Antena

Rasele de câini pentru care vi se poate face dosar penal. Ce trebuie să știe fermierii

La stână, ciobanii sunt nevoiți să aibă câine de pază pentru animalele lor. Cu toate acestea, legea e drastică atunci când vine vorba de rase de câini și condițiile ce trebuiesc respectate. Iată pentru ce rase de câini vi se poate face dosar penal.

Publicat: Vineri, 09 August 2019, 15:27 | Actualizat: Vineri, 09 August 2019, 15:49
La stână, ciobanii sunt nevoiți să aibă câine de pază pentru animalele lor. Cu toate acestea, legea e drastică atunci când vine vorba de rase de câini și condițiile ce trebuiesc respectate. Iată pentru ce rase de câini vi se poate face dosar penal.

La stână, ciobanii sunt nevoiți să aibă câine de pază pentru animalele lor. Cu toate acestea, legea e drastică atunci când vine vorba de rase de câini și condițiile ce trebuiesc respectate. Iată pentru ce rase de câini vi se poate face dosar penal.

Toți ciobanii au nevoie de câini de pază la stână. Poliția Română anunță că ciobanii care dețin câini periculoși au noi reguli de îndeplinit. Există riscul ca aceștia să fie nevoiți să plătească amenzi considerabile sau chiar să se aleagă cu dosar penal.

În ceea ce privește deținerea de câini periculoși sau agresivi, în primul trimestru al anului 2018, în urma activităților și verificărilor polițiștilor, au fost constatate 74 de infracțiuni și aplicate 459 de sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea legislației în domeniu.

Este important ca deținătorii sau proprietarii acestor categorii de câini să cunoască și să respecte legislația în domeniu. Activitățile polițiștilor, în cooperare și cu alte instituții (structuri județene ori regionale ale Asociației Chinologice Române, ale Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, precum și medici veterinari), urmăresc aplicarea cu fermitate a prevederilor legale din acest domeniu, atunci când se constată abateri de la normele legale incidente.

Spre exemplificare, au fost identificate 30 de persoane care au comercializat câini din categoria I (art. 13 din O.U.G. 55/2002 prevede că „introducerea în țară sau comercializarea câinilor din rasele prevăzute la art. 1 lit. a) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”).

În 2018, în urma controalelor, au fost identificaţi 32.000 de câini neînregistraţi oficial, astfel că proprietarii au fost amendaţi ori s-au ales cu dosare penale.

Rasele de câini periculoase – Baza legală

Baza legală pentru derularea activităților cu câini periculoși sau agresivi este constituită din prevederile O.U.G. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și ale Legii nr. 60/2003 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2002.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 55 din 2003 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi (art.1), prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii:

a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Prin câini agresivi se înţelege (art. 2) orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei.

De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază teritorială este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:

• numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;

• efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

• efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a);

• existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la art. 1 lit. a).

În cazul schimbării adresei imobilului menţionat la alin. 1 proprietarii de câini încadraţi la art. 1 au obligaţia să depună, în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află, noua adresă.

Pierderea sau decesul unui câine încadrat la art. 1, precum şi înstrăinarea câinilor încadraţi la art. 1 lit. b) vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.

Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.

Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.

Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevăzuţi în prezentul alineat este permis fără botniță și fără lesă;

Se interzic prin lege următoarele:

· organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii;

· importul sau comercializarea câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a

· reproducţia câinilor prevăzuţi la art. 1 din Ordonanță care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională;

· abandonarea câinilor prevăzuţi la art. 1, art. 2 alin. 1 şi la art. 6 alin. 4.

Rase de câini periculoase - Cioban condamnat la închisoare

Un cioban a fost condamnat la patru luni de închisoare din cauza unui câine care a scăpat de la stână şi a muşcat o persoană. Acuzat de neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin, ciobanul a fost considerat responsabil de toate cele întâmplate şi găsit vinovat de instanţa de judecată.

