Ce este Candida Auris, microbul rezistent la tratament, care face ravagii pe tot globul
Candida Auris, o ciupercă foarte rezistentă la tratamentele antifungice face ravagii în mai multe zone de pe glob. Ce este candida auris și care sunt simptomele infecției cu microbul ultrarezistent la medicamentele cunoscute
Autor: Alina Serea Publicat: Luni, 08 Aprilie 2019, 12:46 | Actualizat: Luni, 08 Aprilie 2019, 12:48- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Candida Auris, o ciupercă foarte rezistentă la tratamentele antifungice face ravagii în mai multe zone de pe glob. Ce este candida auris și care sunt simptomele infecției cu microbul ultrarezistent la medicamentele cunoscute
Peste 500 de cazuri de infecții cu Candida auris au fost raportate numai în SUA, însă prezența ciupercii a fost detectată în mai multe zone de pe glob. Spitale din din India, Pakistan, Africa de Sud, Spania, Anglia și Venezuela au descoperit infecții cu Candida auris.
Candida auris este o ciupercă rezistentă la tratament și poate ucide o persoană în mai puțin de 90 de zile. Aceasta a fost inclusă, în SUA, în lista celor mai periculoși 3 microbi rezistenți la antibiotice și este considerată o amenințare urgentă.
New York Post scrie despre cazul unui bărbat infectat cu Candida Auris, care a murit după 90 de zile de la spitalizare, însă ciuperca nu a murit odată cu el.
Ulterior, după decesul bărbatului, analizele au arătat că întreg salonul în care acesta fusese spitalizat era infectat cu Candida Auris: patul, pereții, ușile, draperiile, telefoanele, peste tot s-a depistat microbul. Metodele normale de igienizare au fost complet ineficiente, așa că au fost nevoiți să schimbe podelele, tavan și obiectele din salon.
În urmă cu 2 ani, Spitalul Royal Brompton, din UK a fost nevoit să-și închidă întreaga secție de Terapie Intensivă după ce teste au ieșit pozitive în ceea ce privește prezența Candida Auris.
Oamenii de știință susțin că dacă în curând nu se va găsi un tratament pentru această ciupercă periculoasă ea va infecta tot mai mulți oameni care au sistemul imunitar slăbit.
Ce este Candida Auris
Candida Auris este o ciupercă rezistentă la medicamentele cunoscute. Este extrem de periculoasă, atacă mai ales persoanele vârstnice ori cu sistemul imunitar slăbit. În plus, spitalele care au fost infectate cu această ciupercă au reușit cu greu să o elimine, prin măsuri cu totul ieșite din comun.
Candida Auris, simptome
Simptomele Candida Auris sunt destul de comune, febră, dureri, oboseală, așa că nu este deloc simplu. Simptomele sunt diferite în funcție de zona infectată cu Candida Auris. Pot fi infecții ale sângelui, infecții ale rănilor, ale urechii, etc.
Candida Auris poate coloniza pielea unui pacient timp de luni de zile fără a fi detectată. Persoanele cele mai vulnerabile sunt cele cu sistemul imunitar compromis. Cel mai frecvent, infecția cu Candida auris poate fi contractată în unitățile sanitare, mai ales în cele dezinfecția și igienizarea nu sunt făcute corespunzător.
Chiar dacă sunt mai multe țări din Europa în care ciuperca rezistentă a făcut victime, în România, deocamdată, nu a fost detectată o astfel de infecție.
Ce sunt superbacteriile
Superbacteriile se formează atunci când bacteriile obișnuite devin imune chiar și la cele mai puternice antibiotice, iar răspândirea infecției în organism este greu de oprit.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că 70% dintre bacteriile care pot cauza decesul sunt deja rezistente la antibiotice existente, care au fost de decenii prescrise pentru tratarea lor.
Medicii spun că principala cauză e dezvoltării rezistenței bacteriilor și virusurilor la antibiotice este că pacienții iau antibiotice ”după ureche” sau pentru că așa sunt sfătuiți de alte persoane neavizate.
Trei sferturi dintre pacienții afectați, au contactat aceste bacterii chiar în spitalele unde ar trebui să fie vindecați. România se încadrează și ea în această categorie, dar nu e singura țară din UE. Italia și Grecia prezintă și ele un număr îngrijorător de mare de decese cauzate de superbacterii.