Antena

(P) Ce trebuie să știi despre elementele necesare pentru realizarea unei instalații electrice?

O parte importantă în cadrul oricărei locuință este constituită de către instalația electrică. O dată cu realizarea proiectului pentru întreagă locuință, cu camerele, căile de acces și spațiile de lângă, se ia în calcul și instalația electrică, se calculează pozițiile fiecărui echipament necesar, de la tablou și până la doze, prize, întrerupătoare, becuri și așa mai departe, lungimile de conductori necesare, numărul de echipamente, piese și nu numai, astfel încât să se poată realiza toate cele dorite.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 26 Iulie 2022, 14:04 | Actualizat: Marti, 26 Iulie 2022, 14:04
O parte importantă în cadrul oricărei locuință este constituită de către instalația electrică

Aspectul pe care se pune cel mai mult accent în realizarea unei instalații electrice este siguranță. În acest sens, prețurile finale pot părea foarte mari pentru clienți însă dacă luăm în calcul toate accidentele ce pot apărea precum și nivelul de pericol pe care un simplu contact neizolat corespunzător îl poate aduce, ne putem da seama că este mai bine să alegem calitatea și mai ales, tot ceea ce ne va cere electricianul care montează instalația.

Dacă pentru sistemul de iluminat, mai ales în ultimii ani, nu este nevoie de lagaturi complexe și nici de conductori mai groși, pentru că prin aceștia nu vă trece un curent mare, cel mai complexe fiind probabil sistemele cap-scară, care să permită aprinderea unui bec din mai multe întrerupătoare, la sistemul de prize trebuie mai multă grijă și conductori dar și prize rezistente, capabile să suporte sarcini mai mari. De exemplu, chiar daca avem cabluri de curent bune, dacă avem o priză de slabă calitate și alimentăm un consumator mare, inevitabil se va crea și mai multă căldură iar priza, realizată poate din plastic, se vă toți, va putea lua chiar foc.

Pentru că suntem din ce în ce mai preocupați de independența energetică și de obținerea de rezultate cât mai bune cu un consum de energie electrică cât mai mic, ne îndreptăm atenția spre becurile economice, cele LED și cele care să aibă un consum cât mai mic. Același lucru îl facem și în cazul aparatelor electrice și electrocasnice chiar dacă aici sunt și excepții, precum un frigider, un cuptor sau un aparat de aer condiționat de mare putere.

În mod clasic, prizele și întrerupătoarele au sistemele de prindere ale conductorilor cu acele șuruburi, unde bagăm cablul printr-un canal și îl strângem cu un șurub. În timp, acea conexiune se poate consumă, mai ales dacă strângem prea tare șurubul iar acesta practic taie prin cablu sau nu prindem bine întreagă suprafață a cablului. Pentru o cât mai bună gestionare a acestei situații, au apărut în timp sisteme de prindere cu cleme, unde, tot printr-un canal, introducem conductorul și pur și simplu îl strângem cu acea clemă, ce acționează ca și un clește.

Tot în ceea ce privește siguranța în utilizare și în funcționare a unui sistem electric, comparativ cu instalațiile vechi, acum există atât siguranțele normale cât și cele automate, mult mai disponibile și mai ușor de montat chiar și de către cei fără foarte multă experiență în domeniul electric. Astfel, acestea se montează acum și în număr mai mare, mai ales pentru camerele unde există sau vor exista mai mulți consumatori și de puteri mai mari, din nou, pentru prize.

Datorită faptului că un cablu este îngropat în perete, este foarte dificil să făcut schimbări o dată ce s-a aplicat și stratul de vopsea sau cel de rigips, practic unde peretele este finalizat. Astfel, trebuie gandint de la început ce consumatori, sisteme de iluminare și așa mai departe se doresc a fi existente în fiecare cameră. În acest fel, sunt trasate încă de la început canalele necesare și realizate în doze și în punctele de joncțiune legăturile necesare.

