Apple şi Google vor interzice utilizarea urmăririi locaţiilor în aplicaţiile de identificare a contactelor
Apple şi Google, divizie a grupului Alphabet, au anunţat luni că vor interzice utilizarea urmăririi locaţiilor în aplicaţiile care folosesc un nou sistem de identificare a contactelor, construit de cele două companii pentru a încetini răspândirea noului coronavirus, transmite Reuters.
Publicat: Marti, 05 Mai 2020, 07:00 | Actualizat: Marti, 05 Mai 2020, 11:04- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Companiile ale căror sisteme de operare sunt instalate pe 99% din telefoanele inteligente, au anunţat luna trecută că vor lucra împreună pentru a crea un sistem de notificare a persoanelor care au fost în apropierea persoanelor care au fost testate pozitiv la COVID-19, boala provocată de noul coronavirus.
Companiile intenţionează să permită autorităţilor de sănătate publică să utilizeze doar tehnologia.
Ambele companii au afirmat că respectarea confidenţialităţii şi împiedicarea guvernelor de a utiliza sistemul pentru a obţine date despre cetăţeni a fost obiectivul lor pricipal.
Sistemul foloseşte semnalele bluetooth de la telefoane pentru a detecta întâlniri şi nu utilizează şi nu stochează date GPS despre locaţie.
Însă dezvoltatorii de aplicaţii oficiale legate de coronavirus din mai multe state din SUA au declarat pentru Reuters luna trecută că este vital să li se permită să folosească datele de localizare GPS în corelaţie cu noul sistem de urmărire a contactelor, pentru a urmări modul în care se deplasează focarele de infecţii şi pentru a identifica aceste focare.
Apple şi Google au spus că nu vor permite utilizarea datelor GPS împreună cu sistemele de urmărire a contactelor. În aceste condiţii, autorităţile de sănătate publică care doresc să utilizeze date GPS despre locaţie să se bazeze pe soluţii de lucru instabile, pentru a detecta întâlniri care utilizează senzori Bluetooth.
Experţii în domeniul confidenţialităţii au avertizat că orice cache de date despre locaţii legate de problemele de sănătate ar putea face ca întreprinderile şi persoanele să fie vulnerabile la critici publice, dacă datele sunt expuse.
Autorităţile şi dezvoltatorii lor de aplicaţii ar putea respinge restricţiile Apple-Google şi, în schimb, să folosească un sistem bazat pe Bluetooth mai rudimentat, pentru a se conecta cu persoanele cu care au interacţionat. Însă sistemul va rata probabil unele întâlniri, deoarece iPhone-urile şi dispozitivele Android opresc conexiunile Bluetooth după ceva timp, pentru economisirea bateriei şi alte motive, cu excepţia cazului în care utilizatorii îşi amintesc să le reactiveze.
Apple şi Google au mai anunţat luni că vor permite utilizarea unei singure aplicaţii pe ţară pentru depistarea contactelor, pentru a evita fragmentarea şi pentru a încuraja adoptarea pe scară mai largă.
Companiile au arătat că vor sprijini ţările care optează pentru o abordare de stat sau regională şi că statele americane vor avea voie să utilizeze sistemul.
Sursa : news.ro