Antena Căutare

Sânziene 2021: tradiții și superstiții. Ce să nu faci în Noaptea de Drăgaica pentru a nu înfuria Ielele

Sânzienele 2021 se celebrează pe 24 iunie, zi în care creștin ortodocșii sărbătoresc și nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Totuși, Drăgaica ia start în seara de 23 iunie, când se spune că cerurile sunt deschise. Din bătrâni, această noapte poartă numele de Noaptea de Sânziene. Iată ce tradiții și superstiții există, dar și ce sunt Ielele, temutele zâne din mitologia românească.

colaj de imagini cu coronite de sanziene, dansul ielelor si costume populare Galerie
Sânzienele 2021 se celebrează pe 24 iunie, zi în care creștin ortodocșii sărbătoresc și nașterea Sfântului Ioan Botezătorul | Shutterstock.com

Tradiția spune că noaptea care precede ziua de Sânziene este magică și sunt posibile miracole pentru că forțele benefice își fac prezența. De asemenea, cele negative ajung la apogeu.

Sânzienele 2021 își au originea într-un străvechi cult solar și denumirea sărbătorii provine de la Sancta Diana, Zeița Silvestră.

Citește și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2021: tradiții și superstiții pe 24 iunie. Tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare

Iată tot ce trebuie să știi despre Sânzienele de pe 24 iunie, când Biserica celebrează Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul:

Ce sunt Sânzienele

În popor, Sânzienele sunt niște femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne care obișnuiesc să se ascundă prin pădurile întunecate, unde nu călca picior de om.

Se spune că, în trecut, ele săvârșeau ritualuri închinate sorelui și chiar s-au găsit însemne solare în Munții Călimani, unde se presupune că aveau loc aceste acte.

O altă credință legată de misterioasele Sânziene este că ele obișnuiesc să plutească și coboară pe pământ în noapte de 23 spre 24 iunie.

În noaptea dedicată lor, divinitățile nocturne cântă, dansează, împart rod holdelor, ajută femeile căsătorite să fie fertile, înmulțesc animalele și păsările. De asemenea, se crede că Sânzienele posedă secretul unor leacuri și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor.

Și, dacă Rusaliile sunt aducătoare de rău, Sânzienele sunt zâne bune. Totuși, se pot transforma și ele în niște forțe malefice: pot aduce grindina și furtuni din senin. Puțini știu că Sânzienele fac parte din familia Ielelor, cele în jurul cărora se învârt multe povești.

Ce sunt, de fapt, temutele Iele

În mitologia românească, Sânzienele sunt zânele bune din clasa Ielelor, care devin rele dacă nu le sunt respectarea sărbătoarea.

Se consideră că Ielele, făpturile care se regăsesc în nenumărate superstiții românești, sunt făpturi feminine supranaturale. În popor se știe că ele sunt niște fecioare de o frumusețe greu de închipuit, cu mare forță de seducție și puteri magice.

Moștenirea bătrânilor arată că ele apar noaptea la lumina lunii, în hore, și că preferă locurile retrase precum iazuri, maluri de râuri, răscruci și poieni. Ielele dansează goale sau înfășurate în valuri transparente, cu clopoței la picioare. Numărul în care ele își fac apariția e limitat, de regulă 7.

Doar în Oltenia, Ielele sunt doar trei și au chiar nume: Catarina, Zalina și Marina.

Foarte important este că Ielele nu sunt făpturi malefice și se răzbună doar dacă sunt ofensate sau văzute în timpul dansului.

Sânziene 2021: Tradiții, obiceiuri și superstiții

Ziua de 24 iunie 2021, când românii celebrează Sânzienele, este marcată de multe tradiții, obiceiuri și superstiții. De exemplu, tinerele necăsătorite apelează la câteva practici pentru a-și afla ursitul, dar și norocul în gospodărie.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene, pe 24 iunie 2021

Încă din zorii zilei de 24 iunie 2021, românii obișnuiesc să strângă buchete de Sânziene și să împletească coronițe.

După ce sunt gata, cununile ajung pe acoperișul caselor și ce se întâmplă după este foarte interesant. Se crede că cel care a făcut-o va trăi mult dacă coronița rămâne pe casă. Dacă ea alunecă pe acoperiș sau cade de pe el, atunci viața celui care a aruncat-o va fi scurtă.

Florile de Sânziene sunt folosite și de gospodari, doar că au alt scop: acela de a le apăra animalele. În funcție de zone, cununile sunt agățate la colțul caselor, orientate spre răsărit, sau în părul animalelor.

Și la Biserică se duc cununi de Sânziene, doar că sunt împletite diferit, în formă de cruce. Preoții le sfințesc și cununile pot fi folosi apoi pentru diverse practici magice.

Noaptea de Sânziene 2021: datini

Fetele au alte planuri cu florile. Domnișoarele le pun sub pernă, în Noaptea de Sânziene, adică pe 23-24 iunie 2021. Tradiția spune că ele își vor visa ursitul dacă fac asta.

De asemenea, tot pentru a-și afla norocul în dragoste, femeile necăsătorite pun coronițele din Sânziene în grădini. Dacă dimineață găsesc rouă pe ele, atunci e semn bun și se vor cununa în curând.

Sânziene 2021: superstiții în România

Strămoșii spun că dacă cucul va înceta să cânte în dimineața zilei de Sânziene, atunci vara va fi una secetoasă. Alte superstiții care afectează gospodăria și recoltele îi fac pe români să se încingă cu tulpini de cicoare. În caz contrar, nu vor fi sănătoși și nici nu vor avea spor la începutul secerișului.

Fetele care vor să fie plăcute de feciori se spală pe cap de Sânziene 2021, folosind fiertură de iarbă mare. Pentru a scăpa de boală, femeile se scaldă în ape curgătoare și, pentru fertilitate, se tăvălesc goale în roua dimineții, înainte ca Soarele să răsară.

De Sânziene, pe 24 iunie 2021, spiritele rele sunt îndepărtate cu ajutorul focurilor în care se pun subtanțe cu iz neplăcut, dar și cu strigăte.

Cum se pomenesc morții de Sânziene 2021

În această zi de sărbătoare, cei trecuți în cele veșnice nu sunt uitați. Una dintre tradițiile de Sânziene 2021 spune că pe mormintele celor dragi trebuie puse flori cu un miros puternic. De asemenea, pe 24 iunie 2021 se pomenesc cei adormiți și se oferă pomeni îmbelșugate.

Ieri, 18 iunie 2021. Observator 19, din nou lider de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor... Rezultate Loto 20 iunie 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x