Antena

Copiii și tinerii, față-n față cu pandemia de coronavirus

Elevi din întreaga lume nu au mai putut merge la școală din cauza pandemiei de coronavirus, iar în zonele defavorizate lupta pentru supraviețuire a devenit acerbă în ultima perioadă.

Autor: Tatiana Ștefan Publicat: Marti, 26 Mai 2020, 08:10 | Actualizat: Marti, 26 Mai 2020, 08:11
Copiii și tinerii, față-n față cu pandemia de coronavirus

Copiii şi adolescenţii au fost afectați emoțional din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit unui studiu realizat de World Vision în 13 țări, 91% dintre copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani trec prin experienţe tulburătoare. Printre sentimentele pe care participanții la studiu le-au simţit în perioada pandemiei de coronavirus se numără stresul emoţional, anxietatea, furia, îngrijorarea și incertitudinea.

Conform studiului, trei factori importanţi au avut un impact direct asupra stării emoţionale a copiilor: închiderea şcolilor, distanţarea socială şi sărăcia în creştere.

Organizații non-guvernamentale, printre care United Way Romania, Salvații Copiii și World Vision România, trag un semnal de alarmă asupra necesității protejării copiilor din mediile defavorizate și de a le oferi acestora acces la învățământ și la servicii medicale.

Școala în vremea pandemiei

În ultimele două luni, școlile și universitățile din aproape 200 de țări au fost închise total sau parțial din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, aproape jumătate dintre elevii și studenții din întreaga lumea au fost nevoiți să rămână acasă.

Autorităţile responsabile cu educaţia au încercat să suplinească închiderea instituţiilor de învăţământ cu soluţii de învăţare la distanţă: lecţii online sau programe educative la televiziune sau la radio. Însă în această perioadă, mulți tineri au fost privați de educație, deoarece nu au acces la internet și nu dețin dispozitive inteligente care să le permită să urmeze cursuri online.

Potrivit UNESCO, jumătate din numărul total al cursanţilor, respectiv 826 de milioane de elevi şi studenţi, nu are acces la un computer acasă, iar 706 de milioane nu au internet acasă.

În România, aproximativ 250.000 de elevi nu au acces la tehnologie, deci nu pot desfăşura cursuri online.

Provocările tinerilor în vremea pandemiei

UNICEF îndeamnă guvernele să prevină consecinţele devastatoare care pot afecta nutriţia şi sănătatea a 370 de milioane de copii care nu mai beneficiază de mesele oferite de școli după închiderea acestora.

Pentru milioane de copii din lumea întreaga, masa de care beneficiază la şcoală este singura pe care o au în ziua respectivă. În lipsa acesteia, suferă de foame, riscă să se îmbolnăvească, să renunţe la şcoală şi să nu mai aibă nicio şansă de a ieşi din sărăcie, avertizează UNICEF.

Pe lângă programele care oferă mese şcolare, copiii din ţările sărace beneficiază adesea şi de servicii medicale, precum vaccinare şi deparazitare, furnizate prin intermediul şcolilor lor. De toate acestea au fost privați în ultimele luni din cauza închiderii unităților de învățământ.

Recomandari A1

Și în România, pandemia de COVID-19 exacerbează riscurile la care sunt supuşi copiii vulnerabili şi familiile lor. Categoriile cele mai afectate de măsurile de prevenire a noului coronavirus sunt: copiii provenind din familii care trăiesc în sărăcie, copiii de etnie romă, copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, copiii care trăiesc în locuinţe supraaglomerate și cei cu dizabilităţi.

Un studiu realizat de Salvaţi Copiii în rândul beneficiarilor programelor socio-educaţionale ale organizaţiei arată că peste o treime dintre familiile vulnerabile socio-economic au întâmpinat dificultăţi în a procura alimentele necesare hrănirii copiilor în timpul stării de urgenţă, iar 23% nu au putut asigura copiilor medicamentele necesare.

Copiii și tinerii din comunităţile sărace sunt mai expuşi riscului de marginalizare, întrucât izolarea le-a adâncit greutăţile. Multe familii și-au pierdut în ultima perioadă sursele de venit, drept urmare nu mai reușesc să își plătească utilitățile sau datoriile și nu pot furniza alimente de bază sau medicamente pentru membrii familiei.

Sute de mii de copii ar putea muri în acest an din cauza crizei economice globale declanșate de pandemia de coronavirus și alte zeci de milioane ar putea cădea în sărăcie extremă ca urmare a crizei, a avertizat Organizația Națiunilor Unite.

Sursă foto: FamVeld/ Shutterstock

Whatsapp LinkedIn
copii tineri pandemie coronavirus sanatate
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Citește și
Motivul pentru care Anca Pandrea nu a avut copii cu Iurie Darie. Ce s-a aflat abia acum: „Singurul meu...
Cu ce se ocupă copiii mai mari ai Emiliei Ghinescu. Artista radiază de fericire când vorbește despre ei
O mamă şi trei copii, de urgență la spital după ce au mâncat peşte congelat din comerț. Au fost...
Super Neatza, 26 martie 2024. Cum ne învățăm copiii să se poarte frumos cu ceilalți
Video recomandate
Video
Citește și
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024 Catine.ro
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot ce a găsit în ea. Cum se... Ziare.com
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural HelloTaste.ro
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România: ”Emitem taloanele!” Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Macron atenționează: Trupe din vest ar putea intra în Ucraina dacă rușii rup linia frontului Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Test de atenţie. O pisică s-a pitit printre florile din magazin. Tu o vezi? Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era avansul pentru casa pe care... Observator
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă falimentul. Atenție la credite Gandul
Nuntă inedită la piramide! Miliardarul Ankur Jain s-a căsătorit cu aleasa inimii sale lângă Marele Sfinx CanCan
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți DeParinti
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Hello Taste
Ultimele știri
Mireasa, sezon 5. Ce mai face Yana, fosta iubită a lui Andrei. Ce fostă concurentă i-a fost alături la aniversarea de 25 de ani
Mireasa, sezon 9, Doi foști concurenți s-au întâlnit în afara competiției. Imaginea care i-a încântat pe fanii emisiunii
A suferit arsuri grave pe gât după ce a băut vin la un restaurant. Ce i-au pus, de fapt, în pahar
Ingredientul-minune pentru o tocăniță de miel delicioasă. Ce folosesc gospodinele din Ardeal
Cât au plătit Gabriela Cristea și Tavi Clonda pentru o călătorie cu gondola: „Cam scump, dar a fost o experiență superbă”
Aceste zodii vor avea cel mai mult ghinion la bani în luna mai 2024. Ce pierderi vor resimți nativii
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
Mireasa sezon 9, 2 mai 2024. Ce o nemulțumește pe Elena în relația cu Valentin: „Regreți că ai făcut pasul ăsta cu mine?”
Ritual cu vechime în Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii. Ce semnifică gestul
Cum sună vocea live a Iuliei Vântur, în concert. Vedeta a cântat în indiană pe scenă, dar și o piesă de la Dua Lipa. Cum a sunat
Mai multe