Antena

Mușcătura de căpușe, la copii și adulți. Cum arată și ce e important să știi

Mușcătura de căpușe, la copii și adulți poate apărea când nu te aștepți, mai ales odată cu venirea verii și timpul petrecut în natură, în parcuri, la iarbă verde. Mușcătura de căpușă poate fi periculoasă, de aceea este foarte important să știm cum să acționăm

Autor: Alina Serea Publicat: Marti, 18 Iunie 2019, 13:45 | Actualizat: Marti, 11 Mai 2021, 16:02
Galerie de imagini
Muscatura de capuse

Mușcătura de căpușe, la copii și adulți poate apărea când nu te aștepți, mai ales odată cu venirea verii și timpul petrecut în natură, în parcuri, la iarbă verde. Mușcătura de căpușă poate fi periculoasă, de aceea este foarte important să știm cum să acționăm

Medicii susțin că este foarte important să se depisteze imediat mușcătura de căpușă, pentru că în acest fel sunt minimalizate șansele de a contacta vreo boală.

"Căpușa își face treaba ei, se hrănește și pleacă singură, nu rămâne acolo luni de zile. Nu sunt toate infestate, unele nu transmit nicio boală. Dacă trece o perioadă mai lungă de timp de când e atașată, atunci persoana respectivă va trebui să ia profilaxie cu antibiotic", spun medicii.

În momentul în care ieșim în natură, este bine să ne controlăm când revenim acasă ca nu cumva să avem vreo căpușă. Copiii trebuie verificați foarte bine, pentru că ei stau cel mai mult prin iarbă, avertizează specialiștii, căpușele putând fi oriunde — din zona păroasă a capului până în picioare.

"Nu trebuie să ne apucăm să o scoatem. Mergem la medic, la o cameră de gardă, fie de pediatrie, fie de adult. Teoretic, la un spital de urgență. Noi, cei de la Infecțioase, dăm tratamentul cu antibiotic, profilactic, dacă este cazul, iar cei de la spitalele de urgență scot căpușele. Antibioticul trebuie luat atunci când căpușa este atașată o perioadă mai lungă de timp, peste 24 — 36 de ore”, spune Corneliu Popescu, șeful Secției boli infecțioase și tropicale de la Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeș".

Protocol pentru profilaxia muşcăturii de căpuşă,distribuit unităţilor medicale din țară

Un protocol pentru profilaxia muşcăturii de căpuşă, conceput de medicii de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", va fost distribuit tuturor unităţilor medicale, a anunţat ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, pe pagina sa de Facebook.

Cum se îndepărtează căpușa din piele

Căpușele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, însă se impune o mare atenție deoarece căpușa trebuie îndepărtată complet. Există riscul să se detașeze corpul de cap, acesta din urmă rămânând în piele și provocând inflamații. Specialiștii nu recomandă îndepărtarea căpușei folosind gaz, foc sau acetonă, deoarece poate apărea riscul de leziune sau suprainfectare.

Căpușa se îndepărtează folosind o pensetă și având grijă să fie extrasă în direcția în care această are acul înfipt. În lipsa acesteia se pot folosi degetele, însă întotdeauna acoperite cu o batistă sau șervețel.

Nu se recomandă apucarea căpușei de corp deoarece presiunea va face că lichidul din interiorul sau să se împrăștie în corpul gazdă. Ulterior, zona se dezinfectează cu spirt și se poate aplica o cremă cu antiobiotic, opțional se poate administră și un medicament antihistaminic.

Recomandari A1

Pași de urmat pentru scoaterea căpușei

Altă metodă de îndepărtare a căpușei

O altă metodă este folosirea unui băț de chibrit. Căpușele sunt atrase de mirosul de fosfor pe care îl conține gămălia bățului, așa că vor ieși de bună voie. Umezește capul unui băț de chibrit și fă cercuri cu el în jurul locului unde este înfiptă căpușa, cât mai aproape de ea. Insecta își va extrage singură capul în doar cateva secunde și va urca pe bățul de chibrit urmărind mirosul de fosfor.

Cum arată mușcătura de căpușe. Imagini în funcție de durata de atașare a căpușei

Mai jos sunt imagini cu dimensiunile căpușelor în funcție de durata atașării lor.

Cum previi mușcătura de căpușe la copii

Pe aceeași temă

Mucătura de căpușe și boala Lyme

Nu toate căpușele transmit boala Lyme, cunoscută și sub numele de Borelioza. Boala este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și este transmisă prin mușcătura căpușelor infectate. Căpușele se infectează la rândul lor atunci când se hrănesc cu sângele unui animal infectat.

Boala Lyme se întâlnește în principal în Europa, America de Nord și Asia temperata. Majoritatea cazurilor de boală Lyme sunt tratate cu antibiotice și, deocamdată, nu există niciun vaccin care să prevină infecția. În România sunt recunoscute anumite zone cu o incidență mai mare a bolii, în special în partea de nord a țării, în județele Sibiu, Albă și Sălaj.

Whatsapp LinkedIn
mușcătura de căpușe muscatura de capuse la copii muscatura de capuse tratament naturist
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Mercur retrograd în Săgetător. Ce schimbări aduce pentru nativii din zodiac Catine.ro
Ce urmează pe plan profesional pentru Christopher Uckermann după fenomenul RBD. Artistul a lansat o piesă cu un... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Rotația Pământului s-a înclinat din cauza oamenilor. Ce diferență au descoperit cercetătorii useit
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce amendă riscă românii care pun ghivecele cu flori pe scara blocului. Regulile de care trebuie să ții cont Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Rezultate provizorii: Călin Georgescu vs. Elena Lasconi în turul II. Diferenţă de 2.742 voturi între Lasconi şi... Observator
5 simptome ale cancerului de colon și cum să-ți reduci riscurile MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare CanCan
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii recomandă aceste alimente pentru cei mici DeParinti
Selena Gomez a pozat sexy pentru noul număr al revistei Perfect. Diva a purtat mai multe ținute îndrăznețe ZUTV
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste