Antena Căutare

FOTO REPORTAJ: Biblioteca Nationala, un "National Arena cultural"

Biblioteca Nationala a fost "vedeta culturala" din ultima perioada, fiind inaugurata cu mare fast luni. Directorul general al Bibliotecii Nationale, Elena Tirziman, un coordonator al fondului de carte si un ghid au vorbit pentru A1.ro despre ce inseamna acest proiect pentru Romania, intre o conferinta si un tur al muzeului.

Pentru o investitie totala ce depaseste 100 de milioane de euro, directorul general atrage atentia inca de la inceput asupra faptului ca "rentabilitatea nu are ce sa caute in discutie", fiind vorba doar despre utilitatea actului cultural. Utilitate care s-a dovedit chiar din prima zi de deschidere.

"Au fost cozi de o suta si ceva de oameni la inscriere. 1000 de oameni s-au inscris astazi (nr- marti), 3000 de oameni s-au inscris in ziua inaugurarii (nr- luni, 23 aprilie). Ne simtim coplesiti. Au venit oameni din sate sau din Cluj, din alte orase pentru ca au auzit de deschidere", a spus Elena Tirziman.

RECLAMA DE PE FRONTISPICIU: "Un minim compromis, un schimb in contrapartida"

Totusi, rentabilitatea se regaseste in ceea ce priveste reclama de pe frontispiciul uriasei cladiri, care este criticata de bucuresteni. Directorul a explicat parteneriatul cu grupul de electronice si IT.

"Nu ne-au ajutat banii, ci dotarile sponsorului, tehnologizarile. A fost un contract limitat in care noi am avut niste avantaje. Ce ati fi vrut, sa deschidem fara nici un fel de dotare? Asta a fost un minim compromis, un schimb in contrapartida. Dar n-ati vazut in strainatate ca se practica lucrul asta?!", a argumentat aceasta.

2012/04/24//572632-240420121895.jpg
Tirziman a punctat insa ca noua biblioteca ii poate atrage chiar si pe cei care nu sunt impatimiti ai lecturii.

"Zona din Biblioteca Nationala este o zona deschisa, in sensul ca are spatii deschise, cu zone de interferenta. A fost o expozitie de carte, o conferinta, prin urmare ai venit intr-un spatiu de biblioteca in care nu ai citit, dar s-a intamplat altceva", a spus aceasta.

CIFRE SI FONDUL DE CARTE

-112 000 mp

-2 corpuri - corp biblioteca (10 etaje) si corp aula (8 etaje)

-etajele 1 - 5: 5 sali tematice, organizate pe domenii (stiinte filologice, sala de drept, sala de presa si sala pentru copii si tineret, cabinetul bibliologic destinat literaturii de specialitate si cabinetul de referinte) + o sala tematica "Dialoguri culturale", organizata pe tematica.

-etajele 5 si 6, dedicate colectiilor speciale

- 14 sali de lectura cu o suprafata totala de 14.000 mp

-Fondul de carte - 12 milioane de volume: cel disponibil la raft + fondul manuscriselor curente, adica 350 000 de mii de unitati bibliografice

- 300 de locuri de parcare

"Fondul curent a fost adus in totalitate. Cartile valoroase sunt din colectiile speciale care inca nu au fost aduse. Depozitele de pe etaje sunt umplute deja, numai ca nu au fost aranjate. Cartile valoroase vor fi digitizate si scanate. Nu putem sa digitizam si sa scanam colectiile curente care intra sub incidenta dreptului de autor", a spus si coordonatoarea fondului de carte a Bibliotecii Nationale.

Cea mai valoroasa lucrare pe care o detine biblioteca este Codex Aureus, un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810.

Lumina naturala din atriumul de 30 de metri

2012/04/25/572698-240420121910.jpg

"Arhitectul a mers pe valorificarea elementelor din constructia veche si aducerea elementelor de modernitate. In jurul atriumului e conceputa intreaga biblioteca, astfel incat sa avem acces la lumina naturala si in zonele libere si in spatiile de sali de lectura. Deci s-a regandit proiectul pe scheletul noii constructii", a mai precizat directorul general al Bibliotecii Nationale, Elena Tirziman.

Permis gratuit, doar cu buletinul si fotografia

Programul este de luni pana vineri, intre orele 10-12, 14-16, iar bibliotecarele au dat asigurari ca acesta va fi prelungit in curand. Copiii sub 14 ani trebuie sa vina insotiti de parinti pentru a-si face permis. In cazul in care cititorii isi vor pierde actul acestia vor plati echivalentul a aproximativ 10 euro. In plus, nu este nevoie de permis pentru accesul in celelalte zone ale bibliotecii.

"Wireless-ul va fi gata intr-o luna maxim"

Bibioteca nu are inca ghizi proprii, ci studenti colaboratori si, de asemenea, nu exista deocamdata indicatoare sau tur in limba engleza. La etajul doi vor functiona doua sali de istorie si geografie, iar pana la sfarsitul anului se va deschide o sala de matematica-informatica. Va exista si ludoteca pentru copii pana in 6 ani. In incinta Bibliotecii Nationale urmeaza sa fie deschise si doua cafenele.

Din fostul Palat al Bursei, pe cheiul Dambovitei

Biblioteca Nationala a Romaniei a fost infiintata in 1955, doi ani mai tarziu primind un spatiu - pe strada Ion Ghica. In 1986 s-au demarat constructiile pentru un sediu dedicat, insa acestea au fost sistate aproape de finalizare, in decembrie 1989. Dupa ce mai multi ani cladirea s-a degradat, in 2009 au reinceput constructiile, dupa ce au fost chiar si propuneri pentru a deveni sediu al Guvernului. Lucrarile la cladirea Bibliotecii Nationale au fost finalizate, dupa o investitie de peste 100 de milioane de euro si mai bine de 26 de ani, la sfarsitul anului trecut. Inagurarea a avut loc in 15 decembrie 2011, in prezenta lui Emil Boc.

Ministerul Culturii si-a mutat sediul in cladirea Bibliotecii Nationale, si, de asemenea, Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" va avea sediul tot aici.

Vezi mai jos mai multe fotografii!

Foto: A1.ro

VIDEO! "Nobel", cea mai prestigioasa colectie de literatura din lume, distribuita cu Jurnalul... Ce s-a intamplat astazi, 25 aprilie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x