Antena Căutare

Tarifele și perioada de valabilitate a rovinietei se schimbă. Cum îi afectează pe șoferi

CNAIR informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale și autostrăzi în privința unor modificări în ceea ce privește tarifele și perioada de valabilitate a rovinietei.

colaj mașini în trafic pe o autostradă și mână care calculează pe un calculator, iar lângă este o cheie de mașină Galerie
S-a schimbat perioada de valabilitate a taxei de drum | Shutterstock

Autoritățile aduc modificări în ceea ce privește rovinieta, adică taxa de drum impusă șoferilor, conform normelor stabilite de Uninea Europeană. Guvernul a decis deja noile tarife și termene de valabilitate.

Tarifele și perioada de valabilitate a rovinietei se schimbă. Cum îi afectează pe șoferi

În 2024, tariful taxei de drum variază în funcție de tipul vehiculului. Proprietarii de autovehicule trebuie să suporte această taxă pentru a circula legal pe drumurile naționale și pe autostrăzi. În cursul zilei de 11 martie 2024, s-au actualizat informațiile privind valabilitatea și tariful rovinietelor.

Citește și: Impozit zero pentru unele familii. Cine ar putea beneficia de scăderea impozitului

Conform unei surse, este și o veste bună, s-a reintrodus taxa de drum cu valabilitatea de o zi. Pentru mașinile cu dimensiuni reduse, sub 3,5 tone, șoferii nu vor mai avea posibilitatea de a plăti taxa de drum valabilă 7 zile și 90 de zile. Însă vor putea plăti pentru o zi, zece zile sau 60 de zile.

Astfel, conform anexi publicate în Ordonanța Guvernamentală, tarifele, prezentate în euro, sunt următoarele:

Pentru autoturisme, pentru o zi, șoferii plătesc 2,5 euro. Pentru zece zile, 3,3 euro. Pentru 30 de zile, 5,3 euro. Pentru 60 de zile 8,4 euro, iar pentru 12 luni 28 de euro.

Cei care dețin permis pentru categoria A, nu pot achiziționa rovinietă pentru o zi.

Citește și: Ce drepturi, dar și ce obligații au chiriașii. Ce trebuie să știe cei care aleg să nu-și achiziționeze o locuință proprie

Pentru vehicule de transport marfă cu MTMa mai mică sau egală cu 3,5 tone, șoferii plătesc pentru o zi 8,6 euro. Pentru zece zile 11,5 euro. Pentru 30 de zile 18,2 euro. Pentru 60 de zile 28,8 euro, iar pentru 12 luni 96 de euro.

Pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone, șoferii plătesc pentru o zi 4 eurp. Pentru șapte zile 16 euro, pentru 30 de zile 32 de euro, iar pentru 12 luni 320 de euro.

Pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12 tone, șoferii trebuie să achite pentru o zi 7 euro, pentru șapte zile 28 de euro, pentru 30 de zile 56 de euro, ia rpentru 12 luni 560 de euro.

Pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv), șoferii trebuie să achite pentru o zi 9 euro, pentru șapte zile 36 de euro, pentru 30 de zile 72 de euro, ia rpentru 12 luni 720 de euro.

Pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, u minimum 4 axe (inclusiv), șoferii trebuie să achite pentru o zi 11 euro, pentru șapte zile 55 de euro, pentru 30 de zile 121 de euro, iar pentru 12 luni 1210 euro.

Pentru vehicule transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto), șoferii trebuie să achite pentru o zi 4 euro, pentru șapte zile 16 euro, pentru 30 de zile 32 de euro, iar pentru 12 luni 320 de euro.

Pentru vehicule transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto), șoferii trebuie să plătească pentru o zi 7 euro, pentru șapte zile 28 de euro, pentru 30 de zile 56 de euro, iar pentru 12 luni 560 de euro.

Citește și: „Taxă pe lux.” Ce înseamnă și cum se aplică

Șoferii vor putea achita taxa de drum online, pe site-uri specializate, dar și la orice subunitate CNAIR, în oficiil Poștei Române sau benzinării. În acest an s-a introdus și plata rovinietei prin intermediul unui SMS, în care conducătorii auto specifică numărul de înmatriculare al mașinii și litera corespunzătoare categoriei vehiculului.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Uber și Bolt ar putea dispărea din România. Ce lege este pe masa Ministerului Transporturilor... Cel mai cunoscut și vechi restaurant chinezesc din București, închis de ANPC. S-au găsit gândaci pe carne și alte neregu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x