Acces Direct

LUNI-VINERI | ora 17.00

I-au murit 136 de prieteni! Povestea unui copil orfan care a supraviețuit ororilor din orfelinatul Cighid: ”Eram trimiși să murim acolo. Ne spălau cu apă rece și cu furtunul!”

 

La puțin după revoluția din 89, occidentul avea să fie șocat de imaginile din orfelinatele din România. Unul dintre cele mai crunte regimuri, un lagăr al copiilor, a fost la Spitalul Cighid, din Bihor, acolo unde erau trimiși pruncii considerați irecuperabili. 136 de copii au murit. De boală, foame, frig, indiferență.

Am descoperit o poveste cutremurătoare. Povestea unui copil orfan care a supraviețuit ororilor de la Cighid. Sîrmanca Bdeladi are acum 33 de ani și rãni în suflet ce nu se vor vindecă niciodată.

Lagăre de exterminare. Aşa le numesc cei care, cumva, printr-o minune, au supravieţuit unui regim care-i voia morţi! În căminul spital Cighid au fost internaţi mii de copii. Peste 100 s-au stins ...la ordin! De foame, frig sau în urma torturilor, scria observator.tv. Cei mai mulţi aveau între trei şi cinci ani. Puţini sunt cei care au reuşit să scape printre ghearele sistemului criminal.

+18 Imagini ŞOCANTE! Copiii din orfelinatele groazei, trataţi ca nişte animale

Puţini sunt cei care au reuşit să scape dintre gratiile reci şi murdare ale paturilor de cămin. De vremurile de atunci îşi aminteşte şi Aurel Buz. Un fost administrator. A intrat în Centru pentru prima dată în 1990: "De la începutul începutului ideea a fost de irecuperabili şi condiţiile erau create la acest nivel. Practic, ei, aşteptau, pe rând, să îşi termine viaţa în condiţii destul de mizere acolo." 

Lagărul de la Cighid arată acum altfel şi poartă un alt nume. Centru de recuperare şi reabilitare pentru persoane cu handicap. Un loc parcă făcut să spele păcatele trecutului. 

Unde ne putem întâlni zi de zi :)

Dacă doriţi să revedeţi momente dragi din Acces direct, nu e panică :). Iată câteva linkuri care vă pot ajuta. Site-ul emisiunii este http://a1.ro/acces-direct şi este updatat zilnic cu ştiri, ca şi www.spynews.ro, siteul nostru de monden. Pe Facebook avem pagina https://www.facebook.com/accesdirect, iar canalul nostru de YouTube este https://www.youtube.com/user/AccesDirectAntena.

➡️ Urmăreşte emisiunea Acces direct live pe AntenaPlay: https://goo.gl/VnP1p7, la fel şi toate înregistrările showului. Intră acum!

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe