(P) Sport fără stres: mini-ghid pentru a începe să faci mişcare
Cu siguranţă ai auzit deja de beneficiile minunate pe care sportul le poate aduce în viaţa ta. Chiar şi aşa, de la teorie la practică calea e lungă, deoarece intervin tot felul de inconveniente, de la programul încărcat şi până la lipsa de motivaţie. Din fericire, există variante pentru toate nevoile când vine vorba de sport, trebuie doar s-o găseşti pe cea care funcţionează pentru tine.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 15 Octombrie 2024, 13:06 | Actualizat: Marti, 15 Octombrie 2024, 13:09Descoperă mai jos un mini-ghid care să te ajute să te apuci de sport fără să te stresezi:
Încearcă antrenamentele acasă
Antrenamentele acasă te pot ajuta să te bucuri de mişcare cu costuri reduse, dar şi să economiseşti timp. Nu va mai trebui să înfrunţi traficul sau vremea urâtă şi nici să îţi faci programul în funcţie de orele de funcţionare ale sălii de fitness. Poţi face mişcare acasă cu doar câteva accesorii, precum ganterele, benzile elastice sau salteluţa, dar şi fără niciun fel de accesoriu, în funcţie de bugetul tău.
Când vine vorba de antrenamente pe care le poţi face acasă, ai de unde alege. Găseşti pe YouTube clase de pilates, yoga, barre sau zumba, dar şi antrenamente funcţionale sau de forţă. Desigur, poţi să lucrezi şi fără îndrumare, dacă ai deja experienţa în domeniu sau să lucrezi cu un antrenor care să îţi ofere un program personalizat de antrenamente acasă.
Monitorizează progresul
Ca să obţii cele mai bune rezultate când te apuci de sport, contează foarte mult să îţi monitorizezi progresul. Ce înseamnă monitorizarea progresului? Această activitate se referă la observarea schimbărilor ce apar odată ce începi să faci mişcare. Cantarul este foarte util în monitorizarea progresului, mai ales dacă vrei să slăbeşti sau să pui masă musculară, însă nu reprezintă singura variantă.
Uneori, progresul se simte la nivelul corpului. Spre exemplu, un antrenament care acum două luni ţi se părea foarte greu, devine din ce în ce mai uşor. Alteori, progresul se poate măsura şi în funcţie de obiectivele tale. Poate după două luni de antrenamente îţi propui să faci 10 flotări şi reuşeşti acest lucru.
Indiferent de cum arată progresul tău, nu renunţa. Monitorizarea progresului nu înseamnă întotdeauna o celebrare, ci uneori poate să îţi arate că ceva nu funcţionează aşa cum trebuie şi ai nevoie să faci schimbări în antrenamentele tale.
Formează-ţi o rutină
O rutină adecvată stilului tău de viaţă te va ajuta să faci sport cu spor şi să transformi această activitate într-un obicei. Încearcă să vezi ce funcţionează pentru tine şi să găseşti o rutină potrivită. Spre exemplu, dacă eşti prea obosit/a să faci sport după ce vii de la birou, nu insistă cu un astfel de program. Mai degrabă, cauta alte variante care funcţionează pentru tine, cum ar fi să faci mişcare în weekend sau dimineaţă.
Alege echipamentul potrivit
Echipamentul potrivit te va ajuta să te bucuri de confort când faci sport, de aceea e bine să optezi pentru haine special realizate pentru această activitate. Îndreaptă-te către treninguri, hanorace, pantofi sport, tricouri lejere şi colanţi.
În cazul în care faci mişcare în aer liber, optează pentru haine confortabile şi adecvate vremii de afară. Spre exemplu, în sezonul rece, poţi îmbrăca un hanorac Nike şi o pereche de pantaloni de trening când faci mişcare afară. Hanoracele Nike sunt comode şi călduroase, numai bune pentru toamna şi iarna. În plus, vei putea purta hanoracul Nike şi în ţinute de zi, nu doar când faci mişcare.
Dacă vremea este foarte rece, poartă o geacă Nike peste hanorac. În afară de hanorac Nike, mai poţi achiziţiona şi alte piese sport de la branduri dedicate, precum adidaşii Under Armour, treningurile Adidas sau tricourile Reebok.
Ca să faci loc sportului în viaţa ta, începe prin a-ţi forma o rutină. Mai apoi, alege echipamentul potrivit şi nu uita să îţi monitorizezi progresul, indiferent de formă de mişcare pe care o practici.