Duminică, de LĂSATUL SECULUI, se mănâncă GOGOȘELE PUFOASE. Cea mai rapidă rețetă
De Lăsatul secului pentru Postul Mare, sărbătorit în a doua zi de weekend, gospodinele din România se întrec în bucate preparate din brânză, lapte și ouă
Publicat: Sambata, 17 Februarie 2018, 12:14 | Actualizat: Miercuri, 17 Martie 2021, 00:04Duminică, 18 februarie, credincioșii sărbătoresc Lăsatul Secului pentru Postul Mare. Pe lângă tradițiile care aduc bunăstare și noroc, mâine se mănâncă gogoșele pufoase.
De Lăsatul secului pentru Postul Mare, sărbătorit în a doua zi de weekend, gospodinele din România se întrec în bucate preparate din brânză, lapte și ouă, urmând apoi să țină datina Marelui Post în care sunt prevăzute o serie de restricții alimentare. Unul dintre cele mai bune preparate sunt tradiționalele gogoși simple sau cu brânză, pe care le mâncai și tu în copilărie.
Gogoșele pufoase și gustoase, gata în 2 timpi și 3 mișcări
Ingrediente Gogoși pufoase
- 1 kg făină albă
- 6 gălbenușuri
- un cub drojdie proaspătă (35 g)
- o lingură lapte dulce
- 500 g lapte bătut (sana)
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 100g zahăr tos
- esența de rom
- coajă de lămâie
- 50 g unt
- un praf de sare
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare Gogoșele pufoase
Puneți făina cernută în prealabil într-un castron, în care se adaugă aromele și zahărul tos. Se bat gălbenușurile cu sărea și se toarnă în făină. Preparați o maia din drojdie, o lingură lapte puțin călduț și o linguriță de zahăr. Apoi, se pune maiaua și laptele bătut peste făină și se frământă un aluat până ce toate ingredientele sunt incorporate.
Încălziți puțin untul, adauându-se puțin câte puțin în aluatul respectiv. Se frământă din nou și se lasă la crescut o oră. După ce a crescut, se întinde pe masă de lucru o foaie cu grosimea de un centimetru, se tăie cu paharul, care a fost trecut în prealabil prin făină și se mai lasă la crescut aproximativ 10 min. Se încinge foarte bine uleiul și se așază în tigaie gogoșile. La sfârșit se pudrează sau se adaugă topping (după preferințe).
Duminică, Lăsatul Secului de brânză marchează încheierea Săptămânii albe, a brânzei, praznic care precede începutul Postului Mare al Sfintului Paşte care se încheie la data de 7 aprilie. În acest an, creştinii ortodocşi vor sărbători Învierea Domnului la data de 8 aprilie.
sursă foto: dozadebine.ro
sursă rețetă: sfatulparintilor.ro