Calendar ortodox noiembrie 2019: Când pică Soborul Sfinților Mihail și Gavriil
Calendar ortodox noiembrie 2019: Când pică Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și ce trebuie să știi.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Luni, 21 Octombrie 2019, 14:57 | Actualizat: Luni, 21 Octombrie 2019, 14:58Calendar ortodox noiembrie 2019: Când pică Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și ce trebuie să știi.
Potrivt calendarului creștin ortodox al lunii noiembrie 2019, există trei mari sărbători, notate cu cruce roșie, și anume, Soborul Sfințtilor Mihail și Gavriil, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului și Sfântul Apostol Andrei.
Așadar, pima sărbătoare din calendarul creștin ortodox o reprezintă Soborul Sfinților Mihail și Gavriil, care pică la începutul lunii, pe 8 noiembrie.
Calendar ortodox noiembrie 2019: Cine sunt sfinții Mihail și Gavriil
Despre acești îngeri nu se cunosc foarte multe amănunte, ci sunt descriși în biblie ca fiind ”duhuri slujitoare”.
Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil este una dedicată tuturor îngerilor, de aceea, aceasta este numită ”sobor”. Mai exact, numele complet al sărbătorii este Soborul mai-marilor Arhistrategi (căpetenii) Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri. Cu alte cuvinte, în data de 8 noiembrie nu îi prăznuim doar pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ci, totodată, toate cetele îngereşti, de aceea poartă numele de ”sobor”.
Arhanghelul Mihail este lăudat pentru loialitatea față de Dumnezeu, fiind amintit mereu de către creștini. “Sa luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Că cine este că Dumnezeut” Mi-că-Elt Că, numele de Mihail asta inseamneaza: “Cine este că Dumnezeu”, sunt vorbele lui Mihail.
Tot pe 8 noiembrie este sărbătorit și Arhanghelul Gavriil, îngerul care a luat chip omenesc și a făcut multe minuni. Gavriil este descris că fiind îngerul tălmăcitor al vedeniei și este, de asemenea, el este cel care i s-a arătat lui Ioachim și Ana, vestind nașterea Maicii Domnului. În plus, conform credincioșilot, Arhanghelul Gavriil este cel care a mutat piatra de pe ușă mormântului și a stat deasupra ei când Iisus Hristos a Înviat. Pentru toate aceste fapte remarcabile Biserică Ortodoxă îl sărbătorește odată cu Sfântul Arhanghel Mihail, ocupând un loc de cinste în religia creștinească.
Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tradiții și superstiții
Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavril, sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail și Gavril, să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”.
Ca și tradiții și superstiții ale sărbătorii, de sfinții Mihail și Gavriil se aprind lumânări, atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.
De ziua Sfinților Mihail și Gavriil, în zone din Transilvania se coace turta areților, adică a berbecilor despărțiți de oi. În această zi areții se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb, gata coaptă și rumenită, se aruncă între oi.
Superstiția spune că dacă, această turtă, va cădea cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă însă va cădea cu fața în jos, se spune că le va merge rău. Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se serbează fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor.
Citește și:
Calendar ortodox noiembrie 2019: ce sărbători de cruce roșie sunt în luna lui Brumar