Magistraţii au dispus amânarea aplicării pedepsei, bărbatul urmând să fie supus unui termen de supraveghere de doi ani. În acest interval, ciobanul va trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de instanţă, printre care şi aceea de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 50 de zile. Pronunţată de Judecătoria Săveni, sentinţa nu este definitivă.

Întâmplarea care l-a adus în această postură pe Mihai P, s-a petrecut pe 5 iunie 2017, când patrupedul, un câine de rasă comună, însă de talie mare, a scăpat de la stână şi a plecat spre comuna Durneşti, unde l-a atacat pe un localnic. Muşcat de picior, săteanul a ajuns la spital şi a avut nevoie de aproape două săptămâni de îngrijiri medicale.

Acest caz a ajuns în atenţia poliţiştilor, iar în vara lui 2018 Mihai P. a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. Doar că neatenţia de atunci ar putea să-l coste şi mai mult pe cioban. Asta pentru că el ar putea să fie obligat şi la plata unor daune, acest lucru urmând să se decidă în cadrul unui alt proces civil aflat pe rolul instanţelor de judecată.

Ciobanii care dețin câini au de îndeplinit noi reguli. Poliția Română anunță că există riscul de amenzi usturătoare sau dosar penal dacă nu se supun noilor reguli care îi obligă să se informeze despre obligaţiile pe care le au în ceea ce priveşte deţinerea unui astfel de câine.

Sursă foto: magnanews.ro

Sursă de informare: politiaromana.ro, agrointel.ro

Whatsapp LinkedIn
rase de caini rase de caini care trebuie declarate la politie caini
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Cât costă chiria la apartamentul cu WC lângă pat. "Se dă închisoare"
Citește și
Cum îngrijim corect un câine rasa Ciobănesc Caucazian
Super paradă de câini din rasele Boston Terrier şi Bulldog Francez, la Super Neatza de Weekend
Topul celor mai frumoase rase de câini
Ce câini au vedetele? De la Messi, la Regina Angliei
Video recomandate
Video
Citește și
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024 Catine.ro
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot ce a găsit în ea. Cum se... Ziare.com
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural HelloTaste.ro
Categoria de români care ar putea avea pensiile duble. "Aceste persoane au fost uitate" | Un proiect de lege vrea... Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Macron atenționează: Trupe din vest ar putea intra în Ucraina dacă rușii rup linia frontului Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Test de atenţie. O pisică s-a pitit printre florile din magazin. Tu o vezi? Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era avansul pentru casa pe care... Observator
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă falimentul. Atenție la credite Gandul
Nuntă inedită la piramide! Miliardarul Ankur Jain s-a căsătorit cu aleasa inimii sale lângă Marele Sfinx CanCan
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți DeParinti
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Hello Taste
Ultimele știri
Ritual cu vechime în Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii. Ce semnifică gestul
EDIŢIE SPECIALĂ. Cea mai importantă sărbătoare a Creştinătăţii se vede şi se aude la Observator Antena 1: transmisiuni LIVE
Irinel Columbeanu își petrece Paștele la azil. Ce i-au interzis medicii să facă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un fast-food celebru: „Era viu și mișca”
Mireasa sezon 9, 2 mai 2024. Încălcare gravă de regulament! Sancțiunea implică o cursă de eliminare
Mireasa sezon 9, 2 mai 2024. Antonia a intrat în direct prin telefon la Mireasa. Ce i-a spus lui Cristian
Cum se pronunță corect numele actriței Maia Morgenstern. Actrița a explicat cum i-au greșit oamenii numele și cum trebuie de fapt
Prințesa Charlotte, portretul adorabil publicat chiar de ziua ei, la 9 ani. Ce detaliu au observat experții regali
Reality show-ul matrimonial Mireasa, ediţie specială de Paşte. Maria Cârneci petrece a doua zi de Paşte în casa Mireasa
(P) Cum alegi locația perfectă pentru nuntă?
Mai multe