Cand un hobby devine periculos. Află dacă ești dependent de jocuri video și cum îți pot afecta acestea sănătatea
Jocurile video au reprezentat încă din anii ’50 una dintre cele mai la îndemână activități realizate în scopuri de relaxare. Influența pe care jocurile video o au asupra persoanelor care le utilizează variază în funcție de numeroși factori.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 13 Aprilie 2020, 13:15 | Actualizat: Luni, 13 Aprilie 2020, 13:22Indiferent de platforma pe care sunt accesate, fie PC, smartphone sau consolă, de tipul și durata acestora, jocurile video provoacă dependență.
Dependența de jocuri video apare când o persoană joaca în mod abuziv asemenea jocuri, iar această activitate îi afectează calitatea vieții. Izolarea socială, schimbările bruște de dispoziție și epuizarea sunt adesea asociate cu această dependență.
Ce e adicția de jocuri video?
Conform OMS, această sintagmă este definită drept un sindrom clinic, un tipar comportamental caracterizat printr-un control deficitar al timpului acordat jocurilor video, alături de prioritizarea acestei activități în rutina zilnică, în fața unor nevoi de bază, până în punctul în care jocurile video ocupă locul principal în interesele și activitățile zilnice ale unei persoane.
În acest cadru, persoana în cauză nu mai ține cont de efectele negative pe care această activitate le poate avea asupra sănătății sale fizice sau mintale. De asemenea sunt ignorate și implicațiile care pot apărea în cadrul familial, social, economic, educațional sau operațional al individului.
PlayStation sau Xbox? Ce consolă să-ți cumperi în 2020?
Ce cauze are dependenta de jocuri video
Jocurile video sunt special concepute să te facă să te joci cât mai mult. Dependența apare pentru că în timpul jocului, creierul este stimulat să elibereze doze mari de dopamină. Stimularea aceasta, pe termen lung, determină producerea unor modificări structurale la nivelul creierului.
Pe de altă parte, mediul creat de jocurile video creează un context confortabil, în care jucatorul se simte în siguranță, deținând controlul asupra lucrurilor care se întâmplă. Jocul, spre deosebire de realitate, este de cele mai multe ori previzibil.
Simptome dependența de jocuri video
Timpul dedicat jocurilor video nu este atat de relevant pe cât este impactul pe care jocurile îl au asupra calității vieții individului.
Concret, dacă jucătorul neglijează ingiena corporala, odihna ori activități care în trecut îi făceau plăcere, poate avea de-a face cu dependența de jocuri video, chiar dacă nu se joacă foarte multe ore pe zi. Semnele și simptomele care trădează dependența de jocuri sunt atât de natură fizica, cât și de natură emoțională.
Simptome fizice ale dependenței de jocuri video:
• Oboseala, cearcăne sub ochi
• Migrene
• Usturimi ale ochilor, senzație de nisip în ochi
• Sindrom de tunel carpian
• Neglijarea igienei personale
• Dureri de spate
La nivel emoțional, dependența de jocuri video se manifestă prin următoarele simptome:
• Senzație de agitație, neliniște și irascibilitate în perioadele în care accesul la jocuri nu este permis
• Gânduri constante cu privire la jocurile jucate
• Izolarea socială în scopul dedicării unei perioade mai mari de timp jocurilor video
• Mințirea familiei și prietenilor cu privire la numărul de ore petrecute jucând jocuri video
• Pierderea interesului față de activități care înainte erau considerate plăcute
• Folosirea jocurilor video pentru a scăpa de stările negative.
Comportamentul violent și jocurile video
Asociația Americană de Psihologie (APA) a concluzionat, în urma mai multor cercetări, că jocurile video violente pot spori agresivitatea. Expunerea la jocuri video agresive poate declanșa un comportament și o gândire mai agresive și, totodată, poate reduce nivelul de empatie al individului.
Totuși, specialiștii nu au reușit să dovedească dacă aceste jocuri contribuie la actele delicvente sau criminale. Părinții ai căror copii se joacă jocuri video ar trebui să verifice întotdeauna jocurile pe care le achiziționează pentru cei mici, astfel încât să nu fie unele foarte violente sau explicite. Se vor alege întotdeauna jocurile video în concordanță cu varsta copilului.
YouTube lucrează la un rival pentru TikTok
Prevenire dependență jocuri video
Există o serie de metode care pot preveni instalarea dependenței de jocuri video, atât la adulți, cât și la copii. În cazul adulților, lucrurile sunt mai complicate decât la copii, întrucât propria voință este singurul ajutor de nădejde în această situație.
Iată ce reguli poți impune pentru a reduce riscul de a dezvolta o asemenea dependență, chiar dacă obișnuiești să te joci în mod regulat:
• Niciodată nu îți anulezi planurile făcute cu alți oameni în favoarea jocurilor video.
• Nu minți niciodată cu privire la timpul petrecut jucându-te.
• Nu depășești niciodata limita săptămânală de 15 ore de jocuri video
• Niciodată nu depașești ora de culcare pentru a te juca jocuri video.
• În două zile pe săptămână nu vei juca jocuri video deloc.