Care sunt cele mai frecvente boli la papagali. Cum le recunoști de la primele semne
Dacă ai ca animal de companie un papagal voios și jucăuș atunci trebuie să știi cât mai multe despre posibilele boli care pot apărea pentru a-i oferi îngrijirea de care are nevoie. Iată cum recunoști cele mai frecvente boli la papagali.
Publicat: Joi, 18 Iulie 2019, 14:08 | Actualizat: Joi, 18 Iulie 2019, 14:18- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dacă ai ca animal de companie un papagal voios și jucăuș atunci trebuie să știi cât mai multe despre posibilele boli care pot apărea pentru a-i oferi îngrijirea de care are nevoie. Iată cum recunoști cele mai frecvente boli la papagali.
Unul dintre cele mai simpatice animale de companie este papagalul. Indiferent de rasa de papagal pe care o alegi, trebuie să știi că aceste animale energice și gălăgioase pot fi foarte afectuoase, dar și foarte sensibile. Tocmai de aceea o îngrijire corectă te va ajuta să îți ții animalul de companie înaripat departe de orice pericol.
Cum știi că papagalul tău e bolnav
Atunci când papagalul e bolnav, penele nu mai arata la fel, nu mai sunt strălucitoare și par zburlite. Chiar papagalul își umflă penele mereu, din cauză că îi este frig sau rău, și așa are senzația că își creează un strat de aer între penaj, care îl ocrotește.
Chiar și cu penele umflate, se poate vedea că papagalul a slăbit și dacă îl palpezi în zona pieptului, se va vedea clar că oasele încep să fie din ce în ce mai proeminente. Dacă găinațul este zile la rând lichid sau, mai rău, prezintă urme de sânge ori are consistența unei spume albicioase, pasarea trebuie dusă cât de curând la veterinar.
Dacă respirația sa se aude tare, greoi, rapid, sacadat, poate să aibă o problemă la aparatul respirator. Ochii trebuie să fie limpezi, nu să conțină un lichid apos pe ei sau în jurul lor. Una dintre simptomele cele mai evidente este că pasarea încetează să se mai hrănească.
Simptome care arată că papagalul tău e bolnav
Aspectul penajului - O pasăre sănătoasă are penajul strălucitor, compact, care adera bine pe corp, în timp ce o pasăre bolnavă are penajul opac și ciufulit.
Modificarea fecalelor - Fecalele lichide pot fi doar un simptom al consumului de fructe, al unei tulburări psihice sau al variației de temperatură. Revenirea la normal trebuie să se producă în orele care urmează.
Papagalul slăbește – Când pasărea slăbește, oasele pieptului devin proeminente deoarece mușchii care sunt situați de-o parte și de alta a acestuia se diminuează în volum. Slăbirea papagalului trebuie luată foarte în serios, deoarece poate fi efectul unei boli infecțioase.
Ochi umflat sau mucus purulent - Daca ochiul pare umflat și un mucus se scurge din nări, poate fi vorba de o coriză. Trebuie, de asemenea să consulți veterinarul.
Care sunt cele mai frecvente boli la papagali
1.Psitacoza, boala perușilor (febra papagalilor)
Bacilul care provoacă această boală este chlamydia psittaci. De obicei această boală apare la păsări care ajung în contact cu alte animale. Fiind foarte contagioasă, ea se transmite cel mai ușor prin aer, de aceea este expus și omul acestui pericol. Simptomele acestei boli sunt o respirație foarte greoaie, strănut, conjunctivită, penele stau zbârlite, diaree, lipsa de poftă de mâncare.
2. Răceala
Este una dintre cele mai întâlnite boli la papagali. Îți poți da seama dacă pasarea ta este răcită dacă o vezi că e apatică, umflată în pene, strănută, respiră greu și se aud sunete ciudate de respirație. Deseori, papagalii iau răceala de la oameni, dar și din cauza schimbărilor bruște de temperaturi, dacă stau în curent sau la aer prea rece.
3. Ascaris lumbricoides (limbrici)
Această boală apare mai ales la papagalii care provin din Australia, dar și la celelalte specii de papagali, mai ales la cele care sunt ținute afară în voliere. Parazitul are o lungime de 15-35 mm, este gălbui și stă în intestinul păsării.
Simptomele sunt: diaree, slăbire, lipsa de apetit și în stadiu mai avansat se pot observa viermișorii în excremente.
Dacă crezi că pasarea ta este infectată cu această boală, este indicat să o duci la veterinar pentru a o trata.
4. Syngamus trachea, viremele traheal
Acesta apare mai ales la peruși și nimfe. Simptomele acestei boli sunt vomitatul, probleme cu respirația, pasărea înghite greu, depuneri negre-gri pe cioc, miros urat ca de mucegai din cioc, diaree verzuie. De vina pentru aceste simptome este parazitul Trichomona gallinae, care se stabilește în gâtul păsării. Acestor paraziți le place umezeala, de aceea se găsesc de obicei în apa de băut și vanitele păsărilor, în schimb ei sunt foarte afectați de căldură peste 50 grade, uscare, și soluții de dezinfecție.
5. Diaree
Diareea nu este o boală. La păsările sănătoase se poate observa în excremente că partea neagra este separata de cea albă (partea urinara), la diaree acestea sunt amestecate.
Poate apărea din cauza virușilor, bacteriilor, ciupercilor intestinali sau boli ale rinichilor.
De obicei păsările refuză mâncarea când au diaree.
Citește și:
Cele mai sociabile rase de papagali vorbitori. Cât costă și cum îi îngrijim
Îngrijire peruși. 15 lucruri pe care nu le știai despre acești papagali
Cele mai frecvente boli la peștii de acvariu. Cum le recunoști
Cele mai frecvente boli la pisici. La ce simptome să fii atent
Sursă foto: pexels.com