Antena

Cele mai frecvente boli la peștii de acvariu. Cum le recunoști

Chiar dacă tu consideri că ai suficientă grijă de ei, peștii de acvariu se pot îmbolnăvi destul de ușor. Iată cum recunoști bolile și cum le tratezi.

Publicat: Miercuri, 17 Iulie 2019, 13:28 | Actualizat: Miercuri, 17 Iulie 2019, 13:37
Galerie de imagini
Chiar dacă tu consideri că ai suficientă grijă de ei, peștii de acvariu se pot îmbolnăvi destul de ușor. Iată cum recunoști bolile și cum le tratezi.

Chiar dacă tu consideri că ai suficientă grijă de ei, peștii de acvariu se pot îmbolnăvi destul de ușor. Iată cum recunoști bolile și cum le tratezi.

Cele mai cuminți animale de companie sunt peștii de acvariu. Pe lângă faptul că nu fac mizerie în casă, nu îți rod încălțările sau mobilierul, nu sparg vazele și nu fac zarvă, e chiar relaxant să stai să îi privești în mediul lor, cum înoată. Chiar dacă le creezi toate condițiile, ai mereu grijă de hrana pe care le-o oferi și te ocupi de curățarea acvariului, peștii se pot îmbolnăvi.

Pentru a evita un mare număr de maladii, trebuie să respecți o regulă de aur, pe care, din păcate, mulți acvariofili debutanți o neglijează: carantina. De fiecare dată când cumperi un pește nou, izolează-l într-un acvariu mai mic, prevăzut cu aceleași facilități ca și acvariul de bază. În acest fel, timp de o lună, poți observa comportamentul nou-venitului și poți depista orice semn de maladie. Dacă, după această perioadă, n-ai observat nimic, îl poți pune alături de ceilalți.

Această metodă evită multe îmbolnăviri, fiindcă la pești, majoritatea maladiilor sunt contagioase. De asemenea, nu pune în acvariu apa în care ai transportat peștii. La cumpărare, fii atent ca în acvariu să nu fie pești bolnavi sau morți.

Peștii de acvariu - Boli și tratamentele lor

În mod normal distingem două tipuri de boli: boli infecțioase și boli neinfecțioase. Primele sunt provocate de microorganisme, cum sunt bacteriile, ciupercile sau virușii purtați de pești. Factorii declanșatori sunt binecunoscuți: stres, proasta alimentație, scăderea temperaturii. Unele organisme patogene au un ciclu de viață mixt: o parte în organismul peștelui, o parte în apă.

Maladiile neinfecțioase nu sunt provocate de organisme patogene, ci de mediul poluat și sărac în substanțe hrănitoare (proasta calitate a apei, subalimentație). Se vor evita cocteilul de medicamente și supradozajul, inutile sau dăunătoare. Se va respecta durata tratamentului chiar dacă în aparență simptomele dispar repede.

Cu toate acestea, starea de sănătate va rămâne în atenția ta pe tot parcursul vieții peștilor. În timpul tratamentului, alimentația peștelui trebuie să fie moderată, dar cu alimente naturale. După vindecare, i se va furniza o alimentație variată și bine echilibrată în substanțe organice, vitamine și săruri minerale pentru a-i întări starea generală.

Cele mai frecvente boli la peștii de acvariu

1.Micozele sau ciupercile

Acestea provin de la o specie de „mucegai“ foarte contagios, numit saprolegonia care se manifestă prin pete albe cu aspect de vată, care par să fi înlocuit pielea. Maladia se dezvoltă adesea după ce schimbi apa, după o manipulare brutală sau după o luptă, adică atunci când stratul de mucus protector care acoperă peștele este deteriorat. Ca mijloc preventiv, adăugăm în apa din acvariu câțiva centilitri dintr-o soluție specială pentru protejarea acestui mucus. Dacă peștii sunt infectați, medicamentele antifungice disponibile în farmaciile veterinare se dovedesc eficace.

Dacă peștele are abdomenul umflat, solzi depărtați (aspect de con de brad) și aripioarele depărtate de corp, suferă de hidropizie. Originea acestei tulburări este necunoscută. Cea mai bună soluție rămâne izolarea peștelui și tratarea acvariului cu un antibiotic de spectru larg (pentru un număr mare de maladii în același timp). Adesea hidropizia este însoțită de exoftalmie: peștele are ochii ieșiți din orbite. Această maladie, datorată unei acumulări de lichid în ochi, este temporară, nu este foarte contagioasă și dispare cu o alimentație bună și în condiții de viață optime.

2.Ihtioftirioza

Peștele bolnav prezintă pe piele, pe aripioare, solzi sau pe branhii, mici chisturi albe de un milimetru, ca și cum ar fi pudrat cu sare. „Punctul alb“ de fapt este un parazit care se hrănește cu țesuturile gazdei sale. La maturitate, cade la fundul apei pentru a se reproduce și pentru a forma alte câteva sute de indivizi, care se vor agăța de primul pește care trece prin zonă. Există în comerț numeroase medicamente pentru a elimina acești paraziți, ca Ichtyol. La fel ca la celelalte maladii, fiecare exemplar bolnav trebuie tratat într-un acvariu pentru carantină. Poți crește temperatura (până la 32 grade Celsius) timp de câteva ore, odată la 3-5 zile, până la dispariția completă a punctelor albe.

