(P) Candelabru sau lampadare? Avantaje și dezavantaje
Candelabru sau lampadare? Uneori, alegerea unui model de corp de iluminat pentru o cameră din casa noastră sau, de fapt, pentru fiecare dintre ele, poate fi puțin complicată.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 25 Noiembrie 2022, 16:42 | Actualizat: Vineri, 25 Noiembrie 2022, 16:47Asta se datorează numărului mare de tipuri de lămpi pe care le putem găsi, precum și ținând cont de numeroasele firme care le comercializează.
În acest articol ne vom uita acum la avantajele și dezavantajele candelabrelor și ale lampadarelor.
Alegerea între candelabre și lampadare
Alegerea lămpilor din casă va ține în principal de gusturile personale, deși trebuie iei în considerare și alți factori înainte de a opta pentru un model care poate să nu fie potrivit pentru un anumit spațiu sau care, de fapt, ne poate face să consumăm prea multă energie.
De exemplu, un candelabru va fi util pentru încăperile mari, unde avem nevoie de un iluminat care să acopere întregul spațiu, în timp ce lampadare pot fi mult mai favorabile pentru spațiile mici sau în colțuri, unde au o funcție specifică.
Un lampadar este probabil completarea ideală pentru zone precum camera de zi sau dormitorul (unde putem amplasa și lămpi mici pe noptieră), în timp ce un candelabru este de obicei o opțiune bună pentru bucătărie, sufragerie și, bineînțeles, dormitoare (în special dormitoarele pentru copii și tineri).
Dacă alegem lampadare pentru o cameră foarte mare, poate că iluminarea va fi foarte slabă, dar dacă lampadarul este concentrat pe un colț poate fi cea mai bună opțiune, deoarece lumina va fi mai directă.
Avantaje și dezavantaje ale unui candelabru
Avantaje:
- Principalul avantaj al acestui tip de lămpi este că au tendința de a ilumina spațiile cu o intensitate mai mare și de a răspândi lumina în întreaga încăpere.
- Varietatea mare de modele de candelabre pe care le putem găsi pe piață este un alt avantaj, deoarece candelabrele pot avea stiluri și modele clasice, chiar și mai mult sau mai puțin elaborate și simple, astfel încât îl putem alege oricând pe cel care ne place cel mai mult sau pe cel care se combină cel mai bine cu întregul decor.
- Pe de altă parte, și în afară de modelele cu consum redus, sau de plafonierele cu lumini LED, aceste tipuri de lămpi au început să aibă chiar și modele care funcționează fără electricitate și prin intermediul energiei solare.
Dezavantaje:
- Printre principalele dezavantaje se numără faptul că, dacă ne dorim un candelabru care să focalizeze lumina într-un anumit punct sau care să lumineze un colț mai mult decât altul, va fi dificil să găsim unul și va trebui să folosim și lampadare.
- Pe de altă parte, și deși poate părea o prostie, acest tip de lămpi ne poate crea probleme atunci când vine vorba de curățarea lor, deoarece nu numai că acumulează mai mult praf, dar, în funcție de model, poate fi chiar mai dificil să accesăm fiecare parte a acestora pentru a le face să arate ca noi.
Avantaje și dezavantaje ale unor lampadare
Avantaje:
- Printre cele mai remarcabile avantaje ale lampadarelor se numără faptul că acestea permit direcționarea luminii în direcția dorită, în general în jos, așa că, repet, funcția lor în anumite colțuri, cum ar fi zonele de lectură sau de studiu, este mai mult decât evidentă. Aceste lampadare pot fi folosite și pentru a ilumina colțuri ale unei încăperi care se află în semiîntuneric și pe care dorim să le iluminăm dintr-un motiv anume.
- Acest tip de lampă difuzează, de asemenea, lumina provenită de la bec, astfel încât luminează încăperea fără a o răci și fără a produce strălucire.
- După cum am văzut, lampadarul este versatil deoarece luminează și decorează decorul camerei.
- Astăzi, există mai multe modele cu design, materiale, caracteristici și culori diferite. Ca să nu mai vorbim că lampadarul este un articol practic. Îl poți transporta oriunde în casă în funcție de nevoile tale.
- În plus, piesa nu are nevoie de o piesă de mobilier de susținere, cum ar fi o măsuță laterală, de exemplu. Și pentru că este pe podea, nici nu ai nevoie de un punct de găurire, așa cum faci cu luminile de tavan și cu cele de perete.
- Un lampadar poate fi folosit în aproape orice cameră din casă sau birou. După cum am văzut, piesa poate fi folosită ca punct de iluminare pentru lucru sau citit, precum și pentru a crea o lumină caldă.
- În funcție de scop, este posibil să vrei să alegi un corp de iluminat mai funcțional cu tijă reglabilă, de exemplu. Sau, în funcție de spațiul disponibil, poate fi necesar să alegi o piesă mai mică.
- Cele mai multe lampadare de podea sunt fabricate pentru lămpi fluorescente sau cu halogen. Dar acum este posibil să găsim modele făcute pentru lămpi cu LED care sunt mai ieftine, durabile și nu se încălzesc.
Dezavantaje:
- Unul dintre principalele dezavantaje ale acestor lămpi este că tind să ocupe mult spațiu. Unele modele, cum ar fi cele cu abajururi, ocupă chiar prea mult spațiu.