Antena

Opt obiceiuri alimentare sănătoase pentru articulaţiile tale

Este un lucru binecunoscut că alimentația are o mare influență asupra stării de sănătate. Iar în cazul unor manifestări precum cele care pot apărea în cazul artrozei, anumite alimente sunt indicate în mod special.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 21 Aprilie 2020, 19:44 | Actualizat: Marti, 21 Aprilie 2020, 20:08
Galerie de imagini
Opt obiceiuri alimentare sănătoase pentru articulaţiile tale

Artroza este cea mai comună boală articulară și se caracterizează prin distrugerea cartilajului, țesutul alunecos care acoperă capetele oaselor și care ajută la mișcarea articulațiilor din tot corpul, de la coloana vertebrală, degete și genunchi, până la șold, umăr, cot, încheietura mâinii și gleznă.

Evoluția artrozei este imprevizibilă și, în prezent, pentru reducerea manifestărilor ei, există doar tratamente simptomatice, care se recomandă de la caz la caz de către medicul specialist, precum analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau infiltrații cu corticosteroizi. Cu toate acestea, există și alte măsuri esențiale care pot fi luate pentru a limita evoluția bolii. Pe lângă practicarea unei activități sportive moderate, dar regulate, sunt recomandate monitorizarea greutății corporale și adoptarea unei diete alimentare echilibrate.

O dietă corectă este esențială pentru menținerea sănătății cartilajelor articulare şi pentru prevenirea inflamaţiilor la nivelul lor. Există anumite obiceiuri pe care le poți adopta pentru a-ți proteja articulatiile și a sprijini reducerea durerii.

Hidratează-te în permanenţă

Corpul uman este compus din 70% apă. În mod concret, apa permite organelor, de la plămâni la creier, de la piele la muşchi, să funcţioneze. Cel mai important element din articulații este cartilajul. Alcătuit din 75% apă, acesta necesită o hidratare suficientă și regulată, pe tot parcursul zilei. Încearcă să bei minimum 1,5 litri de apă zilnic. Nu aştepta să îţi fie sete, pentru că acesta este un semn că organismul este deja deshidratat.

Cât de importantă este hidratarea pentru articulații

Consumă fructe şi legume

Alege legume crude ca antreu, căci acestea hidratează şi furnizează vitamina C. Cartilajul este format din fibre de colagen, o proteină care necesită vitamina C pentru a fi produsă.

Unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina C este pătrunjelul. Cultivă-l în grădină sau într-un ghiveci în bucătărie. La fiecare masă, toacă-l proaspăt şi foloseşte-l în diferite preparate, precum supe, mâncăruri din carne ori pește sau în combinație cu legume crude.

Peștele cu legume, o masă benefică pentru sănătate

Recomandari A1

Consumă fructe proaspete, pentru acelaşi aport de vitamina C. Cel mai mare conţinut de vitamina C îl au kiwi, citricele şi fructele roșii.

Testează-ți toleranța la lactoză

Laptele este bogat în proteine, vitamine (A, B1, B2) şi diverse minerale, cel mai important dintre acestea fiind calciul, necesar pentru oase şi dinţi puternici. Laptele şi produsele lactate, precum iaurtul şi brânzeturile, sunt principala sursă alimentară de calciu. În lipsa acestora, este greu de atins doza de calciu recomandată zilnic de specialişti.

Totuşi, potrivit unor studii, în cazul unor persoane, consumul de lapte ar provoca anumite tulburări, inclusiv articulare, generând inflamaţie. Este vorba despre persoanele care au intoleranţă la lactoză, respectiv la lapte şi produse lactate. Dacă bănuieşti că suferi de această intoleranţă, vorbeşte cu un specialist, care îţi va oferi toate informaţiile legate de testare. Nu uita că va trebui să suplimentezi calciul din alte surse, pentru a preveni osteoporoza.

Nu găti la temperaturi ridicate

Atunci când alimentele sunt preparate la temperaturi înalte – la grătar, în cuptorul cu microunde ori prăjite în ulei – se produc reacţii Maillard, respectiv interacţiuni chimice care au loc între aminoacizi sau proteine şi glucide. Aceste reacţii chimice sunt responsabile de culoarea brună, de gustul şi aroma multor produse alimentare, precum friptura şi pâinea. Însă în timpul acestor reacţii se formează compuşi toxici pentru celulele organismului, în special pentru cele din articulații.