3. Tuberculoza peștelui

Dacă ai un pește rănit, tratează-l rapid, pentru a evita orice infecție. Și, înainte de a-l introduce în acvariu, amenajează-i o ascunzătoare, unde se poate proteja de peștii agresivi. Nu uita că peștii bolnavi constituie o sursă deloc neglijabilă de microorganisme care pot provoca infecții. Nu-I manipula fără mănuși și spală-te bine pe mâini, înainte și după operațiile de rutină. Cazul tuberculozei peștelui este particular, deoarece și omul poate fi infectat. Nu este vorba de forma de tuberculoză umană, ci de prezența unor bacterii care pot fi totuși periculoase.

Tratamente pentru boli la peștii de acvariu

Originea bolilor

Originea bolii poate fi externă:

- introducerea accidentală a unor diferite substanțe nocive, fum de țigară sau aerosoli.
- introducerea unui pește stresat de călătoria pe care a făcut-o din țara de origine sau de stocarea lui la respectivul comerciant: el se poate îmbolnăvi și contamina alți pești.
- introducerea unui pește purtător sănătos sau bolnav.
- introducerea de apă poluată de origine naturală.

Bolile pot avea și origine internă, fiind vorba de o dereglare a echilibrului general, care duce la dezvoltarea unor boli prezente la unii pești purtători sănătoși.
- scăderea temperaturii sau șocuri termice, adică variații bruște, într-un sens sau în altul, provocate de o dereglare a sistemului de încălzire.
- scăderea nivelului oxigenului.
- exces de materii azotate, datorate unei proaste funcționări a filtrului sau a numărului mare de pești.

- subalimentație sau alimentație incorect echilibrată.
- prezența unor plante în descompunere.
- calitatea generală a apei.
- răni primite în cursul unei lupte sau al unei parade nupțiale puțin agitate, șocuri sau răni în urma atingerii decorului.

Citește și:

Cum alegi corect peștii pentru acvariu: Top 6 cei mai rezistenți pești de acvariu

Vrei un acvariu pentru pești? 4 greșeli pe care să le eviți în întreținerea lui

Sursă foto: pexels.com

Sursă de informare: acvarist.ro

Whatsapp LinkedIn
pesti de acvariu bolile pestilor boala punctelor albe la pesti ciuperca la pesti de acvariu carantina pesti
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Câștigătorii sezonului 10 Mireasa, Mihai și Laura, interviu exclusiv în AntenaPLAY. Vezi acum Mireasa: Confesiuni | Sezonul 6.
Stirile zilei Cum va fi vremea în noaptea de Anul Nou. Prognoza meteo în primele zile din ianuarie şi de Bobotează
Videoclipul zilei
Citește și
Cum alegi corect peștii pentru acvariu: Top 6 cei mai rezistenți pești de acvariu
Video recomandate
Video
Citește și
Ce poți face de Revelion pentru a avea noroc. Tradiții și obiceiuri de Anul Nou Catine.ro
Actrița Deniz Baysal urmează să joace într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Jurnalul unui soldat nord-coreean din Forțele Speciale Roșii, ucis în luptele cu ucrainenii: „Sursa fericirii... Libertatea.ro
Cum va fi noul an în funcţie de data naşterii. Numerolog: “Vine 2025, un an al transformării și al... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO Spynews.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“ BZI
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Ruladă cu cremă de mentă și glazură de ciocolată HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Cele mai spectaculoase fenomene astronomice 2025. Ce evenimente vom admira pe cer useit
Horoscopul zilei de 29 decembrie 2024. Balanțele sunt în căutarea echilibrului interior. Află ce se întâmplă... Catine
Horoscopul lunii ianuarie 2025, în detaliu: Anul nou începe în forță, cu numeroase transformări și planuri... Jurnalul
Cum să implementezi eficient tichetul cultural în pachetul de beneficii pentru angajați Kudika
Temperatura ideală pentru frigider în perioada sărbătorilor. La câte grade trebuie să îl setezi ca să nu se... Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
Ce este calendarul de ceapă, tradiţia de Anul Nou respectată cu sfinţenie în Transilvania: "Le spunea şi cam se... Observator
Sfaturi pentru a-ți îmbunătăți antrenamentele fizice. Cum poți obține rezultate mai bune MediCOOL
Choux à la crème cu vanilie și frișcă. Un desert delicios și elegant HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Cu cât se vinde SALATA BOEUF în magazinele Mega Image din România. Este nelipsită de pe masa de Revelion Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Ghid practic pentru tați: cum să împărțiți responsabilitățile în familie DeParinti
Celebrități care au atras atenția în ultima săptămână. Leonardo DiCaprio a participat la un meci de baschet ZUTV
Ce valoare are premiul Squid Game. Elon Musk câștigă o sumă mai mare într-o singură zi UseIT
Doradă la cuptor cu cartofi. Ce mai poți să adaugi pentru un gust delicios Hello Taste