Antena Căutare

Cele mai frecvente boli la pisici. La ce simptome să fii atent

Pisicile sunt unele dintre cele mai îndrăgite animale de companie. Ca orice animal însă, și acestea pot suferi de anumite boli, așa că trebuie să fim atenți la simptome

Galerie
Boli pisici

Pisicile sunt unele dintre cele mai îndrăgite animale de companie. Ca orice animal însă, și acestea pot suferi de anumite boli, așa că trebuie să fim atenți la simptome

Deși una dintre cele mai cunoscute zicale spune că pisica are nouă vieți, asta nu înseamnă că bolile pisicilor nu trebuie atent tratate. Cea mai bună cale de prevenție a apariției bolilor la pisici este să mergeți cu ea periodic la un consult veterinar. Indicat este ca acest lucru să se întâmple măcar o dată sau de două ori pe an.

Chiar și așa însă, este posibil să apară simptome ale unor boli ce necesită o vizită de urgență la veterinar. Iată care sunt unele dintre cele mai frecvente boli la pisici și simptomele la care săpânii de feline trebuie să fie atenți:

Boli frecvente la pisici

Articolul continuă după reclamă

Diareea la pisici

Dacă pisica ta are diaree persistentă, puteţi încerca să-i schimbaţi dieta. Puteţi încerca orez fiert, brânza telemea, iaurt, pâine, carne de găina fiartă. Alegeţi ceva ce îi place pisicii dumneavoastră. Dca simtomele continua mai mult de două zile, duceţi-vă pisica la veterinar cu o mostră de scaun.

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza se datorează în general ingestiei de carne contaminată. Toxoplasmoza apare ca o răceală banală. În anumite cazuri toxoplasma gondii poate forma chisturi pe anumite organe care pot rămâne în stare lentă, fără a afecta organismul. Pentru prevenirea acestei maladii este necesară curăţirea zilnică a locului unde stă pisica, evitarea administrării de carne crudă sau a produselor lactate nepasteurizate. Tratamentul se face numai sub îndrumarea medicului specialist.

Voma la pisici

Unul din motivele cele mai comune pentru vomitare este eliminarea ghemotoacelor de păr. Încercaţi să vă periaţi pisica cât mai des pentru a reduce năpârlirea şi ingestarea părului. Pentru a afla dacă pisică a vomitat din cauză ghemotoacelor de păr, examinează vomă şi vezi dacă sunt fire de păr gri său ghemotoace, indiferent de culoarea părului pe care o are pisică. Ghemotoacele de păr pot apărea chiar şi la pisicile cu părul scurt.

Un alt motiv pentru care pisică dumneavoastră vomită poate fi alergia la mâncare. Încercaţi să schimbaţi marcă de mâncare pentru pisici şi alegeţi una cu ingredienţe diferite şi fără coloranţi alimentări. Acest lucru ar putea ajută. Uneori pisicile vomită când au viermi intestinali. Consultaţi veterinarul pentru un tratament corespunzător.

Insuficiență renală acută la pisici

Această problemă apare adesea la pisici mai în vârstă. Nu există o rasă mai puțin predispusă la această boală, vârstă reprezentând cel mai mare factor de risc. Și pisicile care își petrec mai mult timp prin curți decât în casă sunt vizate. Problema apare mai des toamnă și iarnă, manifestându-se prin dureri abdominale, deshidratare (această nu poate fi observată de către stăpân, din păcate), vărsături, refuzul de a consumă hrană, lipsă urinatului sau o cantitate foarte mică de urină eliminată, febră.

Pisica este stresată, miaună încontinuu, se poate observă că are dureri. Pentru că nivelul toxinelor crește foarte mult în momentul în care nu mai este eliminată urină, este nevoie de deblocarea rinichilor, folosirea diureticelor pentru că aceștia să producă un nivel normal de urină și de suplimente nutritive.

Afecțiuni ale dinților și gingiei

Pisicile își pot pierde dinții înainte de vreme din cauza inflamării gingivale, acumulării plăcii în exces sau a unor probleme legate de sistemul imunitar. Pisicile nu mai mănâncă hrană solidă, gingiile se resorb și dinții parcă se dezgolesc, după care chiar cad. Pentru a evită asemenea probleme, este bine că o data pe an veterinarul să-i consulte dantură micii feline și să ia măsuri în cazul în care consideră că placă este în exces.

Anemia infecţioasa acută

Anemia se manifesta prin lipsa poftei de mâncare, puls slab şi neregulat, anemie, mucoasele au aspect icteric, animalul prezintă instabilitate şi acuitate vizuală şi auditiva redusă. Virusul se transmite prin insecte, purici, muşcături de animale bolnave sau transplacentar. Preparatele pe bază de fier pot fi administrate numai la animalele adulte.

Infectarea cu paraziţi

Paraziţii reprezintă una dintre cele mai întâlnite afecţiuni la pisici. Infectarea cu paraziţi poate avea loc din cauza puricilor sau a căpuşelor şi duce la apariţia anemiei, mai ales la pui, şi a teniei. Pentru a preveni această problemă, pisica trebuie spălată frecvent cu şampon contra puricilor şi căpuşelor, trebuie evitate ieşirile în aer liber iar spaţiul din casă (covoare, pături) trebuie igienizat săptămânal cu un insecticid. Paraziţii intestinali sunt, de asemenea, o problemă frecvent întâlnită la pisici. Aceştia pot apărea în urma folosirii unui pământ sau nisip neigienic în litieră sau a consumului de carne insuficient gătită . Puii sunt cei mai sensibili la viermişori. Un control la medicul veterinar poate determina cu exactitate ce tip de paraziţi intestinali are animăluţul şi ce tratament este necesar.

Infecţia cu bacterii

Rănile la pisici sunt provocate cu ajutorul dinţilor şi ghearelor. Cele mai întâlnite bacterii în astfel de răni sunt Pasteurella multocida şi cele din genul Streptococcus. Tratamentul infecţiilor cu antibiotice, administrate în primele 24 de ore duce la stoparea infecţiei şi formarea abccesului care apoi poate fi drenat printr-o mică incizie. Abccesul se va vindeca în 2-5 zile dacă sfatul medicului va fi respectat întocmai.

Giardia

Giardia este un parazit intestinal. Acesta nu afectează des pisicile din casă. Cele mai dese cazuri de infecţie cu giardia apar în locurille în care apa de consum nu este bine filtrată. Parazitul se instalează pe peretele intestinal provocând diaree animalului. Prezenta chisturilor şi diareei este un semn evident că animalul a contactat giardia. Tratamentul constă în administrarea medicamentelor antideparazitare pe o perioadă de 5-7 zile, pe cale orală. Transmiterea acestui parazit de la animal la om este posibilă şi poartă denumirea generică de zoonoză. E a poate fi prevenită prin respectarea strictă a regulilor de igienă, precum şi prin deparazitarea şi vaccinarea periodică a animalului.

Citește și: Îngrijire pisici: 6 semne că pisica ta este bolnavă și trebuie să mergi la veterinar

3 cele mai prietenoase rase de pisici pe care să le crești în apartament

Ce nu știai despre bichonul maltez. Ingrijire și temperament... Cum influențează animalele de companie dezvoltarea copiilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei Marti, 19.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x