(P) Hernia de disc: o afecțiune comună cu multiple opțiuni de tratament
Durerile de spate sunt comune, în special în ziua de azi când stilul de viață s-a schimbat foarte mult.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 27 Septembrie 2023, 17:44 | Actualizat: Miercuri, 27 Septembrie 2023, 17:45Facem puțină mișcare, stăm peste 8 ore la birou, mâncarea nu mai este de calitate și așa mai departe. O hernie de disc este o problemă de sănătate asociată cu durerea de spate. Și, da, este o problema comună, întâlnită atât la persoane în vârstă, cât și la tineri. Hernia de disc afectează coloana vertebrală. Aceasta este compusă din vertebre, iar între vertebre sunt discuri. Când un disc iese dintre două vertebre, apare ceea ce cunoaștem drept hernie de disc.
Cel mai frecvent specialiștii au constatat apariția unei hernii de disc în partea inferioară a spatelui, adică în zona lombară a coloanei. Hernia de disc din partea superioară a spatelui, adică coloana cervicală, lângă gât, este o altă problemă care apare frecvent. Există și persoane care au o hernie de disc la coloana toracală, dar acest lucru este mai puțin frecvent.
Simptomele comune ale unei hernii de disc
Dacă ai o hernie de disc la coloana lombară, este posibil să experimentezi una sau mai multe simptome precum cele de mai jos:
- Te doare spatele.
- Simți o durere care iradiază pe picior. În acest caz afecțiunea se numește sciatică.
- Simți furnicături și amorțeală în picior și picior.
- Ai dificultăți în controlul mișcărilor picioarelor.
- Ai dificultăți în a-ți controla și în a goli intestinele și vezica urinară.
O hernie de disc la coloana cervicală, are, în schimb, următoarele simptome:
- Ai dureri de gât, în partea din spate.
- Simți o durere care iradiază în brațe, poate chiar până la degete.
Timpul de vindecare al unei hernii de disc este diferit de la persoană la persoană. Este posibil să simți durere și că celelalte simptome apar foarte repede sau treptat pe o perioadă de câteva zile sau chiar săptămâni. De obicei, simptomele dispar treptat. Cu toate acestea, unii pot prezenta simptome mai grave, care trebuie examinate de un medic și necesită tratament precum cel de la Bio Ortoclinic. La această clinică, din capitală, dar și din Constanța, tratamentele nu sunt invazive și există o mulțime de proceduri despre care vom vorbi puțin mai târziu.
Ce trebuie să faci dacă ai o hernie de disc ?
Continuă să te miști - Chiar dacă doare, este important să continui să te miști. Exercițiile mai ușoare întăresc mușchii spatelui și ai picioarelor. Dacă simți durere trebuie să îți odihnești spatele, poate dura mai mult până când corpul își revine. Continuă să faci lucrurile de zi cu zi pe care le poți face și care nu îți provoacă durere. Evită mișcările care afectează prea mult spatele, de exemplu săriturile. Dacă lucrezi, este bine să te întorci la muncă cât mai curând posibil. Ai un job sedentar? Încearcă să te ridici de câte ori poți și să faci câțiva pași.
Ai un job solicitant din punct de vedere fizic? Atunci hernia de disc poate necesita un concediu medical - depinde de cât de mult te doare. Dacă hernia de disc te împiedică să lucrezi, ar trebui să consulți un medic pentru a vede ce tip de tratament este adecvat.
Nu te gândi imediat la operație. Nu este singura soluție. Herniile de disc au multiple alte soluții de tratament, care nu implică bisturiu. La Bio Ortoclinic există o mulțime de proceduri care pot ajuta în cazul unei hernii de disc. Specialiștii acestei clinici oferă pacienților, în funcție de diagnostic, gravitatea herniei și recomandarea medicului, mai multe opțiuni de tratament: decompresie vertebrală, fizioterapie, kinetoterapie, sistemul David, terapia TECAR și așa mai departe. Desigur, clinica oferă și alte tipuri de terapie, pentru diferite alte afecțiuni ale aparatului musculo scheletic.
Când este necesară o intervenție chirurgicală ?
Rareori este necesară o intervenție chirurgicală. Totuși, dacă nu îți poți controla golirea vezicii urinare sau a rectului sau dacă piciorul sau brațul paralizează, atunci intervenția chirurgicală este necesară. De asemenea, medicamentele pot ajuta în ameliorarea durerii. Aceste medicamente pot fi mai slabe, luate fără prescripție, sau mai puternice, date doar de medic cu rețetă.
Care sunt cauzele unei hernii de disc?
Cauza herniei de disc poate fi explicată după cum urmează: Între vertebrele coloanei vertebrale sunt discuri, așa cum am specificat mai sus, care îți amortizează vertebrele. Când stratul exterior al unui disc se rupe, pulpa moale din miezul discului se poate scurge. Apoi discul iese dintre cele două vertebre - și asta se numește hernie de disc. Dacă un nerv este ciupit chiar acolo unde discul se umflă, se simte durere și este simptomul care îi face pe cei mai mulți oameni să descopere că au o hernie de disc.
Uneori se poate întâmpla ca o hernie de disc să apară după ce ridici ceva, sau după îndoirea sau răsucirea spatelui. Dar există și multe cazuri în care herniile de disc apar fără un motiv aparent.
Diagnosticarea herniei de disc
Pentru a te asigura ca ai o hernie de disc, trebuie mergi la un medic care va face o evaluare. Este important de reținut că durerile de spate nu trebuie neapărat să aibă ca și cauza o hernie de disc. Prin urmare, la prima vizită, medicul verifică zona dureroasă, reflexele și senzația la nivelul picioarelor și, eventual, senzația din abdomen. Dacă medicul va stabili că ai o hernie de disc, se examinează și gâtul, reflexele și senzația din brațe și degete. Poate fi necesar să ți se recomande o tomografie computerizată (adică CT), o radiografie sau RMN.
Nu alege operația decât dacă simptomele sunt grave, precum cele pe care le-am descris mai sus. Dar, dacă situația se poate ameliora, atunci alege tratamentele de la Bio Ortoclinic. Vei vedea diferența dacă, desigur, respecți întocmai toate recomandările medicilor și experților.