La finalul vizitei pe Șantierul Naval Constanța, Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, dar și premierul Marcel Ciolacu au susținut declarații de presă având ca subiect măsura impozitului zero.
Citește și: „Taxă pe lux.” Ce înseamnă și cum se aplică
Impozit zero pentru unele familii. Cine beneficiază de scăderea impozitului
Conform ObservatorNews.ro, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat în cursul zilei de miercuri, când se afla la Mioveni, faptul că unei familii care aduce în casă două salarii minime pe economie îi este foarte greu să se susțină. În sprijinul acestor familii vine măsura impozitului zero care este analizată zilele acestea la nivelul ministerului.
Citește și: Unii români pot scăpa de impozitul pe locuință. Ce trebuie să facă
„Este evident că dacă sunt două salarii minime pe economie e foarte greu să te descurci cu un copil. De aceea, trebuie lucrat, în primul şi în primul rând, prin scăderea impozitării la veniturile minime.
Dacă se întâmplă acest lucru: să ai într-o familie două venituri minime, acela e pragul, să considerăm pragul cel mai jos de venituri. Şi ca să nu se întâmple acest lucru (...) trebuie să echilibrăm cumva.
Dacă dezechilibrăm tot timpul, vom ajunge la un deficit imens şi la disfuncţii în sistemul macroeconomic”, a declarat președintele PSD.
În continuarea acestui discurs, Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a început o analiză la nivelul ministerului pentru a lua măsura cea mai potrivită în situația de față.
„Sigur, solidaritatea pentru noi, ca întotdeauna, este foarte importantă, iar familiile cu venituri mici, cu atât mai mult.
În acest moment, aşa cum domnul premier ne-a trasat la Ministerul Muncii, facem o analiză în sensul acesta, iar în momentul când vom avea soluţia gata, vă vom anunţa”, precizează Simona Bucura Oprescu.
Măsura nu a fost încă aprobată, însă se lucrează la scăderea impozitării pentru cei cu venituri minime. Astfel că, cei care câștigă salarii foarte mici ar putea beneficia de impozitul zero. Conform Antena 3 CNN, angajaţii din România au printre cele mai mari taxe şi impozite pe salarii din Uniunea Europeana. Peste 40% din salariul brut se duce la stat.
Citește și: Ce categorie de români e scutită de taxa pe concediul medical. Iată excepțiile, conform legii
„România este țara în care riscul de sărăcie în muncă se află la cea mai înaltă cotă 12, un pic peste 12% asta înseamnă că unu din opt români care au un contract de muncă valid în România și care sunt plătiți în baza acestui cod contract de muncă sunt în risc de sărăcie”, precizează președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.
Aproximativ 1,5 milioane de români lucrează pe un salariul minim pe economie. Acesta urmează să ajungă în luna iulie la 3.700 de lei brut, ceea ce înseamnă 2.217 lei net.
Aduc sau nu banii fericirea? Ce spun oamenii de știință despre cea mai mare dilemă a societății... Amenzi de până la 100.000 de lei pentru proprietarii de apartament care nu respectă legea. Ce nu au voie să facă...