Cele 8 întrebări la care trebuie să răspunzi înainte să adopți un animal de companie
Adoptarea unui animăluț este un angajament destul de mare. Un sufleț are nevoie de atenție, de iubire, dar și de o îngrjire corespunzătoare. Animăluțul va deveni un membru al familiei care îți aduce bucurie și căruia trebuie să-i acorzi aceeași atenție și afecțiune. Dar ce trebuie să știi înainte de a adopta un cățel sau o pisică? Ce pași trebuie să parcurgi și cum trebuie să adaptezi lucrurile la stilul tău de viață?
Publicat: Duminica, 26 Aprilie 2020, 22:24 | Actualizat: Duminica, 26 Aprilie 2020, 22:29Iată 8 dintre cele mai importante întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a adopta un animal de companie:
-
Cum va arăta viața ta în următorii 5-10 ani?
Un câine sau o pisică poate trăi în medie 15 ani sau mai mult, de aceea este nevoie să-ți imaginezi cum va arăta viața animăluțului pe termen lung. Ia în considerare o posibilă căsătorie, apariția copiilor în casa ta sau schimbarea domiciliului ori a carierei. Toate aceste îi pot influența traiul prietenului tău patruped. Ține cont, de asemenea, că pe măsură ce animalul tău de companie îmbătrânește, nevoile lui se vor schimba implicit.
-
Îți permiți întreținerea unui animal?
Trebuie să iei în considerare alimentele, consumabilele și vizitele periodice la veterinar. Primul an din viața amicului tău necuvântător este crucial, iar schema anuală de vaccinuri și cumpărarea soluțiilor potrivite pentru deparazitare externă și internă de sezon sunt obligatorii de bifat. Ca să ai un prieten cu blăniță fericit și sănătos, deparazitarea este esențială primăvara, dar și în restul anului, periodic, atunci când medicul îți recomandă.
Dacă intenționezi să împărți costurile cu cineva, puneți-vă de acord cu privire la suma care va fi cheltuită pentru întreținerea prietenului necuvântător. Vorbește cu partenerul tău dinainte despre costuri și evită surprizele neplăcute care pot apărea pe parcurs.
-
Vei adopta un animal de companie singur sau împreună cu cineva?
Dacă ai un coleg de apartament sau un partener de viață, asigură-te că el sau ea își va lua același angajament ca și tine. În caz contrar, așteaptă-te să apară anumite probleme. Multe cupluri ajung să se despartă după adopția animalelor, iar apoi începe o „luptă” pentru obținerea custodiei acestuia.
-
Cât timp îi poți acorda prietenului cu blăniță în fiecare zi?
Deși câinii necesită, în general, mai mult timp și atenție decât pisicile, oricăre animăluț va avea nevoie de tine. Câinii și pisicile care nu primesc atenție zilnică au un risc mai mare de a dezvolta probleme de comportament, anxietate și obezitate.
-
Are cine să te ajute dacă lucrezi până târziu sau călătorești?
Multe probleme de comportament și chiar infecții ale vezicii urinare rezultă din faptul că stăpânii nu au un ajutor de încredere care să se ocupe de animăluțele de companie atunci când rămân singure pe o perioadă îndelungată. Așadar, asigură-te că ai prieteni de încredere sau vecini săritori atunci când vei avea nevoie de ei.
-
Cât de mult tolerezi „distrugerea” casei?
„Micile” acidente apar inevitabil atunci când în viața ta intră un animal de companie. Pantofi, cabluri, canapele și alte obiecte, nu vor scăpa de dinții de lapte, dar foarte ascuțiți, ai noului tău companion. Cu răbdare și mult antrenament, micuțul va renunța la această ”pasiune”.
-
Dacă ai deja un animal de companie, ești sigur că va accepta un nou tovarăș în casă?
Vestea bună este că majoritatea animalelor de companie, chiar și pisicile, care sunt cele mai răsfățate, își doresc companie. Partea și mai bună din această poveste este că integrarea unui nou membru în familia voastră contribuie la reducerea stresului și al anxietății, încurajând comportamentului sănătos al acestora.
Desigur, este posibil să dureze ceva timp pentru ca un animal de companie existent să accepte „intrusul”. Dar cu multă răbdare, se va ajunge sigur acolo.
-
Ai copii mici?
Contrar părerilor generale, nu există nicio specie sau rasă care să fie pregătită să trăiască alături de cei mici. Dacă ai copii, trebuie să-i învăți mai întâi regulile de conduită în fața animalelor de companie: fără tachinări, trageri de coadă sau urechi, împingeri sau cățărare pe prietenul pufos. De asemenea, trebui să faci un studiu aprofundat în privința alegerii rasei animăluțului, astfel încât să poți observa nivelul de toleranță și receptivitate la antrenament.
Acum că ești gata să adopți un animal de companie există o întrebare mai importante: va fi cățel, pisică sau un alt compaion necuvântător? Există o mulțime de animale de companie care abia așteaptă să aibă un cămin, cum sunt cele de aici. Mai departe, decizia trebuie să fie luată în funcție de stilul de viață și de preferințele tale.
Foto: Pixabay