Renunţă la grăsimile saturate

Renunţă la alimentele bogate în grăsimi saturate (unt, smântână, mezeluri etc.) şi alege-le pe cele bogate în acizi graşi Omega-3, cum ar fi peștele gras (somon, hering, macrou etc.) și uleiuri din nuci, soia, rapiţă sau germeni de grâu (2-3 linguri pe zi). Acești acizi grași cu proprietăți antiinflamatorii sunt esențiali pentru menținerea echilibrului metabolismului și susțin funcționarea corectă a sistemului imunitar.

Nu consuma carne roşie

Carnea este bogată în aminoacizi necesari pentru fabricarea anticorpilor. Însă carnea, în special cea roşie, favorizează procesele inflamatorii. Alimentele procesate, precum mezelurile, conţin frecvent şi grăsimi saturate şi o cantitate mare de sare. Încearcă să limitezi consumul de carne roşie şi produse procesate şi alege mai degrabă preparatele din pui şi peşte.

Bea limonadă zilnic

Bea o limonadă în fiecare dimineață. Lămâia este bogată în vitamina C, susține funcționarea sistemului digestiv și contribuie la scăderea nivelului acidităţii din organism, care poate fi o sursă de inflamaţii. Amestecă două linguriţe de suc de lămâie proaspăt stors cu 300 de mililitri de apă şi două lingurițe de miere.

Whatsapp LinkedIn
articulatii dureroase articulatii dureroase si umflate articulatii sanatoase articulatiile mainilor articulatii tratament
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Descoperă acțiunea, suspansul și drama din serialul Hidden Assets. Sezoanele 1 & 2 sunt disponibile în AntenaPLAY!
Stirile zilei Filmul sinuciderii adolescenţilor din Tulcea, care ar fi avut o relaţie interzisă
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care au toate șansele să atragă sufletul pereche în 2025. Vezi dacă te afli printre acești nativi Catine.ro
Actrița Ebru Ozkan din serialul Furtună pe Bosfor lucrează la un nou proiect. În ce nouă producție va putea fi... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Evadare din România comunistă: cazul celor cinci ingineri care au navigat cu o barcă pescărească din Tulcea... Libertatea.ro
Efectul nedorit al organizării alegerilor prezidențiale în lunile mai-iunie. “Cred cǎ n-am... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cel mai PROST ÎMBRĂCATE vedete la Golden Globes 2025! Cine a dezamăgit anul acesta cu ținutele purtate la eveniment Elle
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Cât de rapidă e gravitația, de fapt. Răspunsul experților useit
Horoscopul zilei de 9 ianuarie 2025. Racii au parte de o surpriză. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
De la Uniunea Europeană, pentru Ceaușescu, 5 miliarde de euro: De ce sunt inutile modernizările Drumurilor... Jurnalul
Rugăciunea mamei pentru copii - Cea mai puternică binecuvântare Kudika
Secretul pentru cea mai bună supă de pui. Ce să adaugi în ea la final pentru un gust desăvârșit, va ieși mult... Playtech
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia Redactia.ro
Romeo şi Julieta moderni. Doi adolescenţi din Tulcea s-ar fi sinucis din dragoste: părinţii nu erau de acord cu... Observator
Remedii naturale pentru răceală. Cum poți combate efectele dăunătoare ale frigului MediCOOL
Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Accuweather anunță 4 zile de NINSORI în acest oraș din România și temperaturi de până la -10°C, în ianuarie... Gandul
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather CanCan
Cum să fii un model pentru copiii tăi: lecții importante despre respect și responsabilitate DeParinti
Fiul lui John Lennon a mărturisit că nu a făcut niciodată parte din „cercul apropiat” al trupei Beatles:... ZUTV
De ce nu mâncăm ouă de curcă. Motivul pentru care nu se găsesc în magazine UseIT
Sirop de lămâie cu ghimbir și turmeric. O combinație revigorantă și aromată Hello Taste