Antena

(P) Cum să alegi cele mai bune semințe pentru culturile tale

Agricultura este o ocupație a multor români, fie că o fac în folos propriu sau pentru a putea comercializa sau utiliza în alte scopuri produsele obținute, de la grâne și fructe până la legume, plante medicinale, de consum, flori și multe altele.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 20 Decembrie 2022, 12:00 | Actualizat: Marti, 20 Decembrie 2022, 12:02
Cum să alegi cele mai bune semințe pentru culturile tale

Iar pentru că aceste procese să se desfășoare cât mai bine, este nevoie de implementarea și utilizarea de soluții eficiente care nu sunt însă nici ieftine și nici ușor de realizat dar prin care rezultatele obținute sunt fară îndoială, cele așteptate.

Deși agricultura nu este o ocupație deloc ușoară, necesitând cunoștinte practice dar și tehnice, mult timp investit precum și sume considerabile de bani, ne oferă nu doar venituri bune atunci când și culturile sunt cele așteptate dar și satisfacția că am obținut ceva cu mâna noastră, dedicandu-ne timp și răbdare acestui aspect. Și desigur, parcă orice am planta și obține acasă este mai bun, mai gustos, decât ceea ce am cumpără de pe piață, chiar daca vorbim despre un proces de durata și greoi care uneori poate eșua, mai ales în anii în care ne confruntăm fie cu secete, fie cu ploi prea abundente, fie cu vânturi, grindină sau alte intemperii ce pot afecta o cultură, în special în câmp deschis.

Este dificil să preconizăm cum va fi un întreg an agricol, să știm exact ce fel de vară sau iarnă ne așteaptă și cum să ne pregătim cât mai bine. Iar daca în propria gradină poate fi mai ușor să ne pregătim cu mai multe lucruri, atunci când avem terenuri întinse, există mari riscuri ca anuimte porțiuni să fie afectate. Într-un spațiu mai mic putem instala rapid un sistem de irigații sau alternativ, îl putem feri de inundații dar și de grindină sau de lumină excesivă a soarelui, cu plase de umbrire, folii și alte elemente ce ar putea oferi protecție. Chiar și pentru perioadele mai friguroase de primăvara sau toamnă, putem alege folii termice, cu care putem acoperi plantele și care pot păstra temperaturile mai crescute la nivelul solului.

Cea mai bună opțiune însă este adusă de sere și solarii, sisteme închise în cadrul cărora putem controla după bunul plac temperaturile, nivelul de lumină naturală din interios, de precipitații și unde solul nu vă fi afectat de diversele intemperii ce pot apărea. Însă există și aici un dezavantaj, fiind vorba despre culturi ce nu pot fi realizate și crescute într-un astfel de sistem: cereale, porumb, cartofi, floarea soarelui și toate cele asemănătoare, unde este vorba mai ales despre cantitate și unde astfel, avem nevoie de teren întins, mare, pentru a putea obține cantitățile dorite sau necesare. Solariile în schimb sunt perfecte pentru legume, în unele cazuri flori dar și fructe precum căpșuni, zmeură, alune de pământ dar nu și pentru arbuști și în niciun caz pomi.

Totul începe cu pregătirea solului, fie că este vorba despre un solar sau pământ în aer liber. Îl aram, mărunțim, amestecam cu îngrășăminte și erbicide iar mai apoi semănam și culturile dorite. Și aici apare astfel o parte cheie a procesului și anume, alegerea semințelor. Și în condiții bune, dacă plantăm semințe proaste, există o mare posibilitate ca acestea să nu dea rod și astfel, culturile obținute să fie slabe, chiar foarte slabe. Pentru a evita asta și a înregistra pierderi substatiale atât în bani cât și în timp investit, este bine să alegem un furnizor de încredere. Desigur, nu putem spune că magazinul care ne vinde semințele este și cel care le ambalează și le selectează însă va ști daca ceea ce vinde este de calitate sau nu, un lucru care contează.

Ca și în multe alte cazuri, putem găsi pe piață atât semințe standard cât și premium, ca să le spunem așa, care sunt în mod clar mai bune, din mai multe puncte de vedere. Unul dintre motive este tratarea lor încă din stadiul curent, fapt pentru care nu ar mai fi nevoie să aplicăm noi ulterior alte procese de tratare decât atunci când plantele ajung la anumite stadii. Acestea sunt mai scumpe însă cu ele, avem singuranta că o cultură nu vă fi atât de ușor compromisă.