O dată finalizate lucrările de bază, ultima parte este cea de aplicare a prizelor, întrerupătoarelor, corpurilor de iluminat. Și alegerea acestora se poate dovedi a fi dificilă, dorind ceva care să se integreze bine în decorul camerei, să se asorteze cu culoarea pereților, a corpurilor de mobilă sau cu alte aspecte. Și desigur, mai mult de atât contează și eficiența acestora. Nici pentru acestea nu trebuie făcut astfel rabat de la calitate. Iar pentru asta, o alegere foarte bună poate fi magazinul online https://www.electriceconstructii.ro/, ale căror produse sunt de cea mai bună calitate, la prețuri accesibile.

Există anumite poziții standard pentru unele prize sau întrerupătoare. În zonele rurale mai ales și acolo unde nu există alimentare cu gaze și chiar și cu apă curentă, este utilă și în baie o priză, pentru boiler și pentru pompe de apă dacă este cazul. Sau dacă nu, acestea să fie instalate în locurile potrivite dacă proprietarii au realizat o cameră separată pentru acestea. De asemenea, întrerupătoarele din cele mai multe camere de amplasează în apropierea ușilor, pe partea pe care acestea se deschid, pentru a aprinde rapid lumina. Iar unde avem mai sus menționatele sisteme cap-scară, că de exemplu în cazul unui balcon la care au deschidere două camere separate, o terasă ce se întinde pe întreagă lungime a casei sau un garaj de unde se poate intra și de afară dar și din casă, întrerupătoarele trebuie amplasate acolo unde se ajunge mai ușor și mai rapid la ele, să fie și cât mai intuitiv de găsit.

Pentru realizarea sistemului de iluminare trebuie să luăm în considerare poziția casei față de soare, numărul și mărimea ferestrelor și a spațiilor prin care lumină de afară poate pătrunde în interior, dacă în fară ferestrelor avem pomi, alte construcții sau dacă este loc liber. Avm nevoie astfel de mai multe sau mai puține corpuri de iluminat, care să ofere mai multă sau mai puțină lumină.

Whatsapp LinkedIn
instalatie electrica realizare instalatie electrica
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări. Autoritățile au o bănuială despre cum s-a format
Citește și
(P) Cum te ajută un program de devize în instalații la controlul marjei de profit
O casa in care se adaposteau mai multi oameni ai strazii s-a facut scrum
FOTO! Un american locuieste intr-un Boeing transformat in casa
Video recomandate
Video
Citește și
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024 Catine.ro
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot ce a găsit în ea. Cum se... Ziare.com
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural HelloTaste.ro
Categoria de români care ar putea avea pensiile duble. "Aceste persoane au fost uitate" | Un proiect de lege vrea... Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Macron atenționează: Trupe din vest ar putea intra în Ucraina dacă rușii rup linia frontului Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Test de atenţie. O pisică s-a pitit printre florile din magazin. Tu o vezi? Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era avansul pentru casa pe care... Observator
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă falimentul. Atenție la credite Gandul
Nuntă inedită la piramide! Miliardarul Ankur Jain s-a căsătorit cu aleasa inimii sale lângă Marele Sfinx CanCan
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți DeParinti
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Hello Taste
Ultimele știri
Mireasa, sezon 5. Ce mai face Yana, fosta iubită a lui Andrei. Ce fostă concurentă i-a fost alături la aniversarea de 25 de ani
Mireasa, sezon 9, Doi foști concurenți s-au întâlnit în afara competiției. Imaginea care i-a încântat pe fanii emisiunii
A suferit arsuri grave pe gât după ce a băut vin la un restaurant. Ce i-au pus, de fapt, în pahar
Ingredientul-minune pentru o tocăniță de miel delicioasă. Ce folosesc gospodinele din Ardeal
Cât au plătit Gabriela Cristea și Tavi Clonda pentru o călătorie cu gondola: „Cam scump, dar a fost o experiență superbă”
Aceste zodii vor avea cel mai mult ghinion la bani în luna mai 2024. Ce pierderi vor resimți nativii
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
Mireasa sezon 9, 2 mai 2024. Ce o nemulțumește pe Elena în relația cu Valentin: „Regreți că ai făcut pasul ăsta cu mine?”
Ritual cu vechime în Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii. Ce semnifică gestul
Cum sună vocea live a Iuliei Vântur, în concert. Vedeta a cântat în indiană pe scenă, dar și o piesă de la Dua Lipa. Cum a sunat
Mai multe