Flori de primăvară. Ce să faci cu bulbii de primăvară după ce florile se ofilesc
Flori de primăvară. Ce se face cu bulbii de flori de primăvară, după ce zambilele, lalelele sau narcisele se ofilesc, dacă nu avem grădină și avem bulbii în ghiveci.
Publicat: Joi, 14 Martie 2019, 13:28 | Actualizat: Miercuri, 10 Aprilie 2019, 14:32Flori de primăvară. Ce se face cu bulbii de flori de primăvară, după ce zambilele, lalelele sau narcisele se ofilesc, dacă nu avem grădină și avem bulbii în ghiveci
Moda cu flori de primăvară la ghiveci a luat amploare în ultimii ani. Zambilele, lalelele, narcisele și toate celelalte flori de primăvară ne înveselesc casele și apartamentele, însă ce facem cu bulbii după ce ele se ofilesc?
Vestea bună este că bulbii de flori de primăvară pot fi replantați și vor înflori din nou anul viitor. Vestea proastă este că ei nu pot fi replantați tot în ghiveci. Deci, dacă nu avem grădină, bublii nu vor rezista și nici nu vor mai înflori în anul următor dacă îi ținem în ghiveci, pentru că nu au de unde să-și ia nutrienți necesari pentru a rezista.
Singura soluție sigură pentru a ne bucura de flori de primăvară vesele, colorate și frumos mirositoare în anul următor este să plantăm bulbii în grădina blocului sau într-un parc din apropiere. În primăvara următoare putem să ne bucurăm de flori acolo unde sunt sau le putem replanta în ghiveci.
Sunt însă și persoane care au făcut experimente cu bubli de flori de primăvară puși la frigider. Se pare că, atunci când sunt ”păcăliți” cu repaus și temperaturi scăzute, bulbii sunt forțați să înflorească din nou după numai câteva săptămâni.
Bulbii trebuie depozitați la temperaturi la limita înghețului, sub nici o formă mai jos, având nevoi diferite de la floare la floare:
- Bulbii de narcise au nevoie de 12-14 saptamani de frig,
- bulbii de zambila au nevoie de aproximativ 12 saptamani,
- bulbii de lalele -14-15 săptămâni.
Bulbii se pot pune într-o caserolă cu pereți nu prea înalți și fără capac, pe un prosop de hârtie pe care să-l udăm frecvent (nu în pământ). După perioada de repaus și frig, aceștia au nevoie să stea la temperaturi de 8-10 grade, nu mai mult. După care pot fi replantați.
Flori de primăvară de grădină
Bineînțeles că ar fi minunat să avem o grădină plină de flori de primăvară de care să ne bucurăm. În acest caz, este mult mai ușor să ne bucurăm de bulbii de flori de primăvară pe termen lung, pentru că, dacă sunt îngrijiți și nu sunt cotropiți de buruieni, aceștia vor face flori ani la rând și chiar se vor înmulți semnificativ.
Cum se îngrijesc florile de primăvară
Pentru a ne bucura de florile de primăvară cu bulbi mai mult timp, trebuie să avem grijă de acestea. Imediat după ce s-au uscat florile, acestea trebuie tăiate, să nu formeze semințe și să ia astfel din nutrienții aflați în bulb. Frunzele verzi trebuie lăsate însă cât de mult posibil, pentru a aduce în continuare nutrienți în bulbi. În acest timp, bulbii de flori de primăvară este bine să fie udați corespunzător, astfel încât să nu se usuce, dar nici să nu putrezească de la prea multă apă.