(P) Tratamentul cu laser în stomatologie
Tratamentul cu laser este utilizat în multiple domenii ale medicinei dentare. Este apreciat de stomatologi prin faptul că implică multă precizie și control, oferind medicilor posibilitatea efectuării unor proceduri care în mod tradiţional nu ar fi posibile. Integrarea laserului în tratamentele clasice ale diferitelor probleme de sănătate dentară asigură rate înalte de succes ale tratamentului şi un nivel sporit de confort pentru pacient. Deoarece terapia cu laser este cu efect antimicrobian și acționează ca un biostimulator, grăbește procesul de vindecare al tesutului afectat. Cum funcționează laserul dentar?
Publicat: Luni, 05 Iulie 2021, 10:50 | Actualizat: Luni, 05 Iulie 2021, 10:57Tratamentul cu laser dentar se poate face doar la recomandarea şi în urma controlului la un medic specialist. El va decide ce tip de tratament este potrivit în fiecare caz în parte.
Laserul pentru stomatologie va acționa diferit în funcție de tipul de operație care se execută:
• Când laserul este folosit pentru proceduri chirurgicale, acesta va acționa ca un instrument care "taie" țesuturile cu care vine în contact într-un mod non-invaziv înlocuind operația clasică care presupune suturi, similar unui bisturiu.
• Laserul poate declanșa reacții chimice pentru întărirea rășinilor compozite (plombe sau obturatii dentare), descompunerea elementelor chimice pentru dezinfectarea pungilor parodontale și a canalelor radiculare.
• Când laserul este folosit în cadrul procedurilor de albire a dinților, acesta va acționa ca o sursă de energie ce crește eficiența agenților de albire.
Laserul în tratamentul parodontozei
„In terapia cu laser (in engleza Laser Therapy) pentru tratamentul parodontozei, medicul parodontolog utilizeaza laserul dentar pentru accesul si eliminearea tesutului inflamat din jurul radacinii dintelui. Prin expunerea radacinii si igienizarea tesutului infectat se realizeaza detartrajul subgingival (root planning). Aceasta tehnica implica eliminarea placii si a tartrului formate sub linia gingivala si in jurul radacinii. Dupa care medicul parodontolog foloseste laserul cu scopul de a netezi suprafata radacinii, pentru a elimina orice suprafata rugoasa care ar putea atrage coloniile de bacterii cauzatoare de infectii. Suprafata dintre gingie si radacina poate incepe astfel procesul de vindecare si regenerare”, aflam de la dr. Dragos Popescu, medic stomatolog in cadrul echipei de chirurgie a clinicii DentalMed Luxury Dental Clinic.
Tratamentul clasic nechirurgical, iniţial, al bolii parodontale include o metodă complexă de curăţare denumită SRP (scaling and root planning) pentru a elimina placa bacteriană sau tartru care dă naștere bolii parodontale (parodontozei) şi pentru a stopa procesul inflamator.
Detartrajul (scaling in engleza) este supra şi subgingival, si este indicat a se realiza cu o tehnologie de ultimă generație, cum ar fi AIRFLOW® Prophylaxis Master by EMS Switzerland si Guided Biofilm Therapy (GBT) – Tratamentul ghidat al placii bacteriene, o solutie unica pentru preventia cariilor si ingrijire periodontala.
Detartrajul subgingival (root planning) constă în curățarea acumulărilor bacteriene de pe rădăcina dintelui afectat.
Utilizarea terapiei laser ca adjuvant la SRP este o continuare a tratamentului în cazul bolii parodontale și este dovedită a fi eficientă atât în decontaminarea bacteriană, cât şi în suprimarea ţesutului infectat ce susține punga parodontală.
„Tratamentul activ al bolii parodontale este doar cel de natura chirurgicala, in situatia in care pungile parodontale depasesc 4-5 mm. Infectia aflata in pungile parodontale se elimina prin chiuretaj minutios, se aditioneaza biomateriale de ultima generatie pentru a ajuta refacerea masei osoase diminuata datorita bolii si, nu in ultimul rand, se readuce gingia la nivelul initial prin tehnici specifice de sutura. De multe ori in fazele incipiente ale bolii parodontale este suficienta realizarea detartajului si periajului (Initial Preparation).
Ulterior, se poate efectua un chiuretaj subgingival (root planning) si laser pentru tratamentul parodontozei (laser therapy). In fazele in care pungile parodontale depasesc 4-5-6 mm tratamentul de electie este cel chirurgical exclusiv si regenerativ Flap Debridement (FD) cu regenerare tisulara (GTR – Guided Tissue Regeneration)”, declara dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orala in cadrul DentalMed Luxury Dental Clinic.
Tratamente endodontice tratate cu laser
Este demonstrat științific faptul că utilizarea laserului reduce mult durerea iar sângerarile sunt minime în timpul tratamentelor și intervențiilor stomatologice. Energia laserului dentar este eficientă acolo unde un țesut este afectat.
Controlul infecţiei este scopul unui tratament endodontic efectuat corect, iar tratamentul endodontic poate atinge rate mari de reușită când este efectuat și cu ajutorul laserului dentar.
Laserele dentare utilizate pentru ţesuturile dure (cazul plombelor dentare) pot elimina necesitatea unei injecţii anestezice locale și reduc utilizarea frezei dentare. Atunci când apelăm la ajutorul laserului în procedurile pentru tratarea cariei dentare, acestea pot ucide bacteriile localizate în cavitatea carioasă, contribuind la o restaurare dentară de lungă durată. Nu există vibrații sau forțe de frecare ca și în cazul frezei dentare care uneori produc disconfort pacienților și se reduce considerabil durata ședinței de tratament.
