Postul Paștelui 2019. Dieta cu mâncare de post, 6 sfaturi utile
Postul Paștelui 2019. Dieta cu mâncare de post este cea mai bună variantă pentru cei care vor să slăbească în timp ce țin post. 6 sfaturi utile pentru ca dieta de post să dea rezultate.
Publicat: Luni, 11 Martie 2019, 09:54 | Actualizat: Luni, 11 Martie 2019, 09:57- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Postul Paștelui 2019. Dieta cu mâncare de post este cea mai bună variantă pentru cei care vor să slăbească în timp ce țin post. 6 sfaturi utile pentru ca dieta de post să dea rezultate.
Postul Mare sau Postul Paștelui începe pe 11 martie 2019 și se termină pe 27 aprilie 2019, fiind cel mai mare și considerat și cel mai important post de peste an.
Postul Paștelui poate fi o ocazie perfectă pentru a ține dieta mult amânată după sărbătorile de iarnă. Dieta cu mâncare de post poate fi alegerea perfectă, fie că ești o persoană religioasă, fie că pur și simplu îți dorești o dietă vegană.
Ținând cont de câteva sfaturi utile, mâncarea de post se poate dovedi și gustoasă și sănătoasă, fiind potrivită atunci când vrei să scapi de kilogamele în plus.
6 sfaturi utile pentru a slăbi cu mâncare de post
- Revizuiește piramida alimentelor
Dacă la baza piramidei alimentelor în mod normal vom găsi cereale, pâine și paste, dacă vrem să slăbim mâncare de post, cel mai bine ar fi să punem pe primul loc legumele proaspete și abia apoi cereale integrale și fructe. Chiar și așa, este totuși foarte important să nu exagerăm cu porțiile mari și să adaptăm cantitatea nevoilor noastre. Tocmai din acest motiv, nutriționiștii recomandă să ne achiziționăm un cântar de bucătărie, pentru a realiza că, în mod normal, avem tendința să mâncăm porții mai mari decât este necesar.
- Mănâncă alimente verzi
Spanacul, urzicile, ștevia, broccoli, varza de Bruxelles, zucchini sunt câteva dintre alimentele pe care putem pune baza atunci când vorbim de mâncare de post sănătoasă. Aceste alimente sunt slabe din punct de vedere caloric, dar importante din punct de vedere al nutrienților.
- Alege alimente cu un conținut ridicat de proteine
Atunci când vrem să slăbim este indicat să alegem alimente cu conținut ridicat de proteine, pentru că acestea ne dau mult mai repede senzația de sațietate. Lintea este minunată, având un aport nutrițional ridicat- supa cremă de linte fiind un exemplu de mâncare sățioasă cu puține calorii. De asemenea, quinoa și ovăzul pot fi o soluție de a acoperi necesarul de proteine, putând fi consumate ca adaos în salate.
- Cât mai puțină soia procesată
Magazinele sunt pline de produse procesate din soia, mai ales în perioada postului. Chiar dacă par a fi o variantă rapidă de mâncare de post, nu este cea mai bună alegere dacă vrem să slăbim și nici nu fac parte dintr-o dietă sănătoasă. Putem alege variante sănătoase de tofu pentru dieta de post citind cu mare atenție eticheta.
- Prepară mâncăuri sănătoase
Modul în care preparăm mâncarea de post este esențial atât pentru silueta noastră, cât și pentru sănătatea noastră. Degeaba alegem alimente sănătoase dacă le preparăm prin prăjire și degeaba mâncăm numai salate dacă adugăm o tonă de ulei și alte dressinguri care sunt bombe calorice. Legumele crude sunt ideale, dar le putem face și la cuptor, la aburi, ori la gătar. Cu condimentele potrivite putem da gust mâncării, fără să apelăm la prăjeli și alte adaosuri dăunătoare.
- Hidratează-te și fă mișcare
Primăvara și vremea bună sunt ideale pentru orice început de dietă. Chiar dacă nu suntem niște persoane sportive din fire, o plimbare pe jos, în aer liber, în parc, în drum spre muncă sau spre magazinul de unde ne facem cumpărăturile nu ne ajută doar să ardem calorii, dar ne dă și o stare de bine.
Și nu în ultimul rând, hidratarea este foarte importantă atât pentru sănătate, cât și pentru siluetă. Este un lucru cunoscut faptul că, senzația de sete poate fi foarte ușor confundată cu foamea. Nu puțini sunt nutriționiștii care declară că ”mâncâm de sete”, iar hidratarea potrivită poate diminua semnificativ senzația de foame.
Dieta cu mâncare de post- exemplu
Exemplul 1 - dietă cu mâncare de post
Micul dejun: 50 g cereale de ovăz cu lapte de soia
Gustare: un măr
Pranz: supă cremă de linte și salată de vinete cu maioneză de avocado, pusă pe ardei gras
Gustarea 2: 40 g de nuci crude
Cina: un dovlecel la grătar cu mujdei de usturoi
Exemplul 2 - dietă cu mâncare de post
Micul dejun: 2 felii de pâine integrală cu salată de vinete
Gustare: 2 kiwi mici
Pranz: ciuperci la grătar + amestec de legume congelate
Gustarea 2: un ardei capia cu brânză tofu
Cina: un bol de supă de roșii
Exemplul 3 - dietă cu mâncare de post
Mic dejun: salată de fructe.
Prânz: supă de lobodă, ciuperci la grătar.
Cină: doi cartofi fierţi cu mirodenii şi o salată verde cu o linguriţă de ulei de măsline.
Variantele de mâncare de post pot fi multe și pe gustul fiecăruia, însă foarte importante sunt modul de gătire și cantătățile pe care le consumăm.
Pe aceeași temă