Căpușele sunt frecvente îndeosebi în lunile mai și iunie, în spații cu multă verdeață. Mai mult decât oamenii, câinii și pisicile se pot confrunta cu mușcături de căpușă, provocându-le boli precum Babesioză sau Piroplasmoză, Anaplasmoză sau chiar Lyme. Cum poți preveni înțepăturile de căpușă la animalul tău de companie și cum procedezi dacă fost mușcat de acești paraziți
Căpuşele sau ixodidele sunt nişte paraziţi care se hrănesc cu sângele organismului parazitat, transmițând boli periculoase cauzate de virusuri, bacterii, protozoare și rickettsii. Bolile cele mai frecvent diagnosticate la câini și pisici în urma înțepăturilor de căpușă sunt borelioze, ehrlichioze, anaplasmoze, babesioze, piroplasmoze dar și altele. Deoarece aceleași tipuri de căpușe acționează nu doar asupra animalelor, ci și asupra oamenilor, evitarea înțepăturilor, dar regulile ce se impun în urma mușcăturilor de căpușe sunt necesare a fi amintite în fiecare sezon de primăvară-vară.
Deși în lume sunt sute de specii de căpușe, în România, au fost indentificate 27, Ixodes ricinus fiind cea mai frecventă. Căpușele preferă spațiile cu multă verdeață, precum parcuri, grădini, tufișuri, atât din mediul rural, cât și în mediul urban, așadar, atât oamenii, cât și animalele se expun riscului înțepăturilor lor. Când pisica, câinele sau orice alt ”organism-gazdă” ajunge în zona infestată, căpușele se atașează de piele și își introduc tubul subțire prin care se hrănesc. În timp ce se hrănește, bacteriile din sângele căpușei infectate ajung în sângele organismului-gazdă provocând infecția. Dacă, inițial, căpușele sunt de mărimea unei semințe de piper, pe măsură ce se hrănesc cu sânge, corpul lor crește în dimensiuni. Chiar și așa, aceste insecte-parazit pot rămâne pe corpul omului sau al animalului, de la câteva zile la câteva săptămâni, fără a-și face simțită prezența, eliberând o substanță anticoagulantă și antiinflamatoare care reduce durerea. În plus, aceasta se poziționează în zone greu de atins: zona încheieturilor, zona gâtului, a urechilor.
Căpușe la câini și pisici. Ce boli le provoacă
Căpușe la câini - Babesioza. Simptome și tratament
Deși nu toate căpuşele transmit boli, prezenţa unui astfel de parazit trebuie înlăturată imediat. Cea mai frecventă boală în rândul câinilor este Babesioza sau Piroplasmoza, o boală parazitară produsă de paraziţii din familia Babesiidae. Babesioza distruge celulele roșii infectate din sânge și, in cazuri severe, poate duce la colaps și complicații ale organelor interne, care pot fi fatale.
La început, Babesioza nu are semne specifice de manifestare, și debutează cu simptome ca orice altă boală: lipsa poftei de mâncare, pierderea în greutate şi oboseala. Un alt simptom al bolii este temperatura de peste 39 grade Celsius, iar ca stare generală, câinele este apatic şi stă mai mult culcat. Babesioza, ca și simptome specifice, cauzează culoarea mai închisă a urinii câinilor, pătând obiectele cu care intră în contact. După câteva zile, însă Babesioza se manifestă prin hipotermie şi refuzul complet al hranei.
Tratamentul Babesiozei se impune în formele cute ale bolii. Medicii veterinari spun că substanţele folosite în tratamentul acestei boli au un potenţial toxic ridicat, precum iminazenul (Berenil), imidocarbul (Imizol). De asemenea medicii atenționează că în prezent nu există niciun medicament care să asigure eradicarea completă a parazitului. De asemnea, tratamentul babesiozei înseamnă și reechilibrare hidroelectrolitică și transfuzia de sânge.
De reținut este faptul că animalul afectat de babesioză și vindecat prin tratament poate rămâne purtător al parazitului. Babesioza mai poate fi prevenită prin deparazitarea externă cu substanţe specifice sau prin folosirea unei zgărzi specifice.
