(P) Iaurtul grecesc: 7 beneficii și diferențe față de iaurtul simplu
Iaurtul grecesc este mai cremos, cu o consistență ca de smântână, și mai acid decât iaurtul simplu, dar are și diferențe nutriționale și beneficii interesante pentru sănătate.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 18 Ianuarie 2024, 15:41 | Actualizat: Joi, 18 Ianuarie 2024, 15:42Alături de smântână, iaurtul natural, chefir sau sana, iaurtul grecesc are multe beneficii și a devenit unul dintre cele mai sănătoase produse lactate preferate de multe persoane.
Însă, dincolo de textura și aroma sa delicată, acesta trebuie apreciat și pentru aportul său nutrițional și posibila sa contribuție la o mai bună stare de sănătate.
Ce este iaurtul grecesc și prin ce se deosebește de iaurtul normal?
Iaurtul grecesc este de fapt iaurtul care a fost strecurat pentru a elimina tot zerul. Aceasta este principala diferență față de iaurtul obișnuit și ceea ce îi conferă consistența sa mai groasă și mai cremoasă, ca de smântână, pentru care este bine cunoscut.
Acesta se caracterizează printr-o culoare albă spre crem, cu o textură fină și un gust acrișor deosebit, adică un amestec de smântână și brânză de vaci.
De asemenea, procesul de filtrare (adesea înlocuit cu adăugarea de smântână și/sau lapte praf) elimină o parte din lactoză și concentrează alte substanțe nutritive. Din acest motiv, cele două iaurturi sunt, de asemenea, diferite din punct de vedere nutrițional.
Iaurtul grecesc este mai bogat în proteine, grăsimi, vitamine și minerale și puțin mai sărac în carbohidrați.
Iaurtul grecesc și beneficiile sale pentru sănătate
Multe persoane au luat decizia de a include iaurtul grecesc în dieta lor obișnuită, deoarece este un produs cu beneficii importante pentru sănătate.
Datorită calității sale nutriționale, consumul său este asociat cu un sistem cardiovascular îmbunătățit și cu un indice de masă corporală mai mic. Cel mai bun lucru este că este un produs versatil, care poate fi consumat la micul dejun, la o gustare, dar și la cină. Hai să aruncăm o privire mai atentă la principalele sale beneficii pentru organism:
1. Potrivit pentru persoanele cu intoleranță la lactoză
Iaurtul grecesc are un nivel scăzut de lactoză în comparație cu alte produse lactate. Procesul de fermentare menține culturile vii și active care transformă lactoza în acid lactic, care este mult mai ușor de absorbit.
Conform dovezilor științifice, majoritatea persoanelor cu intoleranță la lactoză pot tolera bine cantități de până la 12 grame de lactoză. Din acest motiv, consumul de iaurt grecesc ar putea fi o modalitate de a introduce lactatele în alimentație.
Cu toate acestea, este important să se ia în considerare nivelul de intoleranță la lactoză în mod individual, deoarece unele persoane pot avea efecte secundare.
2. Îmbunătățește digestia și flora intestinală
Iaurtul grecesc conține, de asemenea, probiotice, ceea ce îl face un produs care afectează pozitiv flora intestinală. Ca urmare, are un impact asupra sănătății generale a organismului.
Pe de o parte, probioticele ajută la menținerea florei intestinale în echilibru. Dacă acesta este perturbat, pot apărea tulburări inflamatorii, imunitare sau neurologice. De asemenea, ele pot fi legate de o ameliorare a diareei și a constipației.
3. Bun pentru oase
Ca și alte produse lactate, iaurtul grecesc furnizează organismului calciu. Acest lucru ajută la prevenirea unor boli precum osteoporoza și alte probleme osoase. De asemenea, conține și alți nutrienți interesanți pentru dezvoltarea oaselor, cum ar fi proteinele și fosforul.
4. Bun pentru pierderea în greutate
Doi dintre principalii nutrienți care se găsesc în iaurt grecesc sunt proteinele și grăsimile. Din acest motiv, are o capacitate mare de sațietate care ar putea fi foarte bună pentru dietele de slăbire.
Adăugarea lui la mese și gustări asigură un bun aport de proteine și este o modalitate de a ne menține sătui mai mult timp și de a reduce aportul total de calorii pe parcursul zilei.
5. Ajută la dezvoltarea masei musculare
Proteinele sunt unul dintre nutrienții necesari în timpul zilei și după exerciții fizice. Acestea ajută la construirea masei musculare și la repararea rupturilor de fibre care apar în timpul activității.
Cercetările au constatat că consumul de iaurt grecesc în timpul unui program de antrenament îmbunătățește forța, grosimea mușchilor și compoziția corporală.
Iaurtul grecesc simplu cu câteva fructe proaspete este o alegere perfectă, ușor de digerat și cu un plus de nutrienți și carbohidrați din fructe.
6. Pozitiv pentru sistemul nervos
Atât vitamina B12, cât și restul grupului B joacă un rol important în sinteza substanțelor chimice din creier, potrivit unui articol. Funcționarea lor normală este esențială pentru o bună dispoziție și pentru buna desfășurare a funcțiilor cerebrale.
7. Tensiunea arterială și riscul cardiovascular
Includerea în alimentație a produselor fermentate cum ar fi iaurtul, ajută la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Acest lucru este conform unei analize a studiilor care dovedesc acest efect pozitiv la persoanele hipertensive și prehipertensive.
Datorită acestui efect și a altor posibile proprietăți ale produselor lactate și ale iaurtului, se poate spune că este un bun aliment pentru reducerea riscului de probleme cardiovasculare.
Cum să introduci iaurtul grecesc în dieta ta
Există mai multe moduri de a savura zilnic acest aliment, dar mai întâi merită menționat că cel mai sănătos este iaurtul simplu, fără adaos de zahăr. De asemenea, este important să ai grijă la iaurturile grecești aromatizate, la chipsurile de ciocolată sau la gemurile de fructe, deoarece acestea sunt întotdeauna însoțite de zahăr sau îndulcitori.