Antena Căutare

Cum se prepară pâinea cu maia naturală? Tehnici și sfaturi de la bucătari renumiți.

Dacă până acum am stat departe de pâinea cu maia, acum este momentul să o testăm, întrucât criza din cauza coronavirusului ne ține în casă, dar, și mai mult decât atât, drojdia este din ce în ce mai rar de găsit.

Pâinea cu maia naturală | pexels

Pâinea cu maia este recomandată în mod deosebit de către nutriționiști, mai ales persoanelor cu intoleranță la gluten.

S-a constatat că intoleranța la gluten ar fi determinată de consumul ridicat al pâinii albe din comerț, obținută în urma unei dospirii insuficiente, cee ace ar favoriza păstrarea intactă a proteinei de gluten, pe care stomacul nu o mai poate digera.

O alternativă la pâinea clasică din comerț este pâinea cu maia care conține doar trei ingrediente: apă, făina și sare și care are o perioadă de valabilitate mult mai mare decât pâinea cu drojdie, dar și un indice glycemic mult mai scăzut. Deci este recomandată și persoanelor diabetice.

Citește și: Rețetă de maia naturală preparată în casă

Articolul continuă după reclamă

Pâinea cu maia are un indice glicemic mai scăzut decât pâinea făcută cu drojdie și este astfel o alegere mai bună pentru persoanele diabetice.

În plus, maiua naturală neutralizează acidul fitic din cereale, acid care împiedică absorbția minerarelor de către organism. Astfel, minerale precum fierul, zincul și magneziul din cerealele integrale sunt mai ușor asimilate și deci pâinea este mult mai nutritivă.

Consumul de pâine cu maia naturală ajută la îmbunătățirea digestiei, prin repopularea tractului intestinal cu bacterii bune.

Ingrediente pentru Rețeta de pâine cu maia:


  • 150 gr de maia
  • 300 ml apă călduţă
  • 450 gr făină
  • 10 gr sare

Mod de preparare pentru Rețeta de pâine cu maia

Formula de bază pentru pâinea cu maia este 1:2:3, adică, 1parte maia + 2 părți apă + 3 părți făină, conform brutăriilor de specialitate.

Un alt aspect important este timpul de lucru pentru aluatul de pâine cu maia.

Acesta se compune din: 30 de minute autoliză + 10 minute frământat + 2 ore și 30 de minute prima fermentare + 30 de minute relaxat în forma de copt + 1 oră a doua fermentare + 8-10 ore dospire lentă la frigider.

Coacerea se face la o temperatură de 220-230 grade cu aburi în primele 15 minute, apoi fără aburi, 30 de minute.

Citește și: Pâine cu bicarbonat. O alternativă la pâinea de casă, fără drojdie, mai gustoasă și mai sănătoasă

Cum se procedează pentru a prepara pâine cu maia?

Autoliza. Se dizolvă maiaua în ¾ din cantitatea de apă ușor caldă, apoi se încorporează făina și se omogenizează compoziția, adăugând și restul de apă caldă. Se acoperă vasul și se lasă așa 30 de minute.

După acest interval, se presară sare deasupra aluatului și se frământă timp de 10 minute, fie cu mixerul, fie cu mâinile timp în carese formează glutenul, dar nu e complet dezvoltat.

Aluatul de pâine cu maia se transferă într-un vas, de preferință de yena cu capac, rotund sau dreptunghiular. Se lasă aluatul la fermentat 2 ore și 30 de minute. În acest interval, aluatul se va mai întinde și împături de două ori, direct în vas, la interval de 50 de minute.

După scurgerea celor 2 ore și 30 de minute, se răstoarnă aluatul pe masa de lucru înfăinată și se dă forma pâinii, Se presară făină deasupra, se acoperă cu un ștergar și se lasă 30 de minute la temperature camerei.

Din nou se modelează aluatul, se presară cu făină și se introduce în vasul de yena, care se acoperă cu o folie și se lasă pe masa de lucru o oră, după care așa înfășurat în folie se dă vasul la frigider pentru 8-10 ore.

Cu o oră înainte de coacere se pornește cuptorul la 220 de grade.

După cum am menționat mai sus, în primele 15 minute coacem pâinea la aburi, introducând o tavă cu apă fiartă în cuptor, sub grătarul pe care așezăm pâinea. Pâinea o vom coace într-o tavă de hârtie, de preferință, sau direct pe hârtie de copt.

După cele 15 minute, scoatem tava cu apă și mai lăsăm pâinea în cuptor 30 de minute cu focul aprins și alte 5 minute cu focul stins.

Apoi scoatem pâinea și o lăsăm să se răcească înainte de a o felia.

Pentru un aspect plăcut, dar și gust deosebit, putem presăra semințte de susan peste aluat, înainte de a-l introduce în cuptor. Cu ajutorul unei pensule îl ungem cu puțin ulei și presărăm semințele.

Să vă fie de folos!

Rețetă de post. Rețetă de cartofi aurii, crocanți și foarte aromatizați... Două rețete pentru un meniu de post. Spaghete cu măsline și Gogoși pufoase de post...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

NBA Christmas Vezi acum
Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x