Antena Căutare

Trotinetele electrice pe drumurile publice doar sub anumite condiții. Câți ani trebuie să ai și ce noi reguli au intrat în vigoare

S-au schimbat regulile pentru utilizatorii trotinetelor electrice pe drumurile publice. S-a adoptat un nou proiect de lege care vine cu modificări pentru cei care circulă chiar și pe trotinete electrice.

colaj trotinete electrice lângă o bancă verde din parc și porumbei în jur și doi oameni pe două trotinete trecând strada în viteză Galerie
S-au schimbat regulile pentru utilizatorii trotinetelor electrice pe drumurile publice | Shutterstock

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat favorabil pentru adoptarea unui nou proiect de lege care privește utilizatorii trotinetelor electrice.

Câți ani trebuie să ai și ce noi reguli au intrat în vigoare privind utilizarea trotinetelor electrice

Astfel că, potrivit noii legi, utilizatorii de trotinete electrice trebuie să aibă cel puțin 16 ani, dar și asigurare obligatorie, precum să treacă și un test la închirierea vehiculului. Aceste reguli sunt impuse pentru a proteja toți participanții la trafic, indiferent de mijloacele de transport alese pentru deplasare.

Citește și: Poliţele RCA devin obligatorii şi pentru trotinetele electrice. Când va intra în vigoare noua lege

„Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani”, este specificat într-un amendament al Comisiei juridice la acest proiect.

De asemenea, potrivit unei surse, este foarte probabil să fie introdusă și obligativitatea purtării echipamentului de protecție. Deși până acum era indicat să fie folosit echipamentul de protecție, mulți utilizatori de trotinete electrice omiteau acest aspect.

Citește și: Este interzisă circulația cu trotineta electrică pe trotuar. Guvernul a impus regulile de circulație pe drumurile publice

În cazul trotinetelor electrice în regim self-service, la efectuarea plății în cadrul aplicației, se va introduce un chestionar de cinci întrebări obligatorii referitoare la legislația rutieră.

Noile prevederi nu au în vizor doar trotinetele electrice, ci și bicicletele și mopedele care circulă pe drumurile publice.

Citește și: (P) Poliția Română lansează campania de educație rutieră pentru pietoni, conducători de biciclete și trotinete

Ce echipament de protecție trebuie să folosească utilizatorii de trotinete electrice pe drumurile publice

Astfel că, utilizatorii acestora vor fi nevoiți să se echipeze corespunzător, cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Bineînțeles, acestea trebuie să fie în stare funcțională. Este interzisă circulația fără aceste mijloace și dispozitive.

Totodată, casca devine obligatorie pentru utilizarea acestor mijloace de transport pe drumurile publice. Excepție fac trotinetele închiriate.

Citește și: Cât a ajuns să coste să-ți schimbi cauciucurile cu unele de iarnă. Românii trebui să caute adânc în buzunare

„Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, atunci când se deplasează pe partea carosabilă, cu excepţia trotinetelor închiriate.

Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor.

Citește și: Bărbatul de pe trotinetă care a înțepat ieri două femei în centrul capitalei a fost prins. Câți ani de închisoare riscă atacatorul

În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plăţii, în aplicaţie se va introduce şi se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii referitoare la legislaţia rutieră”, mai este specificat în proiectul de lege.

Pentru a evita accidentele și pentru a nu se pune inutil în pericol, utilizatorii trotinetelor electrice trebuie să urmeze regulile impuse și să dea dovadă de responsabilitate în trafic. Este de datoria fiecărui participant la trafic, indiferent de mijlocul de transport folosit, să nu se pună pe sine în pericol și nici pe celilalți particpanți.

(P) Women for a better society – Un viitor plin de oportunități pentru Ana Maria Pătru... Un doodle special de la Google aniversează Ziua Independenței din Cambodia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x