Căpușe la pisici - Piroplasmoza sau babesioza pisicilor
Deși s-a crezut că babesioza afectează în special câinii, și pisicile care au contractat căpușe infestate pot dezvolta o formă asemănătoare, care poartă numele de Piroplsmoză.
Piroplasmoză sau babesioza la pisici este o boală infecțioasă cauzată de protozoare sunt căpușele din genul Babesia (piroplazmy). După ce a fost muscat de sânge supt-parazit pe corpul animalului formează o rană prin care Babesia intră în organismul lui. Astfel, microorganisme dăunătoare, intră în sânge și încep să se reproducă în mod activ în interiorul celulelor, ducând la o intoxicație generală și de distrugerea în masă a celulelor roșii din sânge. Babesioza la pisici poate accelera un proces inflamator care poate provoca paralizie a membrelor sau chiar decesul animalului. Căpușele care provoacă boala sunt purtătoare de Babesta felis.
Piroplasmoza debuteză la pisici, ca și în cazul babesiozei la câini, cu simptome de febră mare, lipsa poftei de mâncare, respirație sacadată, slăbiciune în membre și în corp. Este important să observăm dacă pisica noastră are astfel de simptome după ce a contractat o căpușă și să o aducem la veterinar, deoarece boala poate duce la moartea animalului de companie. Simptomele devin evidente abia după intervalul de 2-4 zile, de aceea, este necesară supravegherea atentă. Medicii vor preleva probe de urină și de sânge pentru confirmarea diagnosticului de piroplasmoză. Tratamentul piroplasmozei este unul puternic, care poate afecta, în paralel, organismul animalului de companie. Cele mai populare ingrediente active care elimină piroplasmoza sunt fosfatul primaquine (agent de malarie), doxiciclina, imidokarb dipropionat. Asociat se recomandă și alte substanțe care ajută la întărirea organismului pisicii.
Cum previi mușcătura de căpușe la aninalul de companie
Pentru a îndepărta pericolul căpușelor purtătoare de bacterii și boli este necesar studiem animalele de companie după fiecare plimbare în aer liber. Majoritatea căpușelor se văd cu ochiul liber și se așază în locuri precum zona capului, a gâtului și a memebrelor sau pe burtă.
De asemenea, un alt mod de a îndepărta pericolul mușcăturii de căpușe la animalul de companie este utilizarea unui antiparazitar eficient împotriva acestora. Un antiparazitar eficace elimină un număr maxim de căpușe în 48 de ore de la venirea lor pe animal. Tratamentul trebuie să fie eficient și după ce animalul a fost spălat.
Pentru prevenirea căpușelor la animalul de companie există și varianta vaccinului împotriva bolilor ce pot fi transmise de căpușe. Informațiile amănunțite despre astfel de vaccin se obțin doar la medicul veterinar.
Căpușe la câini și pisici. Cum le poți scoate
Dacă ați observat o căpușă pe corpul câinelui sau al pisicii, primul lucru care trebuie făcut este să împărțiți blana animalului în jurul căpușei, pentru a o face cât mai vizibilă. Folosiți o pensetă subțire, dar solidă și apucați parzitul cât mai aproape de piele posibil. Trageți ușor și în siguranță, aplicând presiune pe piele, până ce parzitul se desprinde. Este foarte important ac această manevră să fie făcută cu atenție sporită, deoarece, dacă capul parazitului se rupe de corp, ne putem expune și noi riscului a fi infectați cu boli pe care căpușa le poate transmite, intrând în contact cu sângele acesteia. Zona afectată se curăță apoi cu dezinfectant: se poate folosi betadină. Căpușa poate fi omorâtă prin punerea în alcool. Dacă parazitul a stat mult pe corpul animalului, se recomandă vizita la medicul veterinar. Dacă simțiți că situația vă depășește complet, cel mai bine este să apelați la medicul veterinar, care poate înlătura căpușa de pe animalul de companie în condiții optime.
Citește și:
Semne că ai fost mușcat de o căpușă! Ce trebuie să faci ca să scapi de pericolul bolii Lyme
Îngrijire pisici. 8 lucruri de care să ții cont pentru igiena zilnică a felinelor... Cele mai simpatice nume de pisici. 200 de idei din care să alegi pentru ghemotocul tău...