Antena Căutare

Rusalii 2021: tradiții, obiceiuri și superstiții pe 20-21 iunie. Ce nu este bine să faci de această sărbătoare

În 2021, Rusaliile pică pe 20 și 21 iunie. Ca în fiecare an, creștinii țin cont de câteva tradiții, obiceiuri și superstiții rămase din strămoși. Iată ce se celebrează de Rusalii 2021, care sunt datinile acestei sărbători și ce nu este bine să faci în ziua aceasta.

Galerie
Iată ce se celebrează de Rusalii 2021, care sunt datinile acestei sărbători și ce nu este bine să faci în ziua aceasta | Profimediaimages.ro & Hepta.ro & Shutterstock.com

Sărbătoarea Rusalii cade întotdeauna la 10 zile după Înălțare și la 50 de zile după Sărbătorile Pascale. Anul acestea, creștinii din întreaga lume celebrează Rusaliile pe 20 și 21 iunie 2021.

Ce se sărbătorește de Rusalii 2021

Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creștină, împreună cu cea a Paștilor. Despre ea amintesc Sfântul Apostol Pavel (1 Cor. XVI, 8) și Sf. Luca (Fapte XX, 16), dar apare și în Constituțiile Apostolice, printre sărbătorile în care sclavii se cuvine să fie eliberați de muncile obișnuite.

Despre sfântele Rusalii mai amintesc: Sf. Irineu (+202), Tertulian, Origen, Canonul 43 al Sinodului din Elvira (c. 300), Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (care oprește îngenuncherea în ziua Rusaliilor), Sf. Epifanie.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Sânziene 2021: tradiții și superstiții. Ce să nu faci în noaptea de Drăgaică pentru a nu înfuria Ielele

Și anul acesta, Rusaliile marchează mai multe evenimente importante pentru creștinism. În primul rând, pe 20-21 iunie 2021 este sărbătoarea anuală a pogorârii Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli, eveniment cu care ia final descoperirea față de lume și de creație a lui Dumnezeu.

De asemenea, de Rusalii se celebrează și întemeierea Bisericii creștine. În această zi sfântă, Sfântul Apostol Petru a cuvântat și aproximativ 3.000 de persoane s-au convertit la creștinism, dând naștere primei comunități creștine din Ierusalim.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii, pe 20-21 iunie 2021

Conform tradiției, Sărbătoarea Rusaliilor se ține diferit în funcție de fiecare regiune a țării. În Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, iar în Muntenia și Oltenia, 7 zil. În Banat, Rusaliile se celebrează vreme de 8 zile.

Fiind una dintre cele mai mari sărbători creștine, românii sunt liberi pe 20-21 iunie, de Rusalii 2021, astfel că pot rândui cum se cuvinte această zi. Din moștenirea strămoșilor, aflăm că în această zi, creștinii au mai multe datini prin care pot aduce un omagiu de Rusalii, dar și o serie de superstiții.

Datini de Rusalii 2021: Ce se întâmplă la Biserică

În ziua de Rusalii, în timpul privegherii din ajun, se făcea odinioară botezul catehumenilor. Ca de Paște, erau interzice mai multe practici.

De exemplu, erau oprite îngenuncherea și postirea în toate zilele Cincizecimii; erau interzise jocurile din circuri și palestre și spectacolele păgâne de teatru.

Tot în trecut, obicei de Rusalii menținut și în zilele noastre, se împodobeau casele, în semn de bucurie, cu flori și ramuri verzi, îndeosebi de nuc sau de tei. Frumosul obicei este moștenit de la evrei, la care Cincizecimea era și sărbătoarea premițiilor din flori și fructe.

O altă tradiție de care oamenii țin cont și în 2021 este că, de Rusalii, în biserici se aduc frunze verzi de tei sau de nuc, care se binecuvântează și se împart credincioșilor. Acestea simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, Care S-a pogorât peste Sfinții Apostoli.

De asemenea, de Rusalii se mai ține cont de o sumedenie de datini, credințe ți rituri religioase populare, legate de pomenirea generală a morților din sambăta precedentă.

Obiceiuri speciale de Rusalii 2021 în România

Rusaliile sunt cinstite cum se cuvine în mai multe zone ale țării. De exemplu, în Oltenia există un obicei îndrăgit care se numește Dansul Călușarilor, un joc care aduce noroc și sănătate.

În a doua zi de Rusalii, călușarii se grupează în cete de câte 7-8 și merg din casă în casă pentru a colinda și alunga spiritele malefice. Oamenii obișnuiesc să-i primească cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, bani.

Un alt obicei specific Rusaliilor este ”Împănatul boului” și este des întâlnit în zonele Ardealului. Personajul principal este un bou împodobil cu ornamente din flori, care se plimbă pe ulițele satului până la biserică. Odată ajunsă procesiunea la porțile lăcașului, preotul îl sfințește. La un moment dat, animalul este eliberat și o tânără fată primește misiunea de a-l stăpâni și a ocoli o masă de trei ori. Tradiția spune că domnișoara se va cununa în anul următor.

”Udatul nevestelor” este o altă tradiție din Ardeal, care se ține imediat după Rusalii 2021. Se pare că soțiile care sunt stropite cu apă vor rămâne sănătoase și frumoase în tot restul anului.

Superstiții Rusalii 2021: Ce nu se face de această sărbătoare

De Rusalii, bătrânii susțin că sunt interzise câteva lucruri simple, pe care oamenii stabiliți în zonele rurale obișnuiesc să le facă des. De exemplu, pe 20-21 iunie 2021, ei spun că nu este bine să mergi la câmp căci Ielele pândesc și te pot prinde.

În plus, este interzis să intri în vie, locuri pustii, să călătorești pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele. Alte tradiții de Rusalii 2021 spun că cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua.

Ba mai mult, de la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac și nici nu este indicat să te cerți cu alții pe 20-21 iunie 2021 fiindcă vei fi “luat din Rusalii”.

Alex Dragomir, un român de 17 ani devenit celebru în Anglia, a murit. Sora lui: "Era totul pentru mine"... (P) O noua inovatie in emiterea unei asigurari RCA online creata de Transilvania Broker...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x