Antena

Flori în ghiveci. Cum îngrijești mușcata, planta medicament, pentru înflorire abundentă

Una dintre cele mai cunoscute flori în ghiveci, mușcata este o floare pe care părinții și bunicii noștri o apreciau nu doar pentru frumusețea ei, dar și pentru proprietățile ei terapeutice.

Autor: Alina Serea Publicat: Joi, 09 Mai 2019, 16:29 | Actualizat: Joi, 09 Mai 2019, 17:00
Galerie de imagini
Flori in ghiveci- Muscata

Una dintre cele mai cunoscute flori în ghiveci, mușcata este o floare pe care părinții și bunicii noștri o apreciau nu doar pentru frumusețea ei, dar și pentru proprietățile ei terapeutice.

Muşcata este originară din Africa de Sud și este una dintre cele mai populare şi mai răspândite plante din lume. Atunci când vrem flori în ghiveci, putem lua în calcul faptul că mușcata poate colora orice balcon sau terasă. Nu este pretenţioasă şi se adaptează în aproape orice condiţii.

Flori în ghiveci. Cum îngrijești mușcata pentru a avea mai multe flori

Muşcatelor le plac spaţiile deschise şi bine aerisite, dar ferite de curenţi puternici de aer. Trebuie să aibă destul spaţiu în ghiveci pentru dezvoltare. Dacă rădăcinile muşcatelor ies prin orificiile de drenaj ale ghiveciului, este momentul să fie mutate într-un vas mai mare.

Muşcatele cresc foarte bine atât într-un pământ de grădină, cât şi într-un amestec îmbogăţit cu turbă şi nisip. În ceea ce privesc mușcatele din anul anterior, care au iernat în casă, e bine să le schimbi pământul doar de la suprafață, iar dacă nu le-ai tăiat tulpinile bătrâne până la jumătate din înălţime, atunci este timpul s-o faci cât mai repede, pentru ca doar în acest fel vei favoriza apariţia de noi lăstari și respectiv de mai multe flori.

Dacă vrem ca plantele să aibă multe flori trebuie să punem ghivecele la lumină. Dacă sunt ţinute la umbră nu vor înflori şi vor fi mai sensibile la boli. Muşcatelor le place lumina, dar, atenție, soarele puternic le arde.

Fertilizarea: îngrășăminte pentru mușcată

Din luna aprilie până în luna septembrie se adaugă în apa de udat îngrăşământ lichid special pentru mușcate. În perioada de înforire abundentă, puteţi fertiliza muşcatele o dată pe săptămână, în funcţie de recomandarea făcută şi de producătorul îngrășământului pe care îl folosiţi. Cea mai bună soluţie este să folosiţi îngrăşământ special pentru muşcate.

Mușcata ca tratament

Muşcata, numită şi geranium, floarea cu diverse culori ale corolei, este una din plantele ornamentale cele mai cunoscute: bunicii o păstrau în ferestre iar părinţii o cultivau pentru frumuseţea ei.

Despre mușcată se spune că este suficient să stai câteva minute lângă ea și să simți mirosul frunzelor pentru a scăpa de durerea de cap.

Recomandari A1

Muşcata este ușor de cultivat și se înmulţeşte prin simpla plantare a unui lăstar rupt de la o plantă matură. Cercetătorii au arătat că toate părţile muşcatei sunt terapeutice. Frunzele, florile şi rădăcinile au un conţinut bogat de amidon, acizi graşi, săruri, taninuri, vitamina C, saponine, ulei eteric, alcaloizi şi flavonoide.

Medicina tradiţională folosea frunzele muşcatei în cazuri de diaree, dizenterie, abcese sau cangrene ale plămânilor, dar şi contra durerilor de gură sau reumatismale.

Preparate şi unguente din muşcată

La fel ca şi alte plante medicinale frunzele de muşcată şi florile se usucă la umbră şi căldură constantă iar rădăcinile se splală şi apoi se usucă, după uscare păstrarea lor fiind făcută în pungi de hârtie.

Însă cel mai bine este să cultivăm în ghivece muşcate astfel încât vom avea oricând proaspătă această plantă. De asemenea se pot face diverse preparate din plantă, preparate care au o diversitate de întrebuinţări.

Pe aceeași temă

Mod preparare ulei de mușcată:

Se foloseşte plantă proaspătă: frunze, tulpini şi rădăcini care se transformă într-un terci ce se pune într-un borcan de 800 ml transparent peste care se toarnă alcool de 70-80 grade. Se ţine borcanul la soare două săptămâni apoi borcanul se umple cu ulei nerafinat de măsline şi se mai lasă două săptămâni închis ermetic la soare.

Când a trecut timpul necesar macerării se strecoară şi se storc bine plantele într-un tifon. Uleiul se păstrează în sticle închise la culoare iar plantele macerate pot fi păstrate congelate pentru comprese sau cataplasme. Utilizarea uleiului de muşcată intern ca terapie se face numai la recomadarea unui specialist în domeniu.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
flori in ghiveci flori de apartament muscata cum in grijesti muscata îngrășăminte pentru mușcată
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau Joimăriţa
Citește și
Calendar de grădinărit în luna mai. Cum scapi de păduchii plantelor, fără chimicale
Flori de grădină: Ce plante înfloresc în luna mai
Plante de apartament: Cactus - de ce e bine să-ți decorezi casa și grădina cu el
Horoscopul florilor. Ce flori e bine să ai acasă și la birou, în funcție de zodie
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care pun accent mai mare pe pasiune decât pe succes pe 2 Mai 2024 Catine.ro
Demet Evgar a reușit să ridice așteptările pentru serialul Bahar. Actrița surprinde cu rolul său inedit Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
Surprinzător, o băutură e benefică pentru inimă și creier: Conține o substanță miraculoasă pentru corpul uman Ziare.com
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor HelloTaste.ro
Cum să îți asiguri venituri la bătrânețe fără să te bazezi pe pensie: ”Cu asta ar trebui să începem!” Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Diana Șoșoacă intră în cursa pentru Primăria Capitalei Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
Totul despre petrecerile din casa lui Ion Dolănescu de 1 Mai! Ce făcea regretatul artist în fiecare an, nu lipsea... Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
1 mai, Ziua Internaţională a Muncii. Ce semnificație are: totul a început în SUA, în 1886 Observator
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
Metalul care ar putea SALVA Europa va fi din nou exploatat în România! Investiție de un miliard de dolari! Gandul
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se află... CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Echipa Super Neatza cu Răzvan şi Dani le-a pregătit telespectatorilor ediţii speciale de Paşte, atât dimineaţa, cât și după amiaza
Radu Pietreanu, invitat în Gala România, ești Campioană!, în ediția specială de Paște difuzată duminică, de la ora 20.00
Prognoza meteo 2 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Un concurent a fost salvat de la eliminare de Ștefan Popescu. Pe cine risca să piardă Orlando Zaharia
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Situație fără precedent în sezonul 13. Ce s-a întâmplat cu Orlando Zaharia: „Nu se simte bine!”
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Lăcrămioara Pintilie, accidentare dureroasă în timpul duelului. Irina Fodor a intervenit imediat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ce verdict uluitor a adus banda în battle șase. Două concurente și-au adresat replici acide
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ștefan Popescu a sunat alarma pentru amuletă și toți chefii au făcut ochii mari. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Orlando Zaharia, înfuriat de gestul făcut de Alexandru Săbădeanu. Ce a anunțat Irina Fodor
Prognoza meteo 5 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Mai multe