Care sunt alimentelele benefice stării de bine și cum trebuie consumate
Dr. Ruxandra Pleșea, despre ce ar trebui să conțină dieta noastră pentru o digestie bună și un tonus excelent. Starea de spirit este influețată, considerabil, de alimentele pe care le consumăm.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 23 Iulie 2020, 10:18 | Actualizat: Joi, 23 Iulie 2020, 11:28- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
La întrebarea dacă vinul roșu este benefic sănătății organismului, sau este doar un mit, Dr. Ruxandra Pleșea răspunde afirmativ, dar cu condiția să fie consumat în cantități mici, nu mai mult de 1/4 din când în când.
Vinul conține resveratrol, un antioxidant foarte imp pentru sănătatea cardiovasculară, pentru anti îmbătrânitre și pentru starea de spirit.
Însă, acest resveratrol se poate găsi și în alte alimente pe care ar trebui să le preferăm în locul vinului, cum ar fi: prunele, dudele, strugurii.
Un alt ingredient bun pentru sănătatea organismului este ciocolata neagră cu 75% cacao. În cacao găsim antioxidanți polifenoli mult necesari stării de bine și sănătății organismului. Putem consuma chiar până la 2 tablete de ciocolată pe zi, după mese.
Pe aceeași temăDacă până acum știam că sucurile naturale, proaspete din fructe sunt benefice organismului, Ruxandra Pleșa nu ni le recomandă pentru că acestea conțin multe zaharuri și sunt lipsite de fibre. Este mai recomandat să consumăm fructele în starea lor naturală. Putem consuma ocaziuonal câte un pahar de suc, dar nu facem din asta un obicei.
Legumele congelate pot fi uneori mai bune decât cele considerate proaspete, întrucât își păstrează proprietățile, pe când cele proaspete, dacă nu sunt consumate imediat, oxidează și se dregradează.
Există studii care demonstrează că alimentația sănătoasă influențează starea de bine. La nivelul intestinului se produc neurotransmițători care influențează starea de bine, cum ar fi serotonina, de exemplu. Acest echilibru se menține cu legume și fructe proaspete, cu alimente sănătoase pline de nutrienți și fibre și se poate distruge cu alimentele bogate în zahăr, cu stres, cu nesomn.
Consumul de dulciuri, chiar dacă aparent ne dai o stare de bine, ulterior ne induc o stare de neliniște, o cădere în stări depresive, etc.
Foarte recomandate sunt alimentele care conțin omega 3, magneziu, vitamina B, acid folic, renumita dietă mediteraneană, care ne influențează starea de bine.
Pentru mai multe detalii și sfaturi importante, vizualizați materialul video de mai jos, desprins din cadrul îndrăgitului matinal Neatza cu Răzvan și Dani: