Antena Căutare

Ce drepturi, dar și ce obligații au chiriașii. Ce trebuie să știe cei care aleg să nu-și achiziționeze o locuință proprie

În ultimii ani, tot mai mulți români au ales să închirieze locuințe în detrimentul cumpărării uneia, cu precădere în marile orașe ale țării. Aceștia trebuie să-și cunoască drepturile, dar și obligațiile.

Galerie
Chiriașii trebuie să își cunoască drepturile, dar și obligațiile | Shutterstock

Deși în România oamenii preferau să-și achiziționeze o locuință proprie, în ultimul timp, odată cu creșterea excesivă a prețurilor, tot mai mulți s-au îndreptat către închiriere.

Această decizie se arată benefică mai ales în cazul orașelor mari, unde numărul locuințelor spre vânzare este redus în zonele de interes sau au prețuri foarte mari. Românii simt flexibilitatea închirierii unei locuințe, astfel că aleg tot mai des această variantă.

Citește și: Ce au putut să pățească doi chiriași din Cluj, după ce au semnat contractul de închiriere al apartamentului: „Tremuram de frică”

Ce drepturi, dar și ce obligații au chiriașii. Ce trebuie să știe cei care aleg să nu-și achiziționeze o locuință proprie

Articolul continuă după reclamă

Un al motiv pentru care închirierea unei locuințe vine cu mai puține responsabilități este evitarea anumitor plăți, precum impozitul pe proprietate, reparațiile sau modernizarea apartamentelor sau caselor.

Însă alegerea unei chirii nu înseamnă lipsa tuturor responsabilităților. Noul Cod Civil prevede drepturile și obligațiile chiriașilor, la secțiunea „Contract de locațiune”, art. 1777 - 1835. Acestea au intrat în vigoare la data de 1 octombrie 2011.

Drepturile chiriașilor

Potrivit unei surse, în cazul în care lipsește contractul legal între proprietar și chiriaș, pot apărea situații neprevăzute, cât și abuzuri de ambele părți. Dreptul chiriașilor fără contract sunt limitate, ba chiar inexistente.

Lipsa contractului îl poate face pe proprietar să nu-și respecte obligațiile. Astfel că, fără un suport legal, chiriașii nu pot lua măsuri în cazul în care le sunt încălcate drepturile.

Conform Noului Cod Civil, locuința în care chiriașii doresc să se mute trebuie să fie într-un stadiu bun de utilizare. Aceștia au dreptul să ia în primire locuința respectivă împreună cu toate accesoriile sale, pe întreaga durată a contractului.

Totodată, reparațiile ulterioare vor fi suportate de proprietar. Însă cele locative, generate de utilizarea normală a bunului respectiv, sunt suportate de chiriaș.

Citește și: Care sunt pașii pe care trebuie să-i faci facă vrei să achiziționezi o locuință în 2024. Ce acte sunt necesare

În situația în care, după închiriere apar necesități de reparații care ar trebui să fie responsabilitatea proprietarului, iar acesta nu le face imediat, chiriașul le poate face, iar proprietarul trebuie să acopere costurile.

Conform legii, proprietarii trebuie să pună la dispoziția chiriașilor tot confortul, evitând acțiunile care i-ar putea periclita. Tot aici intră și riscurile la care i-ar putea supune în timpul derulării contractului; riscuri care le-ar putea pune viața sau sănătatea în pericol chiriașilor.

Dacă proprietarul nu ia măsuri în cel mai scurt timp, chiriașii au dreptul la scăderea chiriei. În cazul în care riscurile sunt prea mari, iar acest lucru chiar le-ar fi influențat decizia privind închirierea locuinței, chiriașii au dreptul la rezilierea contractului.

De asemenea, aceștia au dreptul de a utiliza orice zonă sau instalație comună a clădirii, conform modului de utilizare a fiecăruia.

Dacă este cazul unei închirieri pe perioadă determinată, chiriașii pot rezilia unilateral contractul în urma unui preaviz de 60 de zile.

Citește și: Locul de muncă plătit cu 700 de lei pe zi. Angajatorul oferă două mese pe zi, precum și bani pentru chirie. Ce presupune jobul

Obligațiile chiriașilor

Conform Noului Cod Civil, pe lângă drepturi, chiriașii au și anumite obligații.

Aceștia sunt obligați să plătească chiria în termenele stabilite în contract. Dacă nu este specificat acest lucru, plata chiriei se efectuează astfel:

- un avans pentru întreaga durată a contractului, dacă aceasta nu depășește o lună

- în prima zi lucrătoare a fiecărei luni, dacă durata închirierii depășește o lună, dar este mai mică de un an

- în prima zi lucrătoare a fiecărui trimestru, dacă durata închirierii este de cel puțin un an

Totodată, chiriașii trebuie să utilizeze bunurile cu responsabilitate, astfel încât la încheierea contractului să le restituie într-o stare bună de funcționare. Orice modificare trebuie făcută cu acordul proprietarului. În caz contrar, se pot cere daune și chiar reziliera contractului.

De asemenea, chiriașii trebuie să permită examinarea locuinței de către proprietar la intervale rezonabile. În astfel de situații intră și cazul în care locuința este examinată în vederea unei noi închirieri sau chiar a unei vânzări.

Chiriașilor le revin obligațiile față de asociația de proprietari, ceea ce implică plata întreținerii și a cotei pentru reparații comune ale clădirii. Astfel de detalii trebuie trecute în contractul de închiriere.

Citește și: Ramona Olaru, probleme cu proprietarul apartamentului în care a vrut să stea în chirie. Prin ce situație neplăcută a trecut vedeta

Drepturile proprietarilor

Nu doar chiriașii au anumite drepturi și obligații, ci și proprietarii locuințelor.

Aceștia au dreptul de a rezilia contractul de închiriere în cazul în care sesizează nerespectarea obligațiilor de către chiriași. Totodată, pot cere despăgubiri pentru diverse prejudicii.

De asemenea, conform prevederilor Legii nr. 34/2015, au dreptul de a deține informații în legătură cu situația financiară a asociației de proprietari.

Citește și: Motivul pentru care Alexandra Stan stă cu chirie în Capitală. De ce nu vrea să-și cumpere apartament

Obligațiile proprietarilor

Proprietarii sunt obligați ca, după semnarea contractului, să predea locuința în stare bună. De asemenea, trebuie să facă reparațiile necesare care apar pe parcurs. Tot aceștia suportă și reparațiile din zonele comune ale clădirii.

Trebuie să evite să-și deranjeze chiriașii și să-i respecte intimitatea.

În baza contractului de închiriere, aceștia trebuie să plătească un impozit de 10% aplicat la o bază de 60% din valoarea chiriei încasate. În cazul în care nu se plătește acest impozit, proprietarilor li se pot aduce acuzații de evazine fiscală și li se deschide doasar penal.

Femeia care timp de doi ani a ieșit non stop la întâlnri cu bărbați pentru a economisi bani pe mâncare Ce sumă a reușit ... Ce mesaj a putut să pună un cetățen din Sectorul 3 al Capitalei în scara blocului unde trăiește. Vecinii au pozat totul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x