Cele mai frecvente boli la peștii de acvariu. Cum le recunoști
Chiar dacă tu consideri că ai suficientă grijă de ei, peștii de acvariu se pot îmbolnăvi destul de ușor. Iată cum recunoști bolile și cum le tratezi.
Publicat: Miercuri, 17 Iulie 2019, 13:28 | Actualizat: Miercuri, 17 Iulie 2019, 13:37- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Chiar dacă tu consideri că ai suficientă grijă de ei, peștii de acvariu se pot îmbolnăvi destul de ușor. Iată cum recunoști bolile și cum le tratezi.
Cele mai cuminți animale de companie sunt peștii de acvariu. Pe lângă faptul că nu fac mizerie în casă, nu îți rod încălțările sau mobilierul, nu sparg vazele și nu fac zarvă, e chiar relaxant să stai să îi privești în mediul lor, cum înoată. Chiar dacă le creezi toate condițiile, ai mereu grijă de hrana pe care le-o oferi și te ocupi de curățarea acvariului, peștii se pot îmbolnăvi.
Pentru a evita un mare număr de maladii, trebuie să respecți o regulă de aur, pe care, din păcate, mulți acvariofili debutanți o neglijează: carantina. De fiecare dată când cumperi un pește nou, izolează-l într-un acvariu mai mic, prevăzut cu aceleași facilități ca și acvariul de bază. În acest fel, timp de o lună, poți observa comportamentul nou-venitului și poți depista orice semn de maladie. Dacă, după această perioadă, n-ai observat nimic, îl poți pune alături de ceilalți.
Această metodă evită multe îmbolnăviri, fiindcă la pești, majoritatea maladiilor sunt contagioase. De asemenea, nu pune în acvariu apa în care ai transportat peștii. La cumpărare, fii atent ca în acvariu să nu fie pești bolnavi sau morți.
Peștii de acvariu - Boli și tratamentele lor
În mod normal distingem două tipuri de boli: boli infecțioase și boli neinfecțioase. Primele sunt provocate de microorganisme, cum sunt bacteriile, ciupercile sau virușii purtați de pești. Factorii declanșatori sunt binecunoscuți: stres, proasta alimentație, scăderea temperaturii. Unele organisme patogene au un ciclu de viață mixt: o parte în organismul peștelui, o parte în apă.
Maladiile neinfecțioase nu sunt provocate de organisme patogene, ci de mediul poluat și sărac în substanțe hrănitoare (proasta calitate a apei, subalimentație). Se vor evita cocteilul de medicamente și supradozajul, inutile sau dăunătoare. Se va respecta durata tratamentului chiar dacă în aparență simptomele dispar repede.
Cu toate acestea, starea de sănătate va rămâne în atenția ta pe tot parcursul vieții peștilor. În timpul tratamentului, alimentația peștelui trebuie să fie moderată, dar cu alimente naturale. După vindecare, i se va furniza o alimentație variată și bine echilibrată în substanțe organice, vitamine și săruri minerale pentru a-i întări starea generală.
Cele mai frecvente boli la peștii de acvariu
1.Micozele sau ciupercile
Acestea provin de la o specie de „mucegai“ foarte contagios, numit saprolegonia care se manifestă prin pete albe cu aspect de vată, care par să fi înlocuit pielea. Maladia se dezvoltă adesea după ce schimbi apa, după o manipulare brutală sau după o luptă, adică atunci când stratul de mucus protector care acoperă peștele este deteriorat. Ca mijloc preventiv, adăugăm în apa din acvariu câțiva centilitri dintr-o soluție specială pentru protejarea acestui mucus. Dacă peștii sunt infectați, medicamentele antifungice disponibile în farmaciile veterinare se dovedesc eficace.
Dacă peștele are abdomenul umflat, solzi depărtați (aspect de con de brad) și aripioarele depărtate de corp, suferă de hidropizie. Originea acestei tulburări este necunoscută. Cea mai bună soluție rămâne izolarea peștelui și tratarea acvariului cu un antibiotic de spectru larg (pentru un număr mare de maladii în același timp). Adesea hidropizia este însoțită de exoftalmie: peștele are ochii ieșiți din orbite. Această maladie, datorată unei acumulări de lichid în ochi, este temporară, nu este foarte contagioasă și dispare cu o alimentație bună și în condiții de viață optime.
2.Ihtioftirioza
Peștele bolnav prezintă pe piele, pe aripioare, solzi sau pe branhii, mici chisturi albe de un milimetru, ca și cum ar fi pudrat cu sare. „Punctul alb“ de fapt este un parazit care se hrănește cu țesuturile gazdei sale. La maturitate, cade la fundul apei pentru a se reproduce și pentru a forma alte câteva sute de indivizi, care se vor agăța de primul pește care trece prin zonă. Există în comerț numeroase medicamente pentru a elimina acești paraziți, ca Ichtyol. La fel ca la celelalte maladii, fiecare exemplar bolnav trebuie tratat într-un acvariu pentru carantină. Poți crește temperatura (până la 32 grade Celsius) timp de câteva ore, odată la 3-5 zile, până la dispariția completă a punctelor albe.
3. Tuberculoza peștelui
Dacă ai un pește rănit, tratează-l rapid, pentru a evita orice infecție. Și, înainte de a-l introduce în acvariu, amenajează-i o ascunzătoare, unde se poate proteja de peștii agresivi. Nu uita că peștii bolnavi constituie o sursă deloc neglijabilă de microorganisme care pot provoca infecții. Nu-I manipula fără mănuși și spală-te bine pe mâini, înainte și după operațiile de rutină. Cazul tuberculozei peștelui este particular, deoarece și omul poate fi infectat. Nu este vorba de forma de tuberculoză umană, ci de prezența unor bacterii care pot fi totuși periculoase.
Tratamente pentru boli la peștii de acvariu
Originea bolilor
Originea bolii poate fi externă:
- introducerea accidentală a unor diferite substanțe nocive, fum de țigară sau aerosoli.
- introducerea unui pește stresat de călătoria pe care a făcut-o din țara de origine sau de stocarea lui la respectivul comerciant: el se poate îmbolnăvi și contamina alți pești.
- introducerea unui pește purtător sănătos sau bolnav.
- introducerea de apă poluată de origine naturală.
Bolile pot avea și origine internă, fiind vorba de o dereglare a echilibrului general, care duce la dezvoltarea unor boli prezente la unii pești purtători sănătoși.
- scăderea temperaturii sau șocuri termice, adică variații bruște, într-un sens sau în altul, provocate de o dereglare a sistemului de încălzire.
- scăderea nivelului oxigenului.
- exces de materii azotate, datorate unei proaste funcționări a filtrului sau a numărului mare de pești.
- subalimentație sau alimentație incorect echilibrată.
- prezența unor plante în descompunere.
- calitatea generală a apei.
- răni primite în cursul unei lupte sau al unei parade nupțiale puțin agitate, șocuri sau răni în urma atingerii decorului.
Citește și:
Cum alegi corect peștii pentru acvariu: Top 6 cei mai rezistenți pești de acvariu
Vrei un acvariu pentru pești? 4 greșeli pe care să le eviți în întreținerea lui
Sursă foto: pexels.com
Sursă de informare: acvarist.ro