Antena

Câinii și pisicile, ajutor în terapiile complementare pentru bolnavii de cancer

Câinii și pisicile sunt mult mai mult decât animale de companie prietenoase și jucăușe. Iată ce trebuie să știi despre terapia asistată cu animale de companie.

Publicat: Luni, 12 August 2019, 15:12 | Actualizat: Luni, 12 August 2019, 17:27
Câinii și pisicile sunt mult mai mult decât animale de companie prietenoase și jucăușe. Iată ce trebuie să știi despre terapia asistată cu animale de companie.

Câinii și pisicile sunt mult mai mult decât animale de companie prietenoase și jucăușe. Iată ce trebuie să știi despre terapia asistată cu animale de companie.

Animalele de companie precum câinii și pisicile nu sunt îndrăgite doar pentru faptul că sunt jucăuși și prietenoși. Aceste patrupede au puterea de a-și ajuta stăpânul atunci când acesta are nevoie. Nu de puține ori ne-am simțit mai relaxați și destresați în prezența unui câine sau a unei pisici. Aceste animale pot ajuta mult mai mult de atât, fiind utilizate în sesiuni de terapie.

Terapia asistată cu animale

Terapia asistată de animale (TAA) este o intervenție orientată înspre un scop, în cadrul căreia un animal ce îndeplinește criterii specifice este o parte integrantă a procesului terapeutic. Acest tip de terapie este furnizată prin intermediul unui specialist, care lucrează împreună cu animalul în cadrul procesului de terapie. Mai întâi se stabilește un plan de intervenție pe baza căruia, în cadrul ședințelor de terapie standard sunt introduse elemente de TAA, activități ce se bazează pe interacțiunea om-animal, care să rezoneze cu scopurile terapeutice stabilite.

Organizația Delta este una dintre organizațiile care se ocupă cu TAA. Aceasta a reglementat și diferențele între interacțiunea la nivel de activitate pentru îmbunătățirea calității vieții și intervențiile direcționate către scop, în care au loc interacțiuni om-animal, numind acest tip de interacțiune Animal-Assistted Therapy (TAA) și definind-o astfel: “ TAA este o intervenție direcționată, deci cu un scop bine definit, în care un animal ce întrunește anumite criterii este parte integrantă a unui proces de tratament. TAA este realizată și/sau coordonată doar de către personalul instruit în domeniu. TAA poate fi realizată într-o varietate de medii și poate fi individuală sau de grup. Procesul de realizare a TAA trebuie documentat și evaluat, necesitând întotdeauna supervizarea unui profesionist” (Delta, 2005).

Un animal de terapie este un animal care, în prealabil, a fost evaluat, pregătit și certificat, având rolul de a facilita relația dintre beneficiar și terapeut. TAA facilitează funcționarea socială, emoțională și cognitivă a unui beneficiar, oferă eficacitate educațională și motivațională pentru participant, ajutând la atingerea obiectivelor terapeutice sau la optimizarea stării de sănătate a acestuia. Procesul terapeutic este documentat și evaluat.

Activitățile asistate de animale (AAA)

Activitățile asistate de animale (AAA) grupează activități ce se bazează pe interacțiunea om – animal, având un scop recreațional și un caracter spontan, nefiind ghidate de un protocol anterior stabilit. Obiectivele nu sunt monitorizate ori cuantificate, AAA oferind oportunităţi motivaţionale, educaţionale şi/sau recreaţionale de îmbogăţire a calităţii vieţii.

Vizitele în spitale, clinici, centre de îngrijiri a vârstnicilor, în cadrul cărora animalul oferă ocazia beneficiarului să interacționeze cu el prin activități de plimbat, mângâiat, periat, joc spontan, toate cu caracter informal și recreativ, reprezintă câteva exemple de activități asistate de animale care conferă acceptare necondiționată, bucurie și stare de bine beneficiarului. De asemenea, AAA pot fi surse de suport sau factori distractori în timpul situațiilor percepute ca fiind amenințătoare, ajutând beneficiarul să se decentreze de pe propriul distres.

Rezultatele studiilor despre AAT sunt promițătoare în ciuda lipsei standardizării a numărului, duratei sau frecvenței sesiunilor de terapie. Activitățile din cadrul sesiunilor de terapie arată îmbunătățiri atunci când vine vorba de scăderea numărului de medicamente folosite ca analgezic și scăderea intensității durerilor în cazul bolnavilor de cancer.

Folosirea AAT în cazurile oncologice apare în numeroase studii ca aducând foarte multe beneficii bolnavilor. Astfel, studiile ne arată că acest tip de terapie îmbunătățește starea de bine și distrage pacienții de la mediul creat în spital. De asemenea, stresul și anxietatea sunt alungate prin interacțiunea om-animal.

Cui se adresează TAA?

Terapia și activitățile asistate de animale (TAAA) se adresează unei game largi de beneficiari. Persoane provenind din medii diferite, tipici sau cu diverse tulburări sau dificultăți (fizice, emoționale, psihologice) beneficiază de pe urma TAA, datorită faptului că interacțiunea om – animal reușește să nu se supună constrângerilor de nici un fel, oferind beneficiarilor confort, afecțiune și înțelegere, în mod necondiționat.

