primesc un mesaj de la curier, însă acesta ascunde un pericol. Cum arată mesajul pe care nu trebuie să îl deschideți.

Colaj foto mesaj curier escrocherie Galerie
Mesajele de la curier, o nouă metodă de înșelăciune. Nu deschideți dacă primiți un astfel de SMS | Shutterstock

O nouă tentativă de fraudă a luat amploare în ultimele zile. Tot mai mulți români au primit mesaje care par a fi de la curieri, însă totul este doar o înșelăciune. Acestea au ca țintă datele personale și conturile bancare, așa că utilizatorii sunt avertizați cu priviere la ce mesaje deschid pentru a nu cădea în plasa escrocilor.

Românii, ținta unei noi escrocherii prin SMS. Cum arată mesajele pe care nu trebuie să le deschizi

Bazându-se pe faptul că în ultimii ani comezile online au explodat, escrocii au dezvoltat o nouă metodă de înșelăciune. De data aceasta, românii par că primesc un mesaje de la curier care îi „atenționează” că pachetul nu a putut fi livrat din cauza unor informații incorecte ale adresei.

Ulterior, în SMS-ul înșelăciune, sunt îndemnați să accese un link pentru a introduce adresa corectă. De asemenea, este menționat faptul că link-ul trebuie deschis doar în browser-ul de la Google.

Citește și: O influenceriță a fost ținta unei fraude bancare. Care este cea mai nouă metodă prin care poți rămâne fără banii de pe card

„Pachetul dvs. a ajuns la depozitul nostru și nu poate fi trimis din cauza informațiilor incorecte ale adresei. Vă rugăm să completați informațiile exacte ale adresei și vă vom trimite în termen de 24 de ore.

https://qrco.de/beps4U?mvJJ=teh1J204dFj

Faceţi clic pe linkul de mai sus pentru a modifica adresa corectă sau copiați linkul și deschideţi-l în browserul Chrome pentru a modifica adresa corectă.

O zi bună!", se arată în mesajul pe care l-au primit românii și care ascunde o escrocherie, de fapt.

Campania de phishing folosește numere de telefon din România pentru a trimis mesajele virusate ceea ce o face cu atât mai credibilă. Dacă link-ul este accesat pe dispozitivul utilizatorului se va descărca o aplicație malware de tip troian care poate extrage din telefonul mobil datele acestuia, dar și informații personale sau date bancare.

Ce trebuie să faci dacă ai accesat deja un link virusat

Ei bine, dacă însă ai accesat link-ul și ai introdus detaliile indicate este momentul să te deconectezi și să schimbi cât mai repede parolele. Este recomandat ca utilizatorii să își schimbe parolele la toate conturile de pe rețelele de socializare. Astfel, aceștia pot preveni un posibil furt de identitate, cât și sume importante de bani.

De asemenea, autoritățile le mai recomandă utilizatorilor să se informeze despre astfel de acțiuni din surse sigure și fie atenți la detaliile care ar putea să indice că este o escrocherie. Un prim indiciu ar fi greșelile de scriere, spun aceștia.

De cele mai multe ori, atacatorii folosesc instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că pot fi indentificate greșelile gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii. Un exemplu, în acest caz, ar fi glilimelele de la final.

Citește și: Înșelătoria de pe Facebook ce a făcut numeroase victime printre români! Totul pornește de la donarea unei mese de machiaj

Potrivit Directoratului Național de Securitate Cibernetică - DNSC există mai multe metode generale prin care tilizatorii se pot feri de astfel de escrocherii.

  • Verificați de două ori înainte de a face click! Fiți întotdeauna atenți atunci când cineva vă solicită informații personale prin email, SMS, sau telefonic.
  • Folosiți o soluție de tip antivirus pe dispozitivele utilizate
  • Aveți încredere doar în magazinele oficiale pentru aplicații! Orice program care provine dintr-o sursă neoficială poate să conțină sau să instaleze malware.
  • Faceți frecvent copii de siguranță a fișierelor voastre! În special în cazul atacurilor de tip ransomware, o copie a datelor poate face diferența între pierderea datelor sau soluționarea problemei
  • Evitați conectarea la rețelele publice sau nesecurizate de Wi-Fi sau folosiți o soluție de tip VPN când faceți acest lucru! Conectarea prin aceste rețele vă poate compromite securitatea mobilă și vă poate prejudicia informațiile.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

1 Martie 2024. Mesaje, urări și felicitări pentru toate femeile din viața ta... Rezultate Loto azi, 29 februarie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x