Simptomul ”tăcut” al depresiei pe care l-ai putea observa în timp ce gătești. E legat și de boala Alzheimer
Depresia este o boală psihică ce se caracterizează printr-o stare de spirit scăzută. Prin urmare, nu este surprizător faptul că unele dintre cele mai comune simptome sunt lipsa de energie și tristețea. Dar există un alt semn, susțin specialiștii, pe care l-ai putea observa când gătești.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 14 August 2023, 15:20 | Actualizat: Luni, 14 August 2023, 16:06- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Există un alt semn al depresiei, susțin oamenii de știință, pe care l-ai putea observa când gătești.
Pe aceeași temăSimptomul ”tăcut” al depresiei pe care l-ai putea observa în timp ce gătești. E legat și de boala Alzheimer
În trecut, hiposmia, sau un simț redus al mirosului, a fost legată de Alzheimer și alte forme de demență.
Acum, oamenii de știință de la Johns Hopkins Medicine, SUA, au găsit dovezi că simțul olfativ diminuat este un semn de depresie la cei trecuți de a doua tinerețe.
Ei au descoperit că, cu cât simțul olfactiv al unei persoane e mai redus, cu atât sănătatea mintală este mai precară.
Autorul principal al lucrării și profesor de psihiatrie Vidya Kamath a explicat: „Mirosul este o modalitate importantă de a interacționa cu lumea din jurul nostru, iar acest studiu arată că poate fi un semn de alertă pentru depresia târzie în viață”.
Cel mai recent studiu, publicat în Journal of Gerontology: Medical Sciences, a analizat modul în care mirosul ar putea fi legat de depresie.
Cercetătorii au analizat date de la 2.125 de persoane cu vârste cuprinse între 70 și 73 de ani, pe o perioadă de opt ani.
Pe aceeași temăLa începutul studiului, 28% au prezentat un simț al mirosului scăzut (hiposmie), iar alți 24% au prezentat o pierdere profundă a simțului (anosmie). În perioada lucrării, 25% din participanți au dezvoltat simptome depresive semnificative.
O analiză ulterioară a arătat că cei care aveau simțul mirosului scăzut la începutul studiului aveau mai multe șanse să ajungă la depresie.
Profesorul Vidya a mai spus, conform The Sun: „Pierderea simțului mirosului influențează multe aspecte ale sănătății și comportamentului nostru, cum ar fi depistarea alimentelor stricate sau a gazelor nocive și plăcerea de a mânca. Acum putem vedea că acesta poate fi, de asemenea, un indicator important de vulnerabilitate a faptului că ceva din sănătatea ta a nu merge bine.”
Cercetătorii sugerează că bulbul olfactiv al creierului, care procesează mirosurile, și partea a creierului responsabilă de emoții sunt strâns legate. Cu toate acestea, depresia se poate prezenta în multe moduri diferite.
Simptome ale depresiei
Cele mai frecvente simptome psihologice ale depresiei includ:
- Dispoziție scăzută continuă sau tristețe
- Vă simțiți fără speranță și neajutorat
- O stimă de sine scăzută
- Plâns
- Senzație de vinovăție
- Vă irită orice
- Lipsa motivației sau a interesului pentru lucruri
- E greu să luați decizii
- Nu găsiți nicio plăcere în viață
- Senzație de anxietate sau îngrijorare
- Aveți gânduri de sinucidere sau vă gândiți să vă faceți rău.
Semnele fizice ale depresiei includ:
- Vă mișcați și vorbiți mai încet decât de obicei
- Modificări ale apetitului sau ale greutății
- Constipație
- Dureri inexplicabile
- Lipsa de energie
- Dorință sexuală scăzută
- Modificări ale ciclului menstrual
- Somn tulburat.
TEL VERDE antidepresie 0800 0800 20 – disponibil 24/7. Peste 50 de absolvenți și studenți ai facultăților de psihologie au fost învățați să asigure suport primar în situații de criză emoțională prin intermediul acestei linii telefonice gratuite. Nu ezitați să cereți ajutorul!