  • Animalele pot fi folosite în diferite medii, precum închisori, azile, instituții pentru persoane cu tulburări mentale, spitale, școli.
  • Persoanele cu diferite tulburări pot beneficia de pe urma TAAA, precum persoane cu dizabilități fizice, persoane hipoacuzice, nevăzătoare, victime ale unor traume sau abuz sexual, persoane suferinde de boli cardiace, durere cronică sau cancer, persoane cu diferite adicții.
  • Eficiența TAAA a fost dovedită la toate categoriile de vârstă, atât în cazul copiilor și adolescenților, cât și al adulților și vârstnicilor.
  • TAAA este folosită cu succes în tulburări emoționale sau alte tulburări ce implică factori psihologici (tulburări de spectru autist, schizofrenie, fobii, sindromul Down, tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate – ADHD, tulburări de comportament etc).
  • În același timp, TAAA se adresează și acelora care doresc să meargă în direcția dezvoltării personale, dezvoltării abilităților sociale sau a celor de comunicare, a capacității de organizare și altele.
  • Eficiența TAA a fost dovedită și în cazul celor care sufereau de cancer sau boli de inimă.

Terapia asistată cu animale - Beneficii

Beneficiile pe care acest tip de intervenție le oferă sunt multiple, iar literatura de specialitate aduce și suportul științific ce atestă aceste beneficii.

În cazul copiilor, interacțiunea om-animal produce efecte de:
– creștere a stimei de sine și autoeficacității,
– dezvoltare a limbajului nonverbal,
– dezvoltare a competențelor sociale de nivel ridicat,
– intensificare a activității fizice,
– determinare a unei mai bune percepții a mediului înconjurător,
– determinarea înțelegerii ideii de a iubi o ființă, chiar dacă îi este criticat și sancționat un comportament,
– focusare a atenției,
– creștere a sentimentelor de bucurie, de securitate, de a fi necesar ,
– scădere a tendinței de izolare și a sentimentelor de singurătate,
– creștere a calității vieții,
– moderare a evenimentelor stresante.

În cazul adulților, interacțiunea om-animal produce efecte de:
– îmbunătățire a circulației cardiovasculare,
– creștere a interacțiunilor sociale,
– impact pozitiv asupra persoanelor cu depresie,
– îmbunătățire a calității vieții vârstnicilor,
– îmbunătățiri ale stării de bine psihologice,
– orientare spre sentimente de îngrijire,
– generare a unei ocupații,
– îndeplinire a nevoii de atingere și întreținere,
– reducere a anxietății și a stresului.

Citește și:

Cum influențează animalele de companie dezvoltarea copiilor

3 cele mai prietenoase rase de pisici pe care să le crești în apartament

15 lucruri interesante pe care nu le știai despre pisici

Sursă foto: pexels.com

Whatsapp LinkedIn
caini pisici terapii complementare cancer anxietate
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic: "Mirific!"
Citește și
Descoperire revoltătoare într-un apartament din Bragadiru! Zece animale au fost găsite înfometate. Ce a...
Ce au descoperit oamenii de știință la lupii cenușii de la Cernobîl. Detaliul ce îi poate ajuta pe...
Doi câini fost salvați dintr-o groapă de 15 metri. Printre salvatori s-a aflat și Claudiu Loghin,...
Cațelușul cu blană verde care a uimit internetul. Cum e posibil să fi venit pe lume cu o culoare atât...
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care pun accent mai mare pe pasiune decât pe succes pe 2 Mai 2024 Catine.ro
Demet Evgar a reușit să ridice așteptările pentru serialul Bahar. Actrița surprinde cu rolul său inedit Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora 11 și conduc mașini scumpe:... Ziare.com
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă HelloTaste.ro
Ouă de Paște vopsite natural. Trucuri simple pentru a obține o culoare intensă, fără coloranți periculoși Antena3.ro
Telefonul ar asculta tot ce vorbești. Soluția simplă la care poți apela pentru a împiedica acest lucru useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Zile libere plătite sau concediu sabatic? Cum să te descurci cu banii în concediul sabatic, dacă vrei să... Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
Pască fără aluat, rețeta lui Teo Trandafir de care te vei îndrăgosti. E foarte simplu de preparat Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac... Observator
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla MediCOOL
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată HelloTaste
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal! ProSport
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest serviciu de excepție. Se întâmplă în luna mai 2024! Gandul
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de fapt CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
BIGHIT Music a anunțat noi măsuri legale pentru a proteja drepturile membrilor din BTS. Compania de management a... ZUTV
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Regula pe care trebuie să o respecte cei prezenți la priveghiul nepotului lui Tzanca Uraganul. Imagini de la priveghi
A murit cea mai înaltă femeie din lume. Ea avea 2,23 metri înălțime la vârsta de 20 ani. Cum arăta
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Bogdan Năstase a fost eliminat. Ce reacție neașteptată a avut Orlando Zaharia, la final
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Un concurent a reușit să îi impresioneze pe jurați la degustare, în al cincilea battle
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Cine a câștigat al cincilea battle. Banda a adus un verdict neașteptat. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Lăcrămioara Pintilie s-a enervat după o ceartă cu Andrea Recaldin și i-au dat lacrimile
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Richard Abou Zaki s-a înfuriat atunci când a văzut ce face Andrea. Ce a făcut Varză
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Irina Fodor a anunțat tema de gătit, dar și ce avantaj pune la bătaie în al cincilea battle
Mireasa, sezon 9. Ce s-a întâmplat, de fapt, între Ionela și Albert, după ce fata a decis să plece: „În ochii mei s-a reabilitat”
Noutățile lunii Mai în AntenaPLAY!
Mai multe