Mulți dintre noi cunoaștem dăunătorii comuni, de la nivelul solului, însă și în pământ, semințele pot fi afectate de diverși factori și dăunători. Solul prea uscat sau prea umed, sărac în nutirenti, nu reprezintă un mediu potrivit pentru buna lor dezvoltare. Însă și cel care este prea bogat în nutrienți poate atrage larve, insecte și alte organisme care pot afecta și semințele. Alegând deci semințe tratare în acest scop, care să respinda dăunătorii, facem o investiție mai bună și mai sigură. Se pot alege numeroase tipuri de seminte Esenzi de cea mai buna calitate prin care să se obțină culturi bogate, curate și sănătoase.

Știm cu toții că ce-i mult strica și astfel, am face o greșeală prin a utiliza prea multe îngrășăminte, erbicide și alte substanțe nutritive sau care să omoare daunatiorii, atât buruieni și insecte cât și alte organisme. În timp, prin acțiunea lor nociva, chiar și calitatea solului poate fi afectată și astfel, indiferent cât de bune semințele și cât de bine le îngrijim, nu s-ar mai dezvolta la fel de frumos.

Nu este așadar dificil să fim buni fermieri dacă înțelegem din timp care sunt cele mai bune soluții și dacă alegem să le aplicăm la momentul potrivit. Și desigur, să avem în vedere alegerea produselor de calitate.

Whatsapp LinkedIn
agricultura seminte
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Formula 1™, Formula 2™, Formula 3™ și Porsche Supercup™ de la Monaco 2024 sunt LIVE online în AntenaPLAY. În perioada 23-26 mai, urmărește pe canalele dedicate.
Stirile zilei Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine atmosfera instabilă
Citește și
(P) Informații esențiale despre folia de mulcire
Programul „Tomata” s-a ofilit. Roșiile românești dispar de pe tarabe
Seceta verii se prelungeşte şi în toamnă. Preţul cărnii ar putea creşte
Au renunțat la o carieră în domeniul juridic pentru plantația de goji
Video recomandate
Video
Citește și
Sparanghel la cuptor. Rețetă simplă și sfaturi pentru preparare Catine.ro
De ce gemenii Victoriei Ruffo au ales să stea departe de lumina reflectoarelor. Ce relație au cu mama lor Happy Channel
Politicianul român care va avea pensie de 5.800 de euro plătită de UE. Câți bani vor încasa Traian Băsescu,... Libertatea.ro
O însoțitoare de bord a dezvăluit de ce pasagerii unui avion nu trebuie să adoarmă niciodată înainte... Ziare.com
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile AntenaSport
Fiica Danei Rogoz a împlinit 4 ani. Actrița a dezvăluit noi imagini ADORABILE cu Lia: „Câtă frumusețe și... Elle
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei... Spynews.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au... BZI
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide HelloTaste.ro
Documentul din care pensionarii pot afla ce pensie vor primi și ce punctaj au obținut după recalculare Antena3.ro
Lucruri pe care Mark Zuckerberg nu irosește banii. De ce le evită unul dintre cei mai bogați oameni din lume useit
Horoscopul zilei de 22 mai 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Românii vor putea merge în Turcia doar cu buletinul din această vară Wall-Street
Cele mai răvășitoare 30 de citate de dragoste din romane Kudika
Rugăciune puternică către Sfinții Constantin și Elena. Te ferește de necazuri Playtech
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi Redactia.ro
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el ne poartă prin aproape... Observator
Câtă cofeină conține ceaiul verde. Poți bea ceai verde dacă ai tensiunea mare? MediCOOL
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni HelloTaste
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de... ProSport
Două zodii vor trece prin clipe de coșmar în luna iunie! NIMIC nu le merge bine! Gandul
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz CanCan
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate DeParinti
Taylor Swift a avut o mușcătură pe gât la spectacolul ei din Suedia, după ce a petrecut câteva zile cu Travis... ZUTV
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google UseIT
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere Hello Taste