- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cercetările desfăușarate cu privire la zona de excludere de la Cernobîl au scos la iveală faptul că lupii cenușii ce trăiesc aici prezintă anumite mutații ce pot fi folosite în folosul oamenilor.
După dezastrul de la Cernobîl, din anul 1986, locuitorii au evacuat zona pentru a fugi din calea radiațiilor. La aproape 40 de ani de la dezastru, oamenii de știință au studiat lupii cenușii care trăiesc în zona de excludere de la Cernobîl și au făcut o descoperire complet neașteptată, ce poate veni în folosul omenirii în viitorul apropiat.
Ce au descoperit oamenii de știință la lupii cenușii de la Cernobîl. Detaliul ce îi poate ajuta pe oameni în viitor
Potrivit studiilor, aceste animale sălbatice au dezvoltat anumite mutații genetice ce îi face să prezinte o rezistență mai mare la cancer, deci șanse mai mari de supraviețuire.
Fiindcă locuitorii au evacuat zona pentru a fugi din calea radiațiilor, haitele de lupi cenușii au prosperat și s-au înmulțit semnificativ. Mai exact, aici există de șapte ori mai multe exemplare decât în alte zone din Ucraina. Studiile au mai arătat că lupii prezintă și descendenți ai câinilor abandonați aici după accidnetul nuclear.
Citește și: Ce se întâmplă cu câinii de la Cernobîl în prezent. Ce au arătat testele de sânge și ce este diferit la ei
Câinii care au fost abandonați după Cernobîl s-au apropiat de echipele de intervenție și de cei care au venit ulterior să lucreze la Cernobîl, după dezastru, pentru a limita efectele catastrofei. Animalele au primit hrană și apă și astăzi, la aproape 40 de ani de la tragedie, sute de câini trăiesc în zona din jurul dezastrului, cunoscută drept zona de excludere. Umblă prin orașul Pripiat, unde și-au găsit culcuș prin tot felul de case abandonate.
În timp, câinii au dezvoltat și ei mutații și caracteristici de adaptare la zonă, dar ceea ce este surprinzător este ce s-a întâmplat cu lupii cenușii: aceștia au prezentat o mutație genetică ce îi face mult mai rezistenți la cancer, arată cei de la mirror.co.uk.
Cara Love de la Universitatea Princeton a studiat timp de un deceniu situația din zonă și a aflat că sistemul imunitar al animalelor de aici este similar cu cel al pacienților care fac tratament cu radioterapie pentru cancer.
În decembrie, Cara Love a prezentat la o conferință de biologie din Seattle, Washington (Statele Unite ale Americii) rezultatele sale care au demonstrate că lupii de la Cernobîl au supraviețuit și se înmulțesc deși au fost expuși constant, timp de generații, la radiații. Deși la oameni a crescut riscul de cancer prin expunere la radiațiilor din zonă, lupii au prezentat o adaptare și au arătat că riscul lor de cancer e mic, deși animalele au fost expuse chiar și la de șase ori mai multe radiații decât limita considerată a fi sigură pentru un om, în zonă.
Acum, Love și colegii ei încearcă să avanseze cu cercetările, care au fost îngreunate de pandemie și de conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, în speranța că ceea ce vor descoperi va ajuta oamenii de știință să înțeleagă și să prevină mai bine cancerul la oameni, dar și cum să ofere o protecție mai mare față de radiații pentru astronauții din spațiu.
Are 51 de ani și își expune trupul fără reținere. Ultimele imagini au devenit virale pe grupuri închise. Cum s-a pozat... O femeie și-a lăsat copiii cu bona, însă a rămas uimită când a descoperit ce făcea aceasta când rămânea singură cu cei m...