Avantajul major îl reprezintă procedura minimal invazivă, laserul îndepărtând doar țesuturile afectate, fără a le leza pe cele sănătoase.
Tratamentul laser pentru copii
Atunci când vine vorba de copii, părinții nu ar trebui sa își facă griji în ceea ce privește vizitele la stomatolog și realizarea de tratamente laser. Laserul stomatologic este indicat si in cazul tratamentelor dentare pentru copii, deoarece acesta are capacitatea de a acționa doar pe țesutul țintă, afectat, neavând niciun efect asupra țesuturilor din jur. În cazul unei mișcări bruște, cel mic este complet protejat!
În cazul micuților pacienți, frenectomia laser este o intervenție ușoară care dispune de avantaje majore. Aceasta este o intervenție din ce în ce mai des solicitată de medicii neonatologi pediatri, logopezi sau ortodonți, deoarece frenul lingual și labial, când sunt situate necorespunzător, produc numeroase disfuncții copilului afectându-i calitatea vieții și dezvoltarea psiho-somatică.
Frenul sau denumit popular și ața de sub limbă este un țesut moale cu rol restrictiv în ceea ce privește mișcările făcute de organele mobile ale gurii, spre exemplu limba sau buza.
Când se realizează frenectomia?
Se poate realiza în orice moment al vieții dar se recomandă ca intervențiile (fie cea clasică, fie cea cu laser) să fie realizate cât mai devreme.Însă, efectuată la o vârstă cât mai timpurie (chiar sugar) vindecarea este mult mai rapidă, iar intervenția mai ușor de suportat.
Tratamentul cu laser la femeile însărcinate sau care alaptează
O categorie aparte de pacienți este reprezentată de femeile gravide și de mamele care alaptează, deoarece în cazul acestora, anestezia nu este întotdeauna recomandată. Laserul dentar este insa mult mai potrivit! Grație proprietății sale de a putea regla intensitatea în funcție de sensibilitatea pacientului, pacientele nu trebuie să iși facă griji! Tratamentele laser sunt nedureroase și nu au nevoie de anestezie!
Albirea dentară cu laser
Una dintre cele mai confortabile și eficiente metode pentru pacienți de a-și recăpăta zâmbetul mult dorit este albirea profesională cu laser. Acest procedeu constă în activarea gelului de albire printr-o sursă de lumină albastră, foarte intensă, prevăzută cu un sistem de filtrare avansat, ce asigura confortul deplin al pacienților și operarea la o temperatură mai joasă, reducând astfel riscul apariției sensibilității dentare. Această metodă de albire poate permite deschiderea culorii chiar și în cazurile în care dinții sunt pătați de la substanțe medicamentoase (tetraciclina de exemplu).
Rezultatele tratamentului de albire dentară profesională pot dura și până la 2 ani, menținerea acestora fiind influențate de stilul de viață pe care le are pacientul pe termen lung.
Când se mai folosește tratamentul cu laser?
• În cazul tumorilor benigne pentru îndepărtarea nedureroasă și fără sutură a acestora de pe gingii, mucoasa obrajilor și buze.
• Regenerarea tisulară - Biostimularea regenerării tisulare cu ajutorul laserului diodă reprezintă singura metodă non-invazivă ce evită administrarea medicamentelor și a efectelor adverse ale acestora. Prin această tehnică, după realizarea igienizării profesionale, a chiuretajului în câmp închis cu laser, în doar câteva ședințe de biostimulare, pacienții vor simți îmbunătățiri considerabile. Totodată, laserul aplicat în scopul regenerării tisulare, contribuie la închiderea vaselor de sânge secționate și vindecarea cicatricelor cheloide.
Folosirea laserelor dentare nu este recomandată când se lucrează pe metalele din cavitatea orală, ca și în cazul înlocuirii obturațiilor de amalgam, a onlay-urilor sau a coroanelor dentare. Laserul nu poate fi utilizat în cazul unor proceduri uzuale, cum ar fi obturarea cariilor interdentare, cariilor din jurul unor obturații mai vechi sau a cariilor de dimensiuni mari, care necesită preparație pentru coroană.
Beneficiile tratamentelor stomatologice cu laser
• Operațiile realizate cu laserul dentar nu necesită suturi, unele tratamente nu necesită nici măcar anestezie dentară;
• Datorită faptului că unda de energie coagulează vasele de sânge, laserul reduce sângerarea;
• Laserul acționează direct asupra țesutului lezat, țesuturile înconjurătoare rămân intacte.
• Contribuie la regenerarea țesuturilor și la vindecarea mai rapidă a zonelor tratate;
• Capacitatea de a selecta cu precizie țesutul bolnav;
• Laserul dentar este utilizat cu succes și în siguranță pentru copii și femei însărcinate;
• Îmbunătățirea vizualizării câmpului chirurgical;
• Reducerea disconfortului și a inflamației postoperatorii.
• Pacienții cu grad înalt de risc – datorită controlului maxim asupra sângerarii, nu există riscul hemoragiilor și al infecțiilor postoperatorii.
• Infecțiile bacteriene sunt reduse la minim datorită fasciculului de lumina de mare energie care sterilizează țesuturile pe care se lucrează.
Laserul dentar este considerat o modalitate precisă și eficientă de efectuare a multor proceduri dentare. Pacienții care doresc siguranţă maximă și confort pot opta pentru tratamente cu laserul dentar. Tratamentele cu laser pot avea un cost relativ ridicat, însă acestea necesită pregatire superioară din partea medicului stomatolog si tehnologie performanta, de ultima generatie.