Când devine barba un pericol în pandemie? Riscăm să ne infectăm cu fiecare atingere ori sărut? Un expert din SUA lămurește: ”Nu barba e, de fapt, problema!”
Bărboșii pot respira liniștiți! Oamenii de știință susțin că nu există dovezi concrete care să indice faptul că barba crește semnificativ riscul de infecție cu coronavirus.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 08 Aprilie 2020, 14:17 | Actualizat: Miercuri, 08 Aprilie 2020, 14:22- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dermatologul Carrie L. Kovarik, profesor asociat al Spitalului Universității din Pennsylvania, susține că o barbă îngrijită în mod corespunzător nu poate avea niciun efect, în niciun fel, atunci când vine vorba de coronavirus. Atâta timp cât persoana respectă regulile de distanțare socială și o igienă adecvată.
Așadar, barba nu reprezintă un pericol pentru sănătate, cum nici bărbieritul nu e o soluție sigură de prevenire a unei eventuale infecții cu COVID 19.
Pe aceeași temăȘi asta pentru că, în primul rând, coronavirusul se răspândește prin picăturile care ajung în aer atunci când o persoană infectată tușește, strănută, ori vorbește precipitat.
Totodată, John Swartzberg, profesor emerit la Școala de Sănătate Publică a UC Berkley, a afirmat că bărbații cu barbă ar putea „teoretic” să transfere coronavirusul din părul facial în gură, nas sau ochi, doar în condițiile în care o persoană infectată a tușit ori a strănutat extrem de aproape de el.
Cu toate acestea, Swartzberg a adăugat că nu există încă studii pe această temă.
„Dacă cineva îți strănută în fața, coronavirusul s-ar putea așeza oriunde - pe nas, pe barba, oriunde”, a spus Carrie L. Kovarik pentru Inquirer. Așadar, ”nu barba este problema, ci contactul apropiat cu ceilalți oameni”, a subliniat medicul.
În februarie, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA a lansat un grafic informativ cu privire la tipurile de barbă şi relaţia acestora cu măştile de protecţie sanitare, folosite inclusiv împotriva coronavirusului.
Graficul cu pricina datează din noiembrie 2017 - cu mult înaintea focarului actual de coronavirus - și tratează mai mult de 30 de stiluri diferite de păr facial și modul în care unele dintre ele permit poziționarea unei maști respiratorii și care îi reduc eficitatea.
Pe aceeași temăO barbă lungă, spre exemplu, nu permite așezarea unei măști respiratorii cum trebuie și o pot face inutilă. Şi alte tipuri de barbă, precum „Ducktail” sau „Circle”, fac din mijlocul de protecție, o inutilitate.