Mușcătura de căpușe, la copii și adulți. Cum arată și ce e important să știi
Mușcătura de căpușe, la copii și adulți poate apărea când nu te aștepți, mai ales odată cu venirea verii și timpul petrecut în natură, în parcuri, la iarbă verde. Mușcătura de căpușă poate fi periculoasă, de aceea este foarte important să știm cum să acționăm
Autor: Alina Serea Publicat: Marti, 18 Iunie 2019, 13:45 | Actualizat: Marti, 11 Mai 2021, 16:02Mușcătura de căpușe, la copii și adulți poate apărea când nu te aștepți, mai ales odată cu venirea verii și timpul petrecut în natură, în parcuri, la iarbă verde. Mușcătura de căpușă poate fi periculoasă, de aceea este foarte important să știm cum să acționăm
Medicii susțin că este foarte important să se depisteze imediat mușcătura de căpușă, pentru că în acest fel sunt minimalizate șansele de a contacta vreo boală.
"Căpușa își face treaba ei, se hrănește și pleacă singură, nu rămâne acolo luni de zile. Nu sunt toate infestate, unele nu transmit nicio boală. Dacă trece o perioadă mai lungă de timp de când e atașată, atunci persoana respectivă va trebui să ia profilaxie cu antibiotic", spun medicii.
În momentul în care ieșim în natură, este bine să ne controlăm când revenim acasă ca nu cumva să avem vreo căpușă. Copiii trebuie verificați foarte bine, pentru că ei stau cel mai mult prin iarbă, avertizează specialiștii, căpușele putând fi oriunde — din zona păroasă a capului până în picioare.
"Nu trebuie să ne apucăm să o scoatem. Mergem la medic, la o cameră de gardă, fie de pediatrie, fie de adult. Teoretic, la un spital de urgență. Noi, cei de la Infecțioase, dăm tratamentul cu antibiotic, profilactic, dacă este cazul, iar cei de la spitalele de urgență scot căpușele. Antibioticul trebuie luat atunci când căpușa este atașată o perioadă mai lungă de timp, peste 24 — 36 de ore”, spune Corneliu Popescu, șeful Secției boli infecțioase și tropicale de la Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeș".
Protocol pentru profilaxia muşcăturii de căpuşă,distribuit unităţilor medicale din țară
Un protocol pentru profilaxia muşcăturii de căpuşă, conceput de medicii de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", va fost distribuit tuturor unităţilor medicale, a anunţat ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, pe pagina sa de Facebook.
Cum se îndepărtează căpușa din piele
Căpușele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, însă se impune o mare atenție deoarece căpușa trebuie îndepărtată complet. Există riscul să se detașeze corpul de cap, acesta din urmă rămânând în piele și provocând inflamații. Specialiștii nu recomandă îndepărtarea căpușei folosind gaz, foc sau acetonă, deoarece poate apărea riscul de leziune sau suprainfectare.
Căpușa se îndepărtează folosind o pensetă și având grijă să fie extrasă în direcția în care această are acul înfipt. În lipsa acesteia se pot folosi degetele, însă întotdeauna acoperite cu o batistă sau șervețel.
Nu se recomandă apucarea căpușei de corp deoarece presiunea va face că lichidul din interiorul sau să se împrăștie în corpul gazdă. Ulterior, zona se dezinfectează cu spirt și se poate aplica o cremă cu antiobiotic, opțional se poate administră și un medicament antihistaminic.
Pași de urmat pentru scoaterea căpușei
- Folosește o pensetă pentru a trage ferm căpușă de partea aflată cât mai în apropiere de piele (gură, de preferat sau cap)
- Trage ferm și constant, până ce căpușă iese din piele. Nu întoarce și nu roți căpușă într-o parte sau altă. Dacă o parte din căpușă rămâne în piele, nu te teme. Va ieși singură, la un moment dat.
- Pune căpușă într-un borcan cu capac sau punguță care se poate sigila, în cazul în care va fi nevoie de identificarea ei.
- Spăla-te cu apa și săpun pe mâini și spăla locul în care a intrat căpușă.
- Tamponează cu alcool zonă cu înțepătură.
Altă metodă de îndepărtare a căpușei
O altă metodă este folosirea unui băț de chibrit. Căpușele sunt atrase de mirosul de fosfor pe care îl conține gămălia bățului, așa că vor ieși de bună voie. Umezește capul unui băț de chibrit și fă cercuri cu el în jurul locului unde este înfiptă căpușa, cât mai aproape de ea. Insecta își va extrage singură capul în doar cateva secunde și va urca pe bățul de chibrit urmărind mirosul de fosfor.
Cum arată mușcătura de căpușe. Imagini în funcție de durata de atașare a căpușei
Mai jos sunt imagini cu dimensiunile căpușelor în funcție de durata atașării lor.
Cum previi mușcătura de căpușe la copii
- După ce copilul se joacă afară, verifică-i pielea și părul – mai ales pe scalp, după ureche, în jurul gâtului și sub brațe
- Când se joacă în zonele cu pădure, copilul trebuie să poarte haine lungi, care să îi acopere mâinile și picioarele și să aibă șosete
- Folosește o soluție contra căpușelor (repelentă) cu cel puțin 10-30% DEET care oferă protecție copiilor cu vârstă mai mare de 2 ani, urmând întocmai instrucțiunile de folosire
- Evită zonele cunoscute cu căpușe
Mucătura de căpușe și boala Lyme
Nu toate căpușele transmit boala Lyme, cunoscută și sub numele de Borelioza. Boala este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și este transmisă prin mușcătura căpușelor infectate. Căpușele se infectează la rândul lor atunci când se hrănesc cu sângele unui animal infectat.
Boala Lyme se întâlnește în principal în Europa, America de Nord și Asia temperata. Majoritatea cazurilor de boală Lyme sunt tratate cu antibiotice și, deocamdată, nu există niciun vaccin care să prevină infecția. În România sunt recunoscute anumite zone cu o incidență mai mare a bolii, în special în partea de nord a țării, în județele Sibiu, Albă și Sălaj.