Idei de rețete de post pentru mese gustoase și sănătoase
Chef Berry, bucătarul de la Star Matinal ne propune câteva idei de reţete de post, pentru prânzuri gustoase și sănătoase.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 04 Martie 2020, 13:57 | Actualizat: Miercuri, 04 Martie 2020, 14:44Din ingrediente naturale și sănătoase, putem pregăti într-un timp scurt, o multitudine de rețete de post pentru gustări, sau mesele principale din zi
Ce ne trebuie pentru ideile de prânz de post delicios:
- Pentru pâine de casă:
- 1 kg făină
- 40 gr drojdie
- 50 ml ulei
- 450 ml apă caldă
- 1 linguriță de sare mare
- 3-4 căței de usturoi
- Pentru preparatele de tartinat pâinea:
- 500 gr năut
- 200 gr sfeclă roșie fiartă
- 200 gr linte roșie
- 200 gr bulgur
- 50 gr tahini
- 4 cepe mari
- 1 legătură de ceapă verde
- 2legături de pătrunjel
- 100 gr pastă de roșii
- 2 vinete
- 2 ardei capia
- 50 gr muguri de pin
- 1 ardei iute
- 400 gr fasole
- 1 căpățână de usturoi
- sare și piper
- ulei de măsline
- boia de ardei afumată
Cum punem în practică aceste idei de prânz de post?
Pentru prepararea aluatului de pâine, mai întâi se lichefiază drojdia amestecată cu zahărul în puțină apă caldă și se lasă la activat până își dublează volumul.
Se cerne făina într-un vas, se face o adâncitură la mijlocul ei și se pune acolo drojdia activată, apoi se toarnă, treptat, apa caldă, uleiul și se amestecă cu făina. Se adaugă și sarea, usturoiul răzuit și se frământă un aluat ferm care se lasă la crescut timp de aproximativ 40 de minute. Aluatul se împarte în trei, se pune în tăvi și se mai lasă 20 de minute la crescut. Pâinea se coace la 170 de grade pentru 40-45 de minute.
Pentru preparatele cu care se va tartina pâinea, mai întâi se pun la fiert, separat, în apă cu sare: năutul, lintea și fasolea.
Ceapa se toacă și se trage la tigaie în ulei încins, vinetele și ardeii se coco și se curăță.
Din năut se va prepara o rețetă clasică de hummus, cu tahini, sare, piper, ulei de măsline usturoi și pastă de susan. O parte din acest hummus se amestecă cu sfecla roșie fiartă și pasată, o parte se amestecă cu muguri de pin, iar o parte cu boia afumată.
Din fasole se prepară o pastă delicioasă cu ceapă, usturoi, zeamă de lămâie și ulei. Prentru cremozitate se folosește și puțină apă minerală.
Din lintea roșie se va face un preparat marocan cu usturoi, sare, piper, ceapă și suc de roșii.
Din bulgur se prepară o salată tabbouleh cu pătrunjel, ceapă, ulei de măsline și zeamă de lămâie.
Din vinete se prepară două salate turcești. Una cu ardei copți și zeamă de lămâie, iar alta cu ceapă, ardei iute, pătrunjel, sare